tisdag, oktober 4

Lilla matlagningsskolan the end

Jag tänkte att ni kanske ville ha lite tid att smälta dom andra tipsen så jag har hållt mig lite lugn i matlagningsskolan. Eller så har jag helt enkelt inte haft så mycket mer att tipsa om. Ni får tolka det lite som ni vill. Jag vill iallafall passa på att meddela att jag har fått vatten på min kvarn när det gäller det här med att använda en vass kniv. Enligt en artikel i Per Morbergs senaste tidning så behålls smaken i maten mer när man använder en vass kniv för att man inte förstör lika mycket fibrer i det man skär upp. Så här kände jag när jag läste det: HA!

Egentligen har jag inte så himla mycket mer tips att ge nu, men jag tänkte avsluta det här med att prata lite om min syn på det här med bra mat. Förutom att bra mat, hemlagad mat, mat som är så nära naturen som möjligt, är det absolut godaste att äta så är det ju det som är bäst för oss. Nu är inte jag nån matforskare på nåt sätt, men det säger väl sig självt att mat utan konstgjorda ämnen och hormontillsatser är bättre än mat med?

Men det är mycket dyrare! Well, det beror väl på hur bra man är på att planera, men ja generellt är det dyrare. Å andra sidan ska vi ju ha våra kroppar resten av livet och jag kan väl tycka att det är bättre att lägga pengar på insidan än utsidan. Om man lägger lite mindre pengar på pryttlar varje månad så finns det pengar att lägga på bra mat. Det handlar väl helt enkelt om prioriteringar. Jag priorierar alltid mat. Jag prioriterar alltid mat för att det är så jävla gott med mat och jag är ju en sån där som gillar gott, det har vi ju konstaterat för längesen.

Men det är mycket krångligare! Is it really? Är det verkligen så mycket svårare att salta och peppra kotletten själv istället för att köpa färdigmarinerad? Tar det sjukt lång tid att blanda ägg, mjöl och mjölk till pannkakssmeten? Är det extra jobbigt att använda okryddade krossade tomater och dutta i lite örter och vitlök istället för den färdiggjorda varianten? Nej. Okej att köttbullar är jävligt mycket pilligare att göra egna än att köpa mamma scans, men smakmässigt så är det ju värt nästan dubbla den tiden ju. Och om man inte har tid så är det väl bara att ta smeten och platta till den till biffar istället och vips går det lika fort som halvfabrikaten.

Efter ungefär fem år utan natriumglutamat och konstiga färgämnen och skit så har jag andra smaklökar. Det är sant. Maten smakar mycket mer, luktar mycket mer, är mycket mer. Det har till och med gått så långt att jag inte ens är speciellt förtjust i varken chips eller godis längre. Den fadda eftersmaken av halvgifter känns så himla tydligt.

Men, det här ska ju vara en tipsande inläggsserie och om ni fortfarande inte är övertygade om att ren mat är bra mat så tycker jag ni ska prova följande i en vecka.

1) Byt ut vanliga kvistlösa tråktomater mot körsbärstomater alternativt svenskodlade tomater. Tomater ska vara en smakexplosion och inte bara nåt rött vattenfyllt med hint av tomatsmak. På vintern är det generellt helt ovärt att äta tomater.

2) Bannlys alla smakförstärkare. Kolla innehållsförteckningen på buljongen och krydda med liknande kryddor istället.

3) Köp ekologiskt kött. Eller ännu hellre, viltkött. Fisk vette fan, men köp färsk sån som har klara ögon och fräscha fjäll som luktar hav. Fisken alltså, inte fjällen.

4) Använd färska örter och lägg i dom i maten i slutet, annars finns risken att smaken kokar bort och det blir lite beskt istället. Det behövs ofta inte så mycket färska örter för att ge smak, så börja hellre med lite och lägg till för att inte äta typ rosmarin med potatis istället för tvärtom.

5) Låt maten tala. Nu förespråkar inte jag att man käkar grönsaker med dipp till middag jämt, men erkänn att det är gott med rena smaker!

6) GE FAN I LIGHTPRODUKTER!

Så, det var det. Hejdå.

(Se hela matlagningsskolan.)

8 kommentarer:

Kära Syster sa...

Tack för underhållande och personlig matvisdom! Tveka inte att återkomma om du kommer på fler saker du tycker vi bör veta. /Anna

Jojjo sa...

Alltså det här med fisk och skaldjur är också en hel vetenskap på vad man bör och inte bör äta. Scampi t.ex. är ju enligt naturskyddsverket en av de största miljöbovarna samt att de är fullproppade med ohälsosamma saker för att hålla längre. Usch. Och all denna norska lax där man först fiskar ur haven för att mala till fiskmjöl och mata den odlade laxen med innan de skickas ner till asien för att beredas och sen komma tillbaks till Sveriges frysdiskar. Vansinne. Så JA färsk, snäll fisk vill vi ha!

Linn sa...

Anna: Ja varsågod. Och believe you me att jag kommer tipsa mer om det är nåt annat jag kommer på. Heh.

Jojjo: Jo, jag vet. Jag är inte insatt i det alls eftersom jag inte äter fisk och därmed inte har nåt intresse i det, men jag har sett tillräckligt med matprogram i mina dagar för att förstå att fisk smakar fisk när den är färsk. Typ.

Miss Baglady sa...

Jättebra, precis så. Skulle aldrig lyckats formulera det så som du gör, men det du beskriver är min filosofi, som jag försöker leva efter. mkt bra formulerat.

bra matskola detta.

Johanna sa...

Håller med om allt!

Utom möjligen lightcola, som ju är svingott. Mycket godare än vanlig cola. Dock säkert mycket sämre, eller i alla fall lika vidrigt för en.

(Inte jättestolt över min lightcolafäbless.)

Linn sa...

Bagy: Ahmen vilken himla komplimang va! Tack snälla! Och du hade visst formulerat dig minst lika bra. Så det så.

Johanna: haha! Alltså om du tycker att det är godare så ska du ju dricka det såklart. Jag antar att du inte dricker cola varje dag så vanlig eller light spelar nog ungefär ingen som helst roll. Fun light däremot; vill skjuta dom som dricker det.

Pernilla sa...

fin matlagningsskola! (och ja, hela bloggen är ju fin.) men måste ju lägga till att det är ju inte alls pilligt att göra egna köttbullar. ta köttfärs, släng i en äggula, krydda lite med vad du vill och rulla några köttbullar. tar faktiskt högst tio minuter och är inte pilligt alls. vill man vara riktigt slö så behöver man inte ens äggula, rulla bara köttfärsen. det går, på riktigt! och som du säger: såååå värt det. är det ens kött i mamma scans köttbullar? det undrar man ju...

Linn sa...

Fast just köttbullar är ju rätt pilligt att rulla. Det tar ju ett tag liksom. Men jag tycker ju att det är värt det. Och mamma scans är mer rullat papper än mat, om du frågar mig.