torsdag, januari 4

Vardag

Idag har vi varit och tittat till lelle radhuset igen. Dom höll på att jobba därinne så jag förstår inte riktigt vad det är som ska ta till tredje kvartalet i år innan det är klart men men. Vi har iallafall, på inrådan av vår mäklare, bestämt oss för att sälja innan nya amorteringskravet kommer 1 mars. Jag har mailat byggföretaget vi köper av för att försöka få till en lite mer detaljerad tillträdesplan och därmed kanske kunna matcha till- och frånträde men vi kan väl gissa att det kommer bli ett glapp däremellan, inte till vår fördel. Jag tror inte så himla många är sugna på att köpa i mitten av februari och flytta in i september liksom. Aja, den dagen den sorgen. Hellre mer pengar på fickan och slippa oron för vad som händer på Stockholmmarknaden när väldigt många kommer tvingas till en extraamortering på 10 000 kronor per lånad miljon och bo i en kappsäck ett tag. Mäklaren mailade idag och föreslog fotografering innan 24 januari såatteh nu behöver vi väl se till att få det snyggt och iordning här hemma. Andreas har gått ut starkt med att rensa garderoben och vi behöver rensa både källar- och vindsförråden för att få plats att förvara det vi faktiskt vill ha kvar istället för en miljard sampleskor från mitt jobb, gamla stolar, trasiga lampor och annat bös som finns där. Ska jag vara ärlig vet jag inte vad som finns i förråden för det är Andreas territorie. Nej, inte för att han är snubbe, men för att han är en jävla hoarder och jag får total PANIK av all skit han har tryckt in där. Om nån tvivlar så vet jag for a fact att det till exempel står trasiga tavelramar, tomma CD-fodral, EN fotbollssko och ett foto på när han hånglar med nån tjej (?) för det var grejer jag trodde vi rensade bort från hans lägenhet men som visst smög sig in hit. Jag var ej nöjd tjej när jag upptäckte det.

Ja, iallafall. Vi ska göra iordning här hemma. Jag vill köpa fina grejer på rean, men tänker att vi ska vänta in stylisten som kommer nästa vecka och höra vad hon tycker/vill ha. Så nu sitter jag mest i soffan och glor och väntar på mailsvar från mäklare och Besqab och Nils sover och Ellen går omkring och pratar och grejar. Hon är asbra på att roa sig själv och leka med olika grejer faktiskt. Det är så skönt.

4 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Ni kanske kan hyra ngt ställe emellan? I glappet? Eller dra utomlands någon månad?

Anonym sa...

Kan du inte förklara nya amorteringskravet?
Jag trodde inte att det var 10’ mer stt amortera per miljon i månaden. Bör man köpa nu ist för i höst? Hyr en bra andrahandslägenhet till 1/1 -19 och tänker mig ändå inte köpa något som är mer än typ 5ish x min årsinkomst. Tänker att priserna inte exploderar åt det högre tills nästa år i sthlm...

Linn sa...

Egon: ja, det var det vi hade tänkt göra. Nu visar det sig inte bli nån försäljning iallafall pga planerat tillträde december 2018 enligt byggföretaget och riktigt så länge orkar vi inte halvbo nånstans. Plus hade glömt att vi har bundit våra lån så vi hade åkt på en sån fet ränteskillnadsersättning så det är värt att chansa på en potentiell nedgång istället för en konstaterad kostnad.

Anonym: jomenvisst! Det nya amorteringskravet är alltså (förutom det som redan gäller) 1% amortering på det totala lånebeloppet årligen OM det totals lånebeloppet överstiger hushållets bruttoinkomst x 4,5. Det är alltså 10 000kr extra präer lånad miljon PER ÅR, inte per månad. Herregud det hade ju varit bisarrt. Räkneexempel då: säg att din bruttoinkomst är 30 000kr. Då får du låna 1 620 000 innan det nya amorteringskravet gäller. Dessutom gäller ju fortfarande 2% amortering årligen för lån ner till 70% av bostadens marknadsvärde, därefter 1%.

Om du köper en lägenhet för 2 500 000 och lägger 15% handpenning så lånar du 2 125 000. Då får du betala 2% + 1% i årlig amortering, ca 63 000kr eller 5300kr i månaden. Alltså ska du köpa så säger dom ju att det blir ännu mer köparens marknad rent prismässigt om du väntar. Jag hade väntat och sparat så mycket jag kunde tills ditt andrahandskontrakt går ut för att kunna lägga antingen så stor egen insats som möjligt eller använt pengarna att amortera med framåt. Sprida hacket i plånboken lite så att säga.

Erika sa...

Du som verkar ha bra koll, vi håller på och ska flytta från mellanstor stad till Stockholm under året. Har ägt bostad här i flera år men kan tänka mig att själva köp- och säljförfarandet inte riktigt är likadant här som i huvudstaden. Har förstått att det är vanligt att lägenheter säljs innan visning t.ex.? Har du några grymma tips till ett par rookies som är lite skräckslagna inför att börja buda och härja på en helt annan slags marknad än vad vi är vana vid? Vi tänker oss inom tullarna och har en ganska generös budget. TACK på förhand!!