måndag, oktober 21

Matplanering - så tänker jag

Så vi ska börja planera maten lite. Det är lite för att jag tror att vi lägger lite för mycket pengar på just mat, men mest för att jag tror att vi skulle kunna lägga pengarna på mat som är bättre för oss, för naturen och dessutom godare. Vi försöker att köpa ekologiskt i den mån det går och nästan alla mejeri- och köttprodukter är ekologiska redan idag, men vi gör inte nog. Nu blir det så gott det går säsongsbetonade grönsaker, mer vegetariskt och så mycket närodlat ekologiskt vi bara kan hitta. Tipsa gärna om era bästa veggotips!

Den här veckan kommer vi äta hemma fyra kvällar och jag tänker mig att vi ska göra följande, ej dagsbestämt, lite feeling måste man få ha: (recept kommer på matbloggen)

Bönchili och quesadillas med gräddfil, inlagd rödlök och koriander
Vitkålsgryta med chorizo, kikärter, blomkål och creme fraiche
Köttbullar med rårörda lingon, pressgurka, kokta morötter och potatis.

1 kommentar:

pippigull sa...

Jag kör sporadiskt med matlista och det är sjukt skönt när jag gör det...

Mina tips:
- jag gör listan torsdagkväll eller fredagmorgon på väg till jobbet (eftrsom man inte förrns på torsdagen vet hur fredag-lördag ska se ut och vad man är sugen på - helgmaten är helig för mig)
- handlar på fredagen och behöver bara komplettera med mjölk och frukt under veckan... resten finns hemma..
- jag bestämmer goda rätter för sön-tors men oftast låter jag en dag vara oplanerad för rester mm
- gör som ni - bestämmer inte vilken mat som ska ätas vilken dag utan lämnar det öppet

Som ensamstående småbarnsmamma har jag också lite behov av snabbt och enkelt - och därför försöker jag ha koll på tex att kokt potatis en dag blir potatismos i fiskgratängen nästa dag (storkok)...

Jag har en regel att alltid ha med minst ett recept som jag aldrig lagat förut i sön-torsdags-maten.