torsdag, mars 17

En annan sak som har skavt lite när det av olika anledningar har dykt upp den senaste tiden är det här med män som klär ut sig till kvinnor for show. Jag pratar givetvis inte om transsexualitet som är något helt annat, eller nog ens om transvestitism (ord?), utan om män som klär ut sig till kvinnor enbart för att showa eller på skoj. Är det verkligen helt pk? Är det ens roligt? Hur jag än vrider det i huvudet så känns det bara...fel. Det ena sättet det är fel är givetvis att det känns som ett sätt att ytterligare göra narr av kvinnor. Det är sminket, mimiken, alla "kvinnliga" attribut fast överdrivna. Det känns som att jag som kvinna har en viss rättighet att tycka det. Det andra känner jag är mer minerad mark för mig som vit ciskvinna, men jag tänker också att det känns lite som ett hån mot transsexuella eller cross-dressers. Jag känner själv att jag är ute på jävligt hal is och inte alls vet hur jag ska uttrycka mig eller närma mig det här ämnet så feel free att säga åt mig eller tycka grejer. Men så här: det känns lite konstigt att män gör narr av att klä sig som kvinna, typ titta på mig hur HILARIOUS jag är som LEKER att jag är KVINNA. HAHAHA, kvinna vill en ju inte vara! Det känns ju lite förminskande, no? Och då tänker jag också på vad normen för kvinnlighet är och hur det finns en ram att passa in i som person som identifierar sig som kvinna och sen tänker jag på alla som av olika anledningar inte passar in eller vill passa in i den mallen och är det ändå inte så då att män som klär ut sig till kvinnor bara gör den mallen/ramen ÄNNU snävare? Plötsligt är då dom som inte passar in ett skämt, udda, någon folk tittar extra på. Jag hoppas ni förstår vad jag menar och jag vill jättegärna veta hur ni tänker kring det här och som sagt, säg till mig om ni vill.

9 kommentarer:

Sofia sa...

Jag håller med. Om allt. Särskilt om allt det där du inte riktigt visste hur du skulle formulera. Gjorde det bra, tycker jag. Så håller med.

Josefine sa...

Ja, den där sortens humor är så gammal. En man kommer in i kvinnokläder och våldsamma skratt utbryter - för att det är så jävla förnedrande för män att ha "kvinnliga" attribut. De behöver inte ens säga något (tänker på komediserier nu & även buskis såklart) - det roliga är bara att de gör något så "tokigt. Urk.

Linn sa...

Gud vad skönt att ni också känner så.

Anonym sa...

Jag tänker att det kan finnas "befogade" tillfällen också. Typ ett humorgäng - både män och kvinnor - som gör sketcher med en massa olika karaktärer som de går in i. I bland gör en man en kvinnokaraktär, i bland gör en kvinna en manskaraktär och i bland gör komikern en karaktär av samma biologiska kön som komikern råkar ha. I sådana sammanhang brukar typ alla karaktärer vara skruvade och göras narr av oavsett vad komikern "under karaktären" har för kön. Då känns det ok tycker jag. Svårt att förklara, men det brukar helt enkelt kännas om de är ok eller inte eftersom det sistnämnda inte är roligt. Bra förklaring va?! ;-)

Linn sa...

Jag tror att jag förstår vad du menar, men jag vet inte om jag kan hålla med helt. Antar att melodifestivalens mellanspel med Sissela Kyle och Helena Bergqvist kan vara ett exempel på det du menar, där skådespelare spelar en roll, men på grund av samhället och våra normer blir det liksom inte lika förminskande när kvinnor spelar mansroller. (Ja, jag kollar på mellon.) Men isåfall borde väl SVTs Morran och Tobias falla inom samma kategori? Jag tror att jag fortfarande tycker att grejen att Morran spelas av en utklädd man är det humorn i den serien till stor del bygger på. Om humorn i serien håller i övrigt så tycker jag att den karaktären borde ha spelats av en kvinna för att undvika det förminskande elementet. Förstår du vad jag menar?

Anonym sa...

Vi hade (lång historia) kickoffaktivitet som innebar utklädning. Då förundrades (?) jag över den DRIFT förvånansvärt många män verkar känna över att klä ut sig till tjej. Det fanns inget alternativ för dem, de bara SKULLE vara tjej, , och det blev ungefär som du beskriver - ganska överdrivet. Jag reflekterade över det, tolkar det mest som att det verkar vara något väldigt väldigt lockande i att låtsas vara kvinna (och ju mer överdrivet desto bättre) och inte ens jag som amatörpsykolog är människa att ens komma med en teori om vad det bottnar i. Jag tar inte illa vid mig för egen del (även om jag på någon nivå fattar vad du menar), men finner det genomgående tramsigt och smaklöst, och fattar inte att de själva vill skämma ut sig så bland kollegor. Som sagt, nästan som en drift.

Lfthmn

Linn sa...

Lfthmn: Jag vet inte om jag tänker så himla mycket på enskilda individer och utklädning vid maskerader osv heller egentligen. Jag kan förstå att det är roligt att klä ut sig till någonting som är så skiljt från ens vardagsjag, sen att det är så spännande/otillåtet så det måste överdrivas kanske jag inte personligen tycker är roligt men men. Jag syftar nog mer på folk som har det som yrke eller gör det som en showgrej, typ Christer Lindarw, Johan Rheborg, Miss Inga osv.

Linn sa...

Kan ju lägga till att jag inte tycker att det är så där jätteunderhållande med alla lättklädda maskeradkostymer som kvinnor gillar att klä upp sig i heller, så blamear som sagt inte enskilda individer vid festtillfällen i det här fallet.

Anonym sa...

Lfthmn: Alltså när man tittar på komediserier som innehåller mycket sexism och homofobi inser man att det inte öht är konstigt ifall det är en stark drift. Började se om Vänner efter att inte ha sett det på åratal - ett klassiskt exempel. Mansrollen är så SJUUUUKT snäv. Det måste vara helt utmattande att ägna all sin tid åt att inte för en sekund verka vara som en kvinna eller bög. De kan för fan inte säga att en av deras kompisar ser snygg ut, eller gilla en rosa drink, eller yttra en enda känsla som inte är "jag älskar porr det är mitt livsmål att se porr 24 timmar om dygnet". Att klä ut sig till kvinna som ett skämt kanske är dessa mäns enda väg att någonsin kunna uttrycka något feminint, eller ens ANDAS för fasen. Typ "just NU är det iaf ingen som förväntar sig att jag ska vara man till 100%".
Är rätt ofta tacksam över att vara kvinna. Patriarkatet is a bitch osv, men jag behöver iaf inte vara snubbe...... :)