torsdag, mars 17

Vänta barn-böcker

Jag är så trött. Så trött så trött så trött så trött så trött. Jag har precis läst ut Malin Wollins En mamma blir till och så här efter att ha läst vad som känns som tusen graviditetsböcker (som en av mina bästisar försiktigt sa häromdagen ja, när du ska göra nånting så går du verkligen in för det) så kan jag meddela resten av världen att det här är den enda bok som behövs. Den är både rolig och peppande och allvarlig och ärlig. Det gör ont som inåt helvete att föda barn, men det är värt det. På ett ungefär. Det är inga pekpinnar eller moralkakor eller hemska jävla "berättelser från verkligheten" som dom andra böckerna envisas med. Det är bara fyra förlossningar och ett gäng graviditeter och lite tankar rakt upp och ned. Eller förresten, läs också det där bokhäftet från Libero som kommer i startboxen. Den var också bra.

Jag läste urbarnmorskan Gudrun Abascals Att föda häromdagen och maken till präktig kärring alltså. Känner inte alls att jag kan relatera till hennes tjat om naturlighet och det illa dolda tyckeriet om att naturlighet är bäst, från smärtlindring till amning. Gillade framförallt påpekandena om hur rädsla förlänger, försvårar och förhindrar en bra förlossning, en bra anknytning och ett tryggt barn. Det känns...hjälpsamt för alla oss som läser som förhoppningsvis snart ska gå igenom det.

Har även plöjt Föda utan rädsla, Bebishandboken, Mamma, pappa, pengar, Grattis du ska bli pappa, Att flaskmata och Pappalogi. Tror nog att den första är ganska bra för många för den förklarar vad som händer rent fysiskt under en förlossning och ger faktiska tips på övningar som kan underlätta. Resten är mer fluff som kan vara kul att läsa om det finns tid. Ekonomi är visserligen en rätt viktig fråga så den boken kan ju vara bra att köpa också, men jag tror inte att jag som påläst, utbildad ekonom med fäbless för att fylla i formulär kanske är 100% målgrupp så den är nog mer viktig för andra än vad den var för mig.

Och som sagt, jag processar genom att läsa in mig. Jag hyser inga tvivel om att allting kommer bli helt nytt, helt uppochned och helt okontrollerat iallafall.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Känner igen mig så oerhört mycket i dina tankar och sätt att förbereda dig etc. Kram!

Linn sa...

Kram!