måndag, december 8

Jobbar som bokföringstant idag. Det är rätt roligt med bokföring faktiskt, på tal om avdelning saker jag aldrig trodde att jag skulle säga. Det är i och för sig roligt för att jag har bokfört allt ordentligt från början och nu mest behöver sitta och bocka av och dubbelkolla så att allting är med, men ändå. Vi har städare hemma idag. När jag gick imorse stod hen uppe på en stege i köket i färd med att plocka ut våra kokböcker för att komma åt att städa under. Dom frågade om jag ville att dom skulle byta lakan, jag sa ja och lade fram nya sängkläder på sängen. Alltså det känns så sjukt lyxigt att veta att det är rent hemma när jag kommer innanför dörren i eftermiddag. Nu känner jag mig ännu mer grinig över att städning ses som lägre status än säg restaurang (en kan lika gärna städa själv som laga mat själv, bara det att när man betalar för det så är det ett proffs som fixar), eller nagelsalonger eller massage eller måleri eller, ja jag kan hålla på ett tag. Eftersom vårt samhälle är uppbyggt kring att betala för andras slit på ett eller annat sätt så förstår jag inte varför just (vitt) städande ska vara det vi tycker till om. Säg gärna emot mig. Jag har lärt mig massor genom att folk har sagt emot mig i den här bloggen. Till exempel kommer jag ihåg när jag frågade varför förskolor hade en skolplan eller vad fan hen nu kunde vara bra för? Eller när jag aldrig i hela liiiiiivet kunde tänka mig att kalla mig själv feminist? Håhå jaja, det är tur att en kan lära sig saker här i livet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det som jag tycker minst om är att de yrken som städning och andra yrken som utförs hemma hos folk betalas med bidrag. Det låter fint att det är vitt men varför kan folk inte betala ur egen ficka som vilken annan tjänst / Kristin

Linn sa...

Jag håller helt med dig Kristin. Jag tycker att ROT/RUT har fyllt en jättebra funktion i att göra svarta yrken vita och dragit in skatt och moms till staten som tidigare inte funnits, men bidragen behöver såklart fasas ut. Så länge bägge fasas ut samtidigt.

Honey sa...

Vi hade städning ett tag när vi bodde i lägenhet och jag är så grymt sugen på att skaffa det till huset nu, en gång i månaden eller så. Så sjukt skönt att komma hem till ett ställe som luktar (och är) rent utan att behöva göra någonting.
Jag har sagt att jag vill ha en städning i julklapp. Alla som jag berättat det för har skrattat åt det, som om det var ett skämt. Jag skämtar inte om städning.

/nina sa...

Alltså jag blir så trött på RUT-debatten. Faktum är att totalen går att räkna hem, dvs min skattelättnad drabbar inte andras välfärd utan matar tillbaka jobb till samhället, så att även dessa personer betalar skatt och finansierar sin pension.

Jag har just renoverat ett badrum. Varför är de yrken som dessa personer har mer värda? Javisst, det är svårare att kakla än att tvätta ett golv, men det kanske är så att min främsta brist inte är kompetens utan tid???

Hellre vita jobb än svarta. Punkt.

Linn sa...

Honey: Alltså det har jag också önskat mig, med samma reaktion. Jag tycker det är jättekonstigt att folk inte fattar att den icke-upplevelsen är världens bästa julklapp. Beats det där dumma aktivitetsarmbandet med hästlängder tycker jag.

/nina: Jag satt rätt länge och googlade på det där själv igår faktiskt, för jag håller med dig. Jag hittar dock inte nån säker källa som visar på vad det kostar/inte kostar staten att ha RUT-avdrag, du får jättegärna skicka en länk om du vet var jag hittar den informationen. Det jag hittade var att RUT är en tiondel av ROT, i faktisk återbetalning genom skatten, men det gav ju inte så där jättemycket.

Sen tycker jag inte att tjänstesektorn alls ska behöva subventioneras på sikt, men som stöd för tillväxt/jämställdhet/få svart till vitt så är det en fantastisk åtgärd.

Anonym sa...

Det ända som borde subventioneras är när människor utför rent ideella arbeten där tid ges för att hjälpa/stötta andra eller miljön utanför arbetstid, så tycker jag. / kristin

Linn sa...

kristin: ja, alltså om allt annat bara kunde sköta sig självt så håller jag med dig. Nu är det ju väldigt mycket som subventioneras av olika anledningar; restaurangmoms, moms på böcker, inträden till museum, barnskaffande, moms på dagligvaror på Ica, bland annat. Subventioner är ju ett sätt att stimulera marknaden av olika anledningar. Om vi håller oss till RUT/ROT-diskussionen så tycker jag som sagt att det har fyllt och fyller en funktion med att växla svarta pengar mot vita och öka tryggheten för folk som jobbar inom de subventionerade yrkena. Dessutom är det ju inte ett rent bidrag eftersom all vit omsättning både momsbeläggs och beskattas så Nina har en poäng med att det inte bara är förlorade pengar. Tänk dessutom på alla som har gått från en svart inkomst till att få en SGI-grundande inkomst, vilket spelar roll för deras statliga pension och för eventuell sjukskrivning eller föräldraledighet. Jag tycker nog ändå att det i längden är rätt bra spenderade pengar.

Anonym sa...

Men en använder väl sig inte av städhjälp för att göra svartarbete till vitt utan för att en just får det subventionerat? Jag förstår människor som inte har råd att betala(äldre, funktonhindrade) men inom tjänstesektorn? Jag tycker inte nina skattepengar ska gå till det iallafall. /kristin