fredag, april 17

Andra saker jag funderar på

Vad som ska bli min nya besatthet efter bröllopet? All pinteresttid jag har lagt på att titta på bilder på bröllop, bilder på festdekorationer, bilder på hår, bilder på naglar, bilder på smink, bilder på eyeliners på flugor på blommor på ögonfransar på hårgrejer på smycken på ringar. VAD SKA JAG GÖRA MED DEN TIDEN? Kanske att jag ska träna. Eller, det är är ju det jag borde göra, men kanske ska jag skaffa mig en stil? Jag rensade garderoben igår och om det inte vore så hemskt så skulle det vara jätteroligt. Min arbetsfria sommar 2013 var verkligen tiden med Ingen Smak TM. Hittade bland annat en plisserad baby-dollklänning i beige strumpbyxtyg. Till mitt försvar hade den lappen kvar (okej, inget försvar, jag är en ekonomisk oreda och hatar naturen osv) så jag har ju uppenbarligen aldrig använt den men jag har ju likväl fucking köpt den. Hittade även en muskort kjol i nån genomskinlig gul och en stickad svart kjol. Nej, det är inte fint fast det låter okej. Jag modellade för Andreas och han ba har du haft på dig...det där? och jag ba japp, när vi var nykära baby. Tur för mig att han tydligen var förblindad av nykärhet den sommaren eftersom jag såg ut som en korsning mellan en tolvåring som försöker se vuxen ut och Miss Piggy. Håhå jaja, det är tur att man blir äldre och får köpa nya kläder. Åh just det, en del kläder jag lade i återvinningshögen har jag bara växt ur. Jag är helt enkelt tjockare nu än vad jag var sommaren 2013. För mig är det inga konstigheter. För det första så gör det inte mig till en dålig person. För det andra så tycker jag att jag är snygg och min snart man tycker att jag är snygg och då är det ju perfekt. För det tredje så är det fakta. Om man väljer chips och teveserier och att vara hemma och lata sig och låter bli att träna så blir man tjock.

Tjock tjock tjock tjock tjock. Tjock.

När jag sa det till Andreas igår så blev han helt störd av det och ba men du är så himla vacker och alla ser olika ut och sånt och alltså HJÄRTEMOJI på honom för att han känner att han vill skydda mig och peppa mig, men jag behöver inte bli skyddad. Jag behöver att han slutar känna att tjock och vacker är motsatsförhållanden. Jag behöver att han inte känner att han ska lägga till ändå. Jag behöver att tjock bara är ett ord som alla andra. Rödhårig. Blond. Tjock. Mörk. Ljus. Blåögd. Brunett. Smal. Alltså jag är medveten om samhällsstrukturen och att det inte alls är så att utseendeord är oladdade, men jag tänker att dom ju inte kommer börja bli det genom att vi undviker att säga dom heller? Alltså jag tycker att vi ska sluta utseendekommentera i största allmänhet, men i den mån vi säger ord så gör ju omskrivningen hon är lite kurvig eller han är rätt stor ju bara att det blir ännu mer stigmatiserat. Åh gud för att inte tala om alla som shamear sig själva och berättar om hur dåligt dom mår för dom känner sig så tjocka blablabla. Alltså please sluta. För er egen skull, men också för samhällets skull. Om vi slutar shamea oss själva så slutar det ju vara något fult och blir istället nåt som bara är. Jeansen går inte att knäppa = använd inte dom på ett tag då. Tröjan bullar sig på magen. Låt den eller använd såna där fantastiska hålla in-underkläder. Sluta hata på en kropp som ändå inte kan förändras på sekunden.

Och ja, det finns en hälsoaspekt. Men det är liksom inte upp till oss andra att döma andras hälsa efter utseendet. Man se smal ut och vara ohälsosam. Man kan se tjock ut och vara jättevältränad. Man kan ha en sjukdom som inte syns utanpå. Man kan ha en sjukdom som syns utanpå men som inte fortfarande inte är upp till mig att döma. Ens hälsa är ändå var och ens ensak och dessutom ingenting som per automatik går att utläsa av varken vikt eller utseende.

Okej? Okej.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller verkligen verkligen med dig, men för egen del kämpar jag vid snart 39 års ålder FORTFARANDE med att gilla min kropp som den är. Jag är vad man kan kalla normalviktig och är frisk och mår bra, men kommer på mig själv med att tänka "det där skulle jag vilja kunna ha på mig men det är bara snyggt på sma... STOPP!" Så jävla sabbad av ideal och normer och samhället och modeindustrin och allt som jag inte vill erkänna att jag hjärntvättats av så jag bara vill gråta! Och då var jag ändå tonåring när grungen var högsta mode och alla – killar som tjejer – klädde sig i stora oformliga kläder från UFF. Vill inte ens tänka på hur dagens ungdom har det out there...
En annan aspekt är förstås att jag hatar när det bullar ut, sitter åt och skaver. Kläderna är helt enkelt inte sköna och jag kan inte tänka mig att hålla-in-underkläder är det heller. Eller? /M

Linn sa...

Alltså jag förstår dig. Det är inte så att jag aldrig står framför spegeln och önskar att jag såg ut som en modell, men jag har väl kommit på att det inte ger nånting. Likväl som jag inte kan önska att jag har obegränsat med pengar eller att min mamma fortfarande var vid livet. Det är ju liksom en orimlig önskan och då känner jag att min energi är bättre använd på annat. Det är svårt, men ju mer man lyckas stoppa sina självkritiska tankar desto enklare blir det att "tänka om". Jag hatar också när det bullar ut, sitter åt och skaver, men köpte såna där typ spanx på Lindex nu inför bröllopet och provade dom hemma och herrejävlagud vad skönt det är! Det är som att nån hjälper en att hålla in magen = mer bekvämt än vanligt. Tror knepet är att köpa såna som går högt upp. Tycker det är jätteskillnad från håll in-strumpbyxor som ju gör att man typ inte kan andas.

Alltfinnsredan sa...

I ADORE YOU!

(Fast det visste du redan. Puss)

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Och ungefär här:

"Jag behöver att han slutar känna att tjock och vacker är motsatsförhållanden. Jag behöver att han inte känner att han ska lägga till ändå. Jag behöver att tjock bara är ett ord som alla andra. Rödhårig. Blond. Tjock. Mörk. Ljus. Blåögd. Brunett. Smal."

blev jag kär i dig. Jag är inte där om mig själv i tankarna än, om tjockheten, men jag jobbar på det. Och du skrev det så bra. Det är bara ett adjektiv bland alla andra.

Chaos By sa...

Linn, <3 <3 <3! Du kanske inte gillar emoijos men det skiter jag i för ibland behövs det hjärtan!

Johanna sa...

Det här var mycket klokt, du är mkt klok! (Och snygg!)

SARA sa...

Så jävla mycket bra i detta Linn.