fredag, maj 27

Rise and shine, motherfucker. Nu lagar vi mat.

Inatt vaknade jag av att jag drömde att jag trillade framlänges nedför en trappa och bokstavligen hela kroppen ryckte till, så som den gör ibland när man tror att man sparkar på nåt eller går upp för en trappa, fast med hela kroppen. Det var mycket obehagligt. Sen somnade jag om och vaknade innan klockan (!). Kom typ först till jobbet så jag fick sätta på kaffet och nu är det så starkt så jag funderar på om tänderna kan frätas sönder av det. Hoppas inte, för det är jävligt gott.

Just det ja, ni ville ha recept, era matkåta små stycken. Jag har inget recept så allting är lite so-so, men here goes.

Inköpslista:
1 hel kyckling (till typ 3-4 pers) (vi åt upp den på 2 pers) (hehe)
Vitlök
1 kruka basilika
1 kruka timjan
Stark salami
1 chili
Smör
Ruccola
1 ask körsbärstomater
1 paprika per person, gärna olika färger för att det är snyggt
1 st extralagrad ost. Jag gillar präst, men parmesan eller manchego lär också funka.
1 knippe rädisor


Sätt ugnen på 225 grader.

Dela chilin, kärna ur och finhacka. Finhacka en vitlöksklyfta. Och en halv kruka timjan. Och kanske 50g salami. Och salt och peppar. Blanda med smöret tills det blir ganska så mjukt. Det ska stoppas under skinnet på kycklingen, så ju mjukare desto lättare.

Dela paprikorna på längden och ta bort kärnor och det äckliga vita. Lägg i ugnsfast form. Lägg i så många körsbärstomater som får plats. Jag gissar på ungefär tre per paprikahalva. Lägg en vitlöksklyfta och en rätt stor näve basilika i en mortel och häll på lite olja, salt och svartpeppar. Mortla (eller mixa i mixer) till så det blir en basilikaolja. Blanda i lite vit vinäger. Jag har nån hallonvinäger hemma som jag använde. Häll över oljan över paprikorna. Om du har körsbärstomater över så lägger du bara dem där de får plats i formen och kör lite oljejox på dem också.


Nu tar du kycklingen. Ta bort ev. fjädrar som sitter kvar ifall du är kräsmagad. Jag är lat och bryr mig inte, men each to their own. Sen lägger du kyckligen framför dig med hålet mot dig. Skär två jack in till benet på låren. Sen tar du en kniv och skär försiktigt fram en öppning mellan filén och skinnet (vid pilarna på min fantastiska paintkyckling). För att skapa en ficka där smöret ska in får du försiktigt ta en liten sked eller smörkniv i plast till hjälp och lyfta skinnet på kycklingen från filéerna. Man gör en ficka på varje sida av ryggraden. Försök se till att skinnet varken kryper upp eller går sönder. När du har två fickor så lägger du en smörklump i början av hålet och liksom trycker ut det utmed filén, som när man trycker på en tandkrämstub typ (i pilens riktning). Gegga in lite smör i skårorna på lårbenet också. Gegga in så mycket du kan och salta och peppra.

In i ugnen med kycklingen i kanske 20 minuter. Sen lägger du in paprikorna också och har inne allting i kanske 45 minuter till. Det beror på ugn och storlek på fågel så kolla så att vätskan är klar alt. att köttet på lårbenet liksom faller loss när man nyper i det.

Gör sallad: häll ruccolablad i skål, skiva rädisor och hyvla på ost. Precis innan servering kan du ha på lite olivolja och havssalt.

Smaklig spis.

Edit:
Mäh. Glömde såsen. Blanda 1 pkt gräddfil/creme fraishe med 1 hackad vitlöksklyfta, salt, peppar och hackad basilika. Klart.

5 kommentarer:

we are the monkeys sa...

BWAHAHAHA! vilken ..... (finner inget ord) paint-kyckling! Älskar'n!

Miss Baglady sa...

blev tokinspirerad och körde lite efterapning. dock med andra grejor i. vad huset bjöd på. tack för inspriation!

Linn sa...

Blev det bra? Vad körde du med istället?

Miss Baglady sa...

asså det blev väldigt gott. kapris och äpplen och soltorkade tomater. och basilika och timjan? i alla fall mkt bra inspiration. och välsignad mat. räckte till mat tre dagar. ekonomiskt.

Linn sa...

Oooh. Låter gott!!