tisdag, februari 10

På tal om det där om man vet bättre, varför då förminska osv

Okej, men alltså nu har jag en fråga här och den kanske främst riktar sig till föräldrar eftersom vi andra inte använder just den här benämningen så himla ofta: vari ligger uppgraderingen i ordet föris (från tidigare dagis)? Jag är helt ett hundra procent med på att förskola är en bättre benämning än dagis och att det handlar om att uppgradera pedagogers arbete och utbildning och inte förminska osv. MEN HUR I HELVETE GÖR FÖRIS NÅN SKILLNAD? Snälla alla föräldrar, sluta. Sluta rent generellt med alla -is-ord. Ja, jag tittar på dig mellis.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jösses vad många ord med -is ändelser jag hört sen jag fick barn. Pankis (pannkaka), mellis, mackis, drickis. ALLT går tydligen att sätta -is efter. Kommer aldrig vänja mig.

egoistiska egon sa...

Nappis!

Och de kommer per automatik de där jävla is-orden också.

Linn sa...

Ähmen alltså näe?! Kan vi inte Våga Vägra -isord?

minahistorier sa...

tycker att det känns väldigt stockholmskt med -is-ord av nån anledning... jag kan inte komma på många som vi använder här i skåne (eller så beror det på att jag inte känner så många med barn!). är också lite allergisk mot dem.

Linn sa...

Ja, men det måste vara det? Vi har aldrig använt -is heller (värmland/västergötland).

Anonym sa...

Jamen det är väl inte så konstigt? Förskola är ju sjukt långt (nåja) att säga, och eftersom dagis är en numera vedertagen förkortning/smeknamn av "daghem" är väl föris en helt rimlig förkortning av förskola, men utan att några FÖRSKOLEPEDAGOGER (förispedagoger?)kan bli sura. Win-win. Övriga -isord vet jag inget om. Är det mycket sånt nu alltså? Då kommer det säkert hit om en tre-fyra år, kan man tänka.

Lufthamn

Linn sa...

Lufthamn: Fast det jag menar är att om dagis är förminskande så blir det väl inte mer respektfullt att göra samma sak med det nya namnet, även om jag förstår vad du menar med ursprungsordet?

Josefine sa...

Håller med. Jag HATAR -is-ord. Mellis. PROMMIS??? Alltså det heter PROMENAD och du är VUXEN!!!
Säger heller aldrig föris. Det låter inte bra i mina öron. Alls.