fredag, juni 17

Jävligt grälsjuk

Humöret jag bär på just nu är inte nådigt. Helst skulle jag bara vilja skrika och skälla och riktigt gräla, men eftersom jag är vuxen numera så gör jag inte det utan jag går och sätter mig på internet och gnäller istället. Men är fortfarande sur. Vem vill gräla? Vavava?

Jag kan börja: ni som säger/skriver sambon, sluta med det. Det låter som om ni pratar om ett djur/ägodel. Katten/bordet/koppen/sambon. Ett namn brukar funka. Nödfall: min sambo. Gärna inte samboordet över huvud taget om det inte pratas legala grejer, men det har jag förstått är ungefär lika omöjligt mission som att få folk att sluta särskriva/använda smileys i tid och otid.

Jag gillar kött också. Det kan vi också bråka om. Ge mig argument varför jag skulle sluta äta kött som inte handlar om 'det är synd om djuren'. Eller 'kossor avger metangas vilket är dåligt för naturen'. Ge mig trovärdiga argument emot ekologiskt, närodlat kött.

Eh, ja. Eller så gör ni inte det. Up to you.

20 kommentarer:

Peppe sa...

Fan, mot ekologiskt, närproducerat kött kan jag nog inte argumentera omkull dig. Men kan du inte recensera Eating animals?

Linn sa...

Haha. Jo, fast jag känner egentligen inget större sug att läsa den, och då brukar jag vara en ganska dålig läsare. Plus känner lite såhär: Så djur blir behandlade illa på massproducerande köttindustrier i USA (och världen), vilken surprise! Verkligen. Så stora industrier är giriga och behandlar djur som döda ting? Också förvånande. Folk är dumma i huvet/snåla och förstår inte att skillnaden i pris gör skillnad i kvalitet, också _mycket_ förvånande.

Det kanske inte alls är det som boken handlar om, men nu har jag fått grina ur mig lite. Hehe. Tack.

Sofia i Välabuskarna sa...

Vi kan bråka om sambon. Fast jag tycker det är fult iofs, men det finns ju fan inget bättre att säga när man inte kan/vill använda namnet. Hade gärna sagt mannen/min man, men vi är inte gifta och då uppfattas det så. Inte ens fästman är han ju. Brukar dock varva sambon/min sambo med min karl eller jägarn, men det beror på vem man pratar med om det funkar.
Tänker INTE börja kalla honom, min pojkvän eller mina barns pappa. Det låter ju inte klokt.
Men jag tar tacksamt emot förslag istället för min sambo.

Puss på noset.

Sofia i Välabuskarna sa...

Stryk pussen. Glömde att vi skulle bråka.

Linn sa...

Alltså du får säga sambo. Bara inte samboN. I vilket sammanhang kan du inte säga hans namn? Och om du pratar om honom ihop med barnens namn så fattar man ju rätt fort att ni är ihop iallafall. Min karl, min kille, namnet lär ju funka ungefär alla gånger faktiskt.

Nu blir vi sams så jag kan dricka vin.

Bakpappa sa...

Sambo är ett fint ord. Det är könsoberoende och visar tydligt att man bor ihop, men inte har gift sig. Som det står i Bibeln man bör göra!

Det går helt enkelt inte ihop att allt vårt kött i Norden skulle vara ekologiskt och närodlat. Ekologisk djuruppfödning kräver större areal än konventionell uppfödning. Odlingsmarken runt tätorterna skulle helt enkelt inte räcka till och mera skog borde skövlas. Dessutom belastar inte närodling miljön speciellt mycket mindre, speciellt om man själv kör och hämtar sin mat eller får den utkörd (då belastar det mera än Argentina-pampas-kött som man cyklar hem från butiken). Det skulle vara ekologiskare att odla maten där var det finns bete året runt och man inte behöver värma upp byggnaderna på vintern.

Daniel sa...

Fräs! Mina hemskjutna vildsvin och älgar har levt mycket lyckligare än dina ekologiska kor. Så det så.

Matilda sa...

Jag säger visserligen inte sambon, men skriver ofta pojkvännen i bestämd form på bloggen. Jag började så en gång, av oklar anledning, och eftersom han inte vill bli outad på bloggen och jag inte vet vad jag ska kalla honom så har det blivit så. Jag tar dock gärna emot bättre förslag!
Och angående kött, jag älskar också och har heller inte hittat tillräckliga argument för att inte gör det. Därför äter jag. Mycket.

Linn sa...

Bakpappan: alltså sambogrejen är vi helt enkelt oense om och när det gäller köttet frågade jag inte varför inte allt kött är ekologiskt utan varför jag skulle sluta käka kött. Det finns absolut tillräckligt för min konsumption. Och ekologiskt och närodlat för mig handlar inte om miljön. Det handlar om att veta djurets ursprung och att det har behandlats väl under sin livstid. Vilket jag är rätt säker på att vi har bättre kontroll på i Sverige än vad dom har i till exempel Brasilien. Och framförallt när jag vet exakt vilken gård köttet kommer ifrån och kan åka dit och titta på kossorna om jag vill. Miljön skiter jag helt frankly i. Försök att få mig äta kött: misslyckat.

Daniel: eh, ja? Men det där försöket att få mig sluta äta kött misslyckades också rätt fatalt. Nu vill jag bara laga älgstek.

Matilda: min pojkvän? Min kille? Ett påhittat namn? Hans mellannamn?

Matilda sa...

Min pojkvän skriver jag ofta, men det blir så ... Opersonligt efter ett tag. Eller det är så jag känner.
Ett påhittat namn har jag också tänkt, men vet inte vad. Får klura på det. Tills dess fortsätter jag skriva min pojkvän/pojkvännen. Fast att han inte är min ägodel.

Anonym sa...

Fan vad ni är dåliga på att gräla!

Bakpappa sa...

Värst vad du lade dig lätt gällande sambon. Jag som trodde du ville gräla...

Nu blev jag lite osäker på vad du riktigt vill gräla om angående din köttkonsumtion.

Angående köttet så vill du alltså ha argument mot att djuren behandlas "tillräckligt bra" om det är ekologiskt? Inte mot ekologiskt och närproducerat? Sen förstår jag inte varför du inte borde bry dig om miljön? Den är ju bara en förlängning av att djuren har det bra. Är det liksom ok äta en lycklig gris fast fiskarna i floden dör p.g.a. det?

Hur stor del av ditt kött är från gårdar du varit och granskat?

För övrigt tycker de säkert i Brasilien de har världens bästa boskapsuppfödning. De skulle knappast komma på idéen importera ekologiskt kött från Sverige...

Linn sa...

Matilda: hehe, ja du gör som du vill.

Anonyn: tack för ditt givande inlägg i den här diskussionen.

Bakpappa: ja, well jag svarade på fyllan och då var jag liksom inte grälsjuk längre. Det går över så fort, förstår du. Men om vi nu ska ta sambodiskussionen iallafall: jag förstår inte varför det är så viktigt att påpeka att man bor ihop. Det brukar ofta framgå ganska tydligt i konversationer iallafall. Sen undrar jag också om sambo gör att man är mer ihop än om man inte bor ihop?

Och köttet igen då, jag bara tog två ämnen jag visste att folk skulle nappa på, men here goes: jag gillar, nej älskar, kött. Jag har inga invändningar mot att människan dödar djur för mat. Jag tycker att djuren ska behandlas bra när de lever, främst för att jag vill ha gott kött utan antibiotika och stresshormoner, men det är såklart skönt att veta att djuren har det bra när de lever. Helst skulle jag bara käka viltkött, men jag har inte orkat ta tag i det. Så därför äter jag mestadels ekologiskt, svenskt, för well, jag tror på det.

Min fråga var väl om nån kunde ge mig bra argument för att sluta äta kött helt och det har väl gott sådär. Eller?

Min fråga handlade väl om var

Bakpappa sa...

Du skrev "Ge mig trovärdiga argument emot ekologiskt, närodlat kött." och jag är bra på att hänga upp mig på småsaker. :-)

Men om du nu sovit av dig den mesta ilskan och är mör som en simppa så kan vi sluta gräla. Det är så jobbigt hitta på argument för något man egentligen är av samma åsikt om. Fast det där med sambon kunde jag egentligen inte bry mig mindre om...

Dock är det alltid bra ibland ifrågasätta sina egna självklarheter. :-)

Linn sa...

Aha! En ordmärkare!

Men nu kan vi vara sams tycker jag också. Ny vecka, nytt humör osv.

Sofia sa...

Intressant gräl.
Måste fråga bara. Så du menar att det främsta skälet till att djur ska må bra under sin levnad är för att ditt kött ska vara gott?

Här kan man naturligtvis hävda att jag hycklar i ju med att jag tycker att djurs välmående bör vara viktigare ur en rent mänsklig synpunkt, men ändå äter kött utan att veta säkert varifrån det kommer och under vilka förhållanden djuret levt. Det får stå för mig och är något jag får bli bättre på (speciellt sen jag genom min mammas gamla jobb faktiskt KAN få tag på kött från gårdar som regelbundet kontrolleras av företaget i fråga).
Men det är själva grundinställningen jag vill åt?

Linn sa...

Ja och nej.

Såklart tycker jag att vi ska behandla djur med respekt. Det allra bästa är ju om man får tag på kött från djur som får gå fritt och leva så 'naturligt' som möjligt. Men om vi riktigt ska hårddra det så är min främsta anledning till att köpa ekologiskt kött att jag vill äta så rent kött som möjligt. Det är godare när djuret har mått bra, kanske lika mycket för att samvetet känns renare av vetskapen att djuren behandlats okej som för att djuret inte har varit lika stressat.

Jag tycker att alla borde gå över till ekologiskt kött eftersom det bara finns fördelar med det. Djuret mår bättre, köttet blir godare, vi får i oss mindre hormoner. För mig är de tre orsakerna lika viktiga.

Var jag tydligare den här gången? Annars får du hojta till!

Sofia sa...

Ja. Eftersom vi pratar om ekologiskt/inte ekologisk kött i fråga om mat för oss.
Och du har rätt. Framför allt borde alla köpa ekologiskt för att skicka en signal till köttproducenter att det är viktigt för konsumenterna hur djuren behandlas under sin levnad.
Från och med nu ska jag bara köpa ekologiskt. Har slarvat. Slut med det.

Sen kommer nästa fråga. Det är en sak hur de levt, en annan under vilka omständigheter de slaktas. En ekologiskt uppfödd ko kan ju bli otroligt stressad (och därmed frigöra stresshormon som förstör köttet) om inte slakten går rätt till.
Hur ska man veta liksom?
(boktips: Håkan Fällmans "Kött". Killen med koll.)

Linn sa...

Ja, den aspekten är såklart jättesvår. Jag har precis som du en kontakt från vilken jag kan köpa kött direkt och på den gården går kossorna fria och skjuts sedan i det fria, lite som älgar. Det känns ju givetvis allra bäst, men jag har varit för lat för att beställa. Slakten är väl nåt jag har valt att ignorera, hemskt av mig jag vet. Eftersom jag inte är emot att döda djur för att äta dom så är det väl en av dom grejerna jag har kompromissat bort lite grann. Typ om djuren mår bra under sin livstid så kan jag leva med att dom är stressade sista timmen. Dock att min pappa kanske ska börja jobba med ett slakteri (inom eko-branschen) inom kort där dom tydligen slaktar cirka 20 djur om dagen och är noga med att behandla djuren väl. Då får jag kanske reda på ännu mer om det här.

obs. jag äter kött på restaurang/hos andra även om det inte är ekologiskt. Inte heller så bra av mig faktiskt.

Emil Wikström sa...

Vi har rätt att äta djur för att vi är starkare än dem och de kan inte hindra oss. Så går det till i djurens värld. De tar inte vårt utnyttjande av dem personligt.

Man kan förstås påstå att vi som högre stående djur har ett större ansvar för våra handlingar. Att vi kan bete oss bättre än andra djur, och att det är ovärdigt oss att inte göra det bästa vi kan.

Själv äter jag kött för att jag är lat, snål och inte vill engagera mig i min mat mer än absolut nödvändigt. Fast jag försöker hålla ned köttintaget.

Det är bara en fråga om hur mycket man kan svälja. Så att säga.