måndag, mars 19

Bloggen undrar

Hur mycket pengar lägger ni på mat varje månad? Och hur stor familj köper ni till? Jag bor ensam och jag handlar enligt mitt Ica-utdrag mat för 2800 kronor i månaden. Jag tycker det är skitmycket pengar, men det stämmer ju. Jag handlar ekologiskt och många små gånger och jag lagar nästan all mat jag käkar hemma. Så jag fattar att det kostar, men är lite nyfiken på om jag är helt onormal?

16 kommentarer:

tiggerrr sa...

Det tycker jag inte. Du skulle nog kunna tjäna lite på att inte småhandla, men fan vet hur mycket. Jag tror att jag och mannen lägger mellan 4 och 5k i månaden och vi handlar också rätt mycket ekologiskt, men lite större. Sen känner jag oftast att är det något man ska lägga pengar på så är det bra och göttig mat.

Lfthmn sa...

Vi lägger 2x770 kr på Linas, jag handlar nog mat och vin för minst 3000/månad, plus ca 800 för uteluncher. Jacob lägger nog 2000 på utemat. Totalt 6500 på två pers. Det känns sjukt mycket! Måste göra en sammanställning någon dag...

Linn sa...

Tiggerrr: jag försökte storhandla, men det slutade typ bara med art jag fick slänga massa mat och dessutom handlar jag ändå i samma butik pga har inte bil så det kanske inte skulle skilja så mycket ändå. Och jag är helt med dig med att det är värt det!

Lfthmn: räknade ej in vinet. Då pratar vi MINST 1000 spänn till. Skulle gärna prova matkasse, men med allergier är det lite meckigt tyvärr.

elsa sa...

Hm. Vi lägger kanske typ 4000 för två personer ungefär. Storhandlar för runt 500 i veckan och småhandlar för minst lika mkt. Fan, jag lever antagligen i förnekelse och det kan handla om 5000...

Men det är som du säger, vill man ha ekologiska grejer (vi äter mycket ägg, det är ju dubbelt så dyrt)Vi köper dessutom alltid goda ostar, juicer, mycket fisk och en hel del (exotisk) frukt och bär, avocado, nötter, rättvisemärkt Zoega-kaffe, KRAV-bananer... ja det blir ju en del.

elsa sa...

(Mina meningsbyggnader fallerar när jag skriver för snabbt)

Linn sa...

Elsa: det brukar bli så för mig också så don't you worry. Och visst skulle man kunna handla billigt, men känslan av att käka bra mat är så himla värd varenda krona tycker jag.

Omomigen sa...

Jag börjar precis få snits på det här med att handla och laga mat hemma utan att VARJE måltid kostar typ 300 kronor. 13 år på krogen lär en mycket (jag är tex grym på att jonglera med lime) men nån vidare husmor blir man inte. Nu börjar jag få lite koll och har ett bättre förråd basvaror som kryddor o så men jag skulle ändå gissa minst 2500-3000 kronor på hemmamat och kanske ytterligare 1000-1500 på utemat, och då har jag ändå lunchlåda minst 4 dagar i veckan. Utematen är helger och nån vardagssushi. Min dyraste grej är nog grönsaker och fisk, äter sällan så mycket kött i form av typ biff och har börjat lära mig att handla på mig och stoppa i frysen när det är bra pris på sånt som går att frysa. Blir fortfarande chockad när jag tittar i kyl och frys och hittar annat än vin och isklampar.

inte skyldig sa...

Vi har faktiskt börjat med matkassa. Vi lägger 1500 kr var i månaden och det brukar räcka. Typ.

Uppochhoppa sa...

Cirkus 5000 laxar, som går till mkt ekologiskt ( åh vi får applådera varann här inne nu känner jag!) och så lite frysrt mat som möjligt, dvs alltid färsk kyckling och färsk lax osv. Sen lite hämtsushi därtill... och vin. Och vi slänger för mkt, men kommer inte ifrån problemet hur vi än gör.

Uppochhoppa sa...

Men åh. NÄEJ, såklart inte 5000 tusenlappar, det hade varit väldigt mkt pengar det. 5 laxar, eller just det - fem tusenlappar, så ska det vara. Sömnbrist anyone?

egoistiska egon sa...

Vi har 3000 på coop-kortet varje månad, det brukar gå +- 0 om vi inte har fest eller storkalas. Sen är det ju mat ute utöver det.

Doktoranden sa...

Vi har en budget på 6.000 i månaden. Brukar hamna ganska precis där eller strax under. Då är vi två vuxna med tre kiddon mellan 2 och 9 år. Handlar en hel del ekologiskt, lagar all mat själva och i princip alltid matlådor på jobb. I denna budget räknas ej köpeluncher/middagar in, det är inte vardagskonsumption av mat. Å andra sidan är det inte ens 500 i månaden.

Johan sa...

Jag tror att detta faller in under avdelningen "blandade utgifter som jag inte vågar summera" men väldigt grovt uppskattat 2500:- per månad, och då tillkommer utelunch varje dag och vin.

emma sofie w sa...

Tror jag lägger runt 2000-2500 i månaden på mat som lagas hemma, det är skitmycket pengar för en student, men jag försöker köpa så bra mat som möjligt och då kostar det ju. Och jag älskar att både äta och laga mat så jag lägger gärna pengar på det.

Sofia sa...

Vi lägger ca 5000 kr på hemmamat och väljer då bra kött, god parmesan och dyr juice tex. Skulle nog kunna komma ner i peng om vi bara handlade på Ica Maxi istället för vår lilla Icabutik som är snordyr. Jämför man priserna de emellan är det ett skämt. Det finns nog inte en konservburk som inte är några kronor dyrare på "finIca", så att "storhandla" för oss handlar lika mycket om att handla på rätt ställe som att handla för en längre period.

josefin sa...

ehe. Jag har ensamhushåll och brukar storhandla ungefär en gång/sjätte vecka och då går det på runt 500 kr. Sedan gör jag småhandlingar när jag behöver saker som frukost eller creme fraiche. Så: väldigt väldigt lite. Jag brukar äta jättemycket bönor, kokosmjölk, frysta grönsaker och sånt som går att köpa i storpack och sen håller länge. Äter inte kött och är ganska så övertygad om att det är därför jag äter så jävla billigt.