måndag, juli 2

What to do in Helsinki from a tourist point of view

Eftersom det alltid är kul att komma ihåg vad man har gjort alternativt komma ihåg vad man ska tipsa om kommer här min guide till Helsingfors: Det är en stad som både är vansinnigt vacker och vansinnigt tråkig, där det tråkiga i och för sig vägs upp av att allting heter roliga saker. Jag tycker att man ska åka på sommaren, för jag kan tänka mig att hela stan är en enda stor grå massa under vinterhalvåret och då tänker jag att det finns mer upplyftande ställen att hänga på.

Vi åkte för att hänga ut lite i en ny stad och inte för att maximera turistupplevelsen. Vi hade en karta första dagen, men det går väldigt lätt att lära sig staden så efter 24 timmar tyckte vi själva att vi kunde allt. Vi fokuserade på god mat, fint hotell och att hänga runt vatten. 

Do: 
-Åk till Sveaborg/Soumenlinna som är en gammal fästning som byggdes som bas för skärgårdsflottan back in the day. Borgen i sig är well, en borg, men omgivningarna är väldigt vackra för att ligga 10 minuters båtfärd från centrum.
- Ät på Belge, en belgisk restaurang på Glogatan/Kluuvikatu. Det ser inte roligt ut utifrån, men är skitmysigt inuti. Plus gott. Väldigt gott.
- Gå ner till vattnet vid Brunnsparken och häng lite på bryggan.
- Åk turistbåt om du vill skratta åt hur extremt dåliga dom är på att göra reklam för sin stad. Helt ärligt funderar jag på att maila Visit Finland med lite tips. Till exempel: använd nån som kan skriva korrekt svenska i broschyrerna. Man liksom väntar sig det när svenska ändå är ett officiellt språk.
- Gå till innegårdsbaren på Grotesk.
- Bo på Glo Kluuvi. Mycket bra hotell.

Don't:
- Åk upp i skämtet som kallas skybar. Alltså ba don't.

Japp, det var alles. Hejdå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

är det torni du kallar skybar? varför dissar du den? det är ju super fin utsikt, lite dyrt men absolut värt att kolla man behöver ju inte ens köpa något bara t.ex. använda toaletten med fin utsikt.

Linn sa...

Ja, jag syftade på torni. Jag tycker den är klart överskattad. När vi var där var det extremt trångt på den lilla terassen, jätterökigt och toaletterna luktade urin. Det kanske är olika dag från dag beroende på övrigt klientel, men vi tyckte det var rätt sunkigt. Och utsiktsmässigt så såg vi inte så mycket om jag ska vara ärlig. Jag tyckte promenaden längst kajen var tusen gånger finare än ett gäng hustak.

Anonym sa...

ok tack för svaret. måst ha varit en dålig dag. men jag tycker själv det ändå är fint att kolla på dagen eller precis när solen går ner från alla olika håll. en vanlig vardag fre och lö kan vara lite stökigt och för mycket folk så man inte ser något. men roligt att du gilla hel och ha en fortsatt trevlig sommar!