tisdag, december 1

Hur mår du? (11+0)

Jag och Andreas och den där lilla magen packade ett par väskor och drog till Berlin lördag till tisdag. Det var extremt avslappnat och trevligt. Jag sov middag varje dag till exempel. Det var gött. Vi åkte till hotellet som vi bodde på på smekmånaden bara för att det är så jävla göttigt och det var precis lika göttigt den här gången. Personalen kände igen oss och blev helt lyckliga när vi berättade att vi inte kunde hålla oss borta. Det var gulligt och herreguuuuud vad mycket billigare det är att äta lyxmiddag, eller any middag i och för sig, när en inte dricker alkohol. Gravidmässigt är jag inne i nån form av jag vet inte men mellanperiod? Jag känner tillräckligt (ömma tuttar/kissa på natten/pet i livmodern) för att tänka att jag nog är preggers, men inte så mycket så att det tar upp all min tanketid längre. Har till och med slutat komma ihåg att gå in på apparna och kolla. Om ungen lever och har det gött där inne så gör den ju det och om inte får vi reda på det på ultraljudet nästa torsdag.

Vi pratade en del om föräldraskapet när vi var borta. Fyra dagar oavbrutet umgänge gör ju att det finns en hel massa massa tid att prata om grejer på och jag funderar rätt mycket på det här med att vara förälder vs att vara mamma. Att bli förälder skrämmer mig inte alls. Jag ser till och med fram emot att bli det. Mamma däremot? Not so much. Kraven som följer mammarollen känns inte alls samma som dom som kommer med föräldrarollen. Förväntningarna och allt tyckande är fortfarande väldigt koncentrerade kring mamman och det finns oändligt antal ställningstaganden, alla med sina förespråkare, där nån alltid oavsett vad man väljer kommer tycka att det är fel val. I en del grejer känns det som att det jobbigaste är att stå för sitt val och inte valet i sig självt och det känns så jävla snett. Jag skulle önska att det fanns nån form av lexikon för all things parenting. En bok helt utan en massa tyckande där allting bara är beskrivet rakt upp och ner. Vi kan ta det här med matande som exempel. Jag är inte helt hundra på att jag vill amma alls och/eller helt. Jag skiter fullständigt i vad andra gör så det är no judgement, men jag vet inte om jag vill/tror att det är bäst för oss. Det hade därför varit sweet om information om hur matande funkar och vad man ska tänka på fanns att tillgå på ett samlat, enkelt och odömande sätt för att undvika att behöva googla och försöka låta bli forum med en jävla massa tyckande.

8 kommentarer:

MissParker sa...

Nu frågade du ju inte. Men jag tycker att denna verkade rätt bra (sökte efter ordet "bäst" i texten, och det förekom inte i något fördömmande sammanhang, så jag tror den är grön).

http://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Modersmjolksersattning/

Linn sa...

Tack! Det var faktiskt en väldigt bra länk måste jag säga. Vi ska träffa barnmorskan nästa vecka så ska prata lite mer med henne om det här med att kombinera amning och flaskmatning då. Det är nog egentligen det är jag är mest nyfiken på.

Anonym sa...

Tycker inte alltid att BVC haft så bra handfasta tips, mitt BVC dvs, så därför kommer jag med ett- medelas calmaflaska, har kört amning/flaskning från dag ett i princip och det har gått fint. I mitt fall pga hungrig bebis som inte lyckades amma sig mätt utan att bli hysterisk på vägen. Fick ordentlig vägledning först på amningsmottagning på sjukhuset, de kan så sjukt mycket och ger massa bra info medan BVC är typ- gör det som känns räääättt ( man ba eh jag vet inte?). Hoppas ditt BVC är bättre, annars ��.

Anonym sa...

Det jag aldrig fick veta något om, och som var ett så stort problem att jag var tvungen att sluta amma när min äldste bara var åtta veckor, var att man faktiskt kan få ont pga för MYCKET mjölk. För detta finns inga tips, utan alla tips för lyckad amning går ut på att producera mer mjölk, vilket i mitt fall gjorde att jag gick med ständig mjölkstockning och värkande fotbollstuttar. Med nr två hade jag fattat problemet, och ammade exempelvis inte så mycket på kvällen (bebis vill äta konstant då, så då blev det flaska) för det stimulerar mjölkproduktionen så mycket att det blir stockning under natten om bebis lyckas sova några timmar i sträck. Att byta ut kvällsmål mot flaska var alltså jättebra för mig. Även de perioder som bebis plötsligt ville äta extra ofta, körde vi flaska varannat mål, för att inte dra igång produktionen för mycket. Med tvåan hade jag mycket färre mjölkstockningar, och kunde amma tills han åt mat istället. Det är ju fett smidigt när det funkar och jävligt begränsande när det inte funkar. (Eftersom jag inte hittat info om detta, kanske överproduktion är ovanligt, men OM det skulle bli så har du iaf lite koll:)) Kram, Sara

Linn sa...

Tack för tips hörrni!

Johanna sa...

Se till att ni får en bra BVC-kontakt (dvs byt om kass) så kan hen förhoppningsvis vara ett bra stöd! Kan ju vara skönt med en människa, ej bara text. Kanske? På vår BVC finns bm som är allt ifrån knäppa till superbra.

brinna eller försvinna sa...

Hej och grattis till kommande bebis! Jag fick mitt första barn för knappt tre månader sedan. Jag känner som du kring kraven på moderskapet - fick massa konstiga kommentarer när min kille och jag lämnade vår son i trygga händer med hans farmor och mormor och gick på konsert när han var 7 veckor. Ville även avstå mammagrupp pga vill hellre umgås med mina vanliga vänner, fick även här konstiga kommentarer om hur viktigt det var att vara med och var inte stark nog att stå på mig utan anmälde mig pga ville inte ses som en "dålig mamma". Hatar detta med olika förväntningar på mammarollen och på papparollen! Angående amning - min son vill inte amma dagtid, han skriker hysteriskt. Jag ammar på natten och så ger vi ersättning på dagen. Funkar hur bra som helst för oss. Min sambo och jag är hemma tillsammans första fyra månaderna, och jag är iväg och gör saker utan sonen mer än Min sambo. Hade ju inte funkat utan ersättningen. Klyschigt och lättare sagt än gjort - men jag tänker att mår jag och bebis pappa bra räcker det rätt långt för att bebis ska må bra. Försöker att inte tänka för mycket på hur andra gör, en kan onekligen bli tokig i bebisvärlden! Lycka till med allt!!

MissParker sa...

Mina tvillingar ammade jag och flaskmatade (med ersättning) från början. På BB sa dem ajabaja till att använda nappflaska, det kunde störa amningen hette det. Så fort vi kom hem drog vi fram nappflaskorna. Så jävla skönt (barnmorskan ville att man skulle använda kopp). Det gick jättebra. Både med amning och flaska.
Slutade amma när dom var runt 3 månader (för att ena ungen kräktes mer av bröstmjölken än av ersättningen). BVC frågade alltid vid varje besök (trots att jag sagt att jag skutat) om jag ammade fortfarande. Till slut ljög jag bara. :)