fredag, november 21

Hit går jag på date (lista på request)

Igår blev jag tillsagd tillfrågad att göra en lista på restauranger i Stockholm som jag gillar. Min första känsla var men herregud jag kan ju inte det, jag går ju bara till Matbaren och äter pepparsås, men kanske ändå att jag har några favoriter att dela med mig av. Så, till en kompisdejt eller kärleksdejt eller föräldradejt eller vad man nu har för dejt som man vill hänga med kommer här min lilla lista på ställen, utan inbördes ordning.

Restaurang AG (Kungsholmen)
Nu har jag ju bara varit där en gång, men vilken gång! Jag trodde i och för sig att Andreas skulle göra slut den kvällen och kunde inte riktigt njuta förrän en bit in i förrätten, men om man har lite mer hjärna än mig så kanske man fattar att ingen gör slut över en 1500-kronorsmiddag. AGs är dyrt, peoples. Det är dyrt och det är värt det och därför tycker jag att AGs kan få stå för den där fina firarmiddagen. Jag hör till skaran som tycker att om man går till nåt så bra så ska man käka trerätters och dricka finvin och riktigt götta sig, men det är klart att man kan gå dit och käka en huvudrätt också och då är det såklart inte lika dyrt. Åh, dom har en liten mysig bar med lite typ tapasgrejer också, det är också mysigt. På AGs bokar man för övrigt bord i tid och på AGs äter man kött, nästan enbart.

La Vecchia Signora (Södermalm)
Stockholms kanske bästa fin-italienare med fantastiskt vin och magiskt fina ingredienser. Här kan man sitta och käka i baren och känna sig som en stammis, men annars är det vita dukar och härliga, lite skojbuttra servitörer och vinet VINET! La Vecchia är supermysigt och känns verkligen som en fin restaurang och hit skulle jag gå om jag hade tid att käka middag länge.

Bacaro (Södermalm)
En liten pärla som min kompis har som stammishak. Det är kaklade väggar och ståldisk och ett litet kök där man lagar enkel mat med hjärta. Hit går man kanske en tisdag för att käka nåt lite snabbt när man inte orkar laga nånting hemma och oj vi tar ett glas vin till va? Sen blir man oftast kvar ganska länge för det är liksom gjort för att prata där. Till Bacaro går man när man vill prata på nåt sätt. Bacaro är väldigt resonabelt prissatt.

La Tentazione (Norrmalm)
Ahmen okej, vi kör alla italienare på rad här. När Andreas fyllde år förra året så krävde han att vi skulle gå till det som var lite av hans stammishak när han bodde på Norrmalm. Det regnade och jag tyckte att det låg så jävla långt bort, men alltså MYSET! Det känns som (är?) en familjerestaurang. Det är träbord och tända ljus och tavlor som det känns som att ägarna har köpt på sina sommarsemestrar i Italien hängda på lite olika höjd. Det är mysigt och trevligt och snällt. Det är den perfekta åh ska vi gå ut och käka ikväll var ska vi gå?-restaurangen. Det är inte dyrt, det är inte fancy, det är inte gourmetmat. Det är italienskt och det är good enough.

Matboden (Södermalm)
Restaurangen som jag på riktigt får cravings av. Restaurangen där vi har ett stammisbord och där alla servitörer vet vad vi vill ha och där vi får dricka rabatterad sprit till kaffet. Restaurangen dit jag går allra oftast helt enkelt. Jag är helt besatt av deras pepparstek, men dom har både jättegoda fiskrätter och jättegod annan mat och alltid två dagens-grejer. Det är anspråkslöst och mysigt och ja, hit går jag efter jobbet för det är asgod mat utan att kräva läppstift och klackar.

Pressklubben / Duvel café  (City)
Jag tror att det var här jag och Andreas typ blev ihop. Jag hade bokat bord på Pressklubben, men vi gick bägge två fel och hamnade på deras systerrestaurang (delar kök) Duvel Café och efter tre oerhört förvirrade konversationer om var vi hade bokat bord så slutade det med att vi käkade på Duvel. Där är det vita dukar och servitörer i fluga och fransk mat, främst skaldjur. Vi stod på gatan och rökte efter ett par glas vin och jag sa till Andreas att jag gillade honom så mycket att om han inte kände samma så skulle vi vara tvungna att sluta ses för det skulle göra för ont. Han sa att han gillade mig tillbaka och så satt vi där och tindrade med ögonen och jag blev så uppassad av en av servitörerna och Andreas helt ignorerad. Det var jättekul. Iallafall, på Duvel finns det också typ soffbås man kan boka om man är lite fler. Dom har jättegoda drinkar och fin mat. Hit går man en fredag efter jobbet eller kanske till och med en lördag som man vill fortsätta efteråt. Pressklubben har mer belgisk mat, mer öl och är lite mindre stiff. Där är det fantastisk mat och fantastisk service och som gjort för att sitta och liksom planera livet på och ta bara ett glas till va? Duvel är rätt dyrt, pressklubben är mer okej i pris men fortfarande inte billigt.

Okej, nu måste jag jobba men jag kan fylla på med fler nån annan dag om ni vill?

5 kommentarer:

Kråksång sa...

Jag vill! Jag vill ha dina bästa sydamerikanska ställen!

Emma Danielsson sa...

har du varit på proviant på sturegatan? åt en gåsamiddag där förra veckan som var helt fantastisk. kanske inte så mysigt för dejtande, men funkar finfint för middag i goda vänners lag.

Den där om Jenny sa...

Hurra för listan!

Den där om Jenny sa...

Sen måste jag även tipsa om Chez Betty, tror du skulle gilla.

Lfthmn sa...

Så fantastiskt bra tips! Tack!