måndag, februari 1

Nudlar med biff, grönsaker och gött

Jag har aldrig ätit riktig thaimat (pga allergier) så det här är en ren höftning på ungefär hur jag gissar att det kan smaka. Ni som vet eller kan äta till exempel fisksås kan ju alltid blanda in det, annars kan jag rekommendera det här helt utan ändringar pga blev så jävla gott. Det ser jobbigt ut, men jag lovar att det går sjukt snabbt. Jag ber om att få presentera marinerad lövbiff med nudlar, sockerärter, vårlök, chili och pressgurka.

Du behöver:

1/2 gurka
1 tsk 24% ättika
2 tsk socker
1 krm salt

1 pkt risnudlar
Vatten
Salt
2 msk fond eller buljongtärning

400 gram lövbiff
1/2 lime
1 tsk honung eller sirap
2 msk japansk soja
2 vitlöksklyftor

3 cm ingefära
1 chili

Till serveringen:
1 pkt sockerärter
2-3 vårlökar
1/2 lime
1 stor chili
1 kruka koriander
8-10 myntablad
Japansk soja


Börja göra vanlig, hederlig, svensk pressgurka genom att hyvla remsor av gurka med en potatisskalare eller osthyvel. Lämna den kärniga mittdelen. Lägg gurkan i en skål och häll på socker, salt och ättika, rör om lite och ställ åt sidan.

Fortsätt med marinaden till köttet genom att skala och riva ingefäran och finhacka vitlök och chili. Blanda alla ingredienser i en skål stor nog att rymma köttet också. Strimla köttet och lägg i.

Här gick jag och vilade i tjugo minuter pga sur bebis, men ni kan ju keep on going om ni vill. Det är en bra grej att duka här iallafall för i slutet går det fort och det finns inget tråkigare än kall mat.

Hacka vårlöken, koriandern och chilin till serveringen fint. Jag lade upp det i olika skålar pga fint (och för att min man har bebismun när det gäller chili), men det går ju utmärkt att blanda det också om det känns bättre. Dela sockerärterna ett par gånger och lägg i botten av ett durkslag.

Koka upp vatten, buljong eller fond och lite extra salt. Det här ska inte ätas så det gör inget om det blir lite för salt. Det ska bara jävligt snabbt ge smak åt nudlarna.

Sätt på en stekpanna på hög värme.

Lägg i nudlarna i buljongen och tillred enligt förpackningen.

Häll i kött och marinad i den varma stekpannan och stek under omrörning tills det är precis stekt. För mig tog det lika lång tid som för nudlarna, dvs 4 minuter.

Häll av nudlarna i durkslaget med sockerärter, lägg i en (förvärmd) skål eller kastrull och ös på köttet och blanda runt lite. Nu är det bara att äta och toppa med så mycket av resten av grejerna som du tycker är gött.

2 kommentarer:

SARA sa...

Alltså FY FAN VAD GOTT DET HÄR LÄT!! Har sådan extrem dille på koriander just nu (i kombo med lime) så det här var ett totalt dreamy recept. Ska prova! (Men med något o-köttigt istället för kött till min man som är veg.)

Linn sa...

Once you go koriander osv. Jag är också helt besatt. Kan verkligen rekommendera att du kollar in matbloggen för där finns ett par riktigr göttiga korianderrätter. Om du gör den här rätten så skulle jag nog trippla marinaden till vegogrejen om inte vegogrejen släpper så mycket vätska för annars kan det bli lite torrt kanske. Och om det är tofu ellee nåt annat o-smakigt så skulle jag nog ta lite extra salt också eller använda lite av nudelbuljongen.