fredag, januari 25

Svar på frågor 5 - om belysning

Emma sa...
Så bra! På tal om något helt annat så önskar jag ett belysningsinlägg. Jag har sett bilder på din insta och ert hem ser ut att vara perfekt ljussatt... så nu behöver jag inspiration kring det här för jag hatar alla mina lampor.
Ja, nu orkar jag inte hålla på och hålla på igen så nu kanske det blir knasigt teckensnitt/storlek men vi får leva med det. 
Ja du Emma, det här var ju himla intressant eftersom jag kan ungefär ingenting om belysning. Eller jag har läst i en bok nån gång att varje rum ska ha sju olika ljuskällor för "perfekt" belysning. Jag väljer att tolka det som större rum för om vårt barnrum på 10 kvadrat skulle ha 7 ljuskällor hade det ju inte fått plats med så mycket mer liksom. Sju har jag heller aldrig lyckats nå upp till eftersom det är en rätt så sjuk mängd lampor, men om mitt snittal innan har varit en så har riktlinjen sju dragit upp antal lampor till säg tre per rum? 
Jag tänker så här (och när jag säger behöver menar jag givetvis inte att ALLA måste ha det så, men att jag tycker att det är nice ok? Ok.) : Varje rum behöver allmänbelysning. Alltså sånt som gör att man ser saker. Typ en plafond (platt lampskärm som sitter mot taket) eller nån spotskena eller nåt annat som ger rätt starkt och rätt spritt ljus. Tänk att du vill kunna se nog att dammsuga och liksom städa ordentligt. GUD vilken tråkig mening, true though tyvärr. Sån belysning är ju också rätt gött att smacka på så här i mordor-tider när naturligt ljus är mer naturligt what? för att inte helt tappa det och gå in i en vinterdepression. Vi har en plafond i hallen, inbyggda spottar i taket i köket samt under köksskåpen och en stor (skitful) spotskena i taket tvärs över vardagsrummet. På ovanvåningen har vi en plafond precis när man kommit upp för trappan, vid dörrarna till två sovrum. Sen har vi en rislampa i taket i vardagsrummet uppe som också ger ett bra spritt ljus men inte lika stickigt och starkt. Nu vill jag verkligen slå ett slag för Ikeas plafond Nymåne för 400 kronor och Ikeas tre-spots-skena Tross för blygsamma 80 kronor. Dom är enkla att sätta upp, kostar inte så mycket men ger väldigt bra ljus. Rislampor är ju som sagt också sköna i och med att dom har ett spritt ljussken men utan att bli så där stickiga i ögonen som spottar kan bli om man råkar stå på fel ställe. Vi har en från Bauhaus och en från Åhléns och dom lampskärmarna kostar sällan mer än 2-300 kronor. Sen kan man köpa nån fin sladd på typ Granit, Lagerhaus, Ikea, Designtorget eller liknande om man vill att den ska hänga lite snyggare än i en vit plastsladd vilket for the record heller inte kostar designpengar, samtidigt som dom passar till det mesta och är fina. Vem vill inte ha lite vita mjuka bollar i taket liksom?
Ska vi ta hängande taklampor nu? Alltså över bord där man sitter och äter är det ju trevligt att kunna belysa lite mer nedåt och inte så spritt, dvs på maten och inte i ögonen på folk. Dels kanske man vill kunna släcka ner i köket för att slippa se stöket efter matlagningen när man äter men samtidigt se maten och dels kan man ju se det som ett sätt att skapa en plats i rummet. Här hänger det en lampa och lyser upp t ex vardagsrumsbordet så det syns lite bättre men också för att visa på att här är det en egen hörna, if that makes sense? Plus lampor kan ju vara jättefina i sig och vara en inredningsdetalj. Det finns tydligen en riktlinje om att (hängande) lampor ska hänga 60 cm över bordet för bäst ljussättning och vi har följt det i nya huset och ja, men det funkar. Så jag rekommenderar det riktmärket. Vi tittade faktiskt jättemycket på det här med hur ljuset föll när vi valde kökslampa. Jag gissar att det finns en anledning till att t ex Bumling och Louis Paulsens PH-lampa har blivit klassiker; bägge har tydligt nedåtriktat ljus. Vi valde till slut en Flowerpot VP2 på grund av samma grej, att den lyser nedåt. Och att vi tycker den är snygg. Vi har en likadan fast den mindre modellen över soffbordet också, men den köpte vi bara för att den är fin och sen hittade vi en plats. Nåväl, nog om mig. Sen finns det ju taklampor som man har mer som en inredningsdetalj än för faktiskt funktion. Jag tänker på sånt som skapar lite höjd i rummet men kanske inte ger toppenljus. Vi har en sån där bastlampa från Ikea som man ser i typ varannan hemnet-annons och den är ju superfin, men fan jag blir helt åksjuk när den är påslagen för hela väggarna blir helt prickiga av ljusmönstret. Men den är ju fin och gör att man höjer blicken lite i sovrummet där allt annat ju oftast är i typ knähöjd.
Sist tänker jag på detaljbelysning. Det kanske är en bordslampa eller en pendel i fönstret eller mormors gamla tvåarmade klockskärmade golvlampa i ett hörn. Det kan vara en spot riktad mot en tavla eller en sektion i bokhyllan eller kanske uppåt mot ett hörn för att bredda rummet. Jag tänker att den sortens belysning fyller funktionen av att ge ögat vilopunkter. Antingen för att man vill ge extra tyngd åt nånting (spot på tavla) eller kanske för att lura ögat att tro att rummet är bredare eller taket högre (uppåt/i ett hörn) eller bara för mysbelysning. Att ha några såna småpunkter kanske räcker på kvällen när man vill mysa lite? Då behöver vi inte full blast från en taklampa utan kanske lite mer vilsamt och mjukt. 
Om min telefon är medgörlig kan jag försöka posta lite bilder härifrån senare. Jag kan absolut ingenting om ljusfärg och ljusstyrka och kelvin eller watt eller whatever, men jag tänker som ovan i val av belysning iallafall.

5 kommentarer:

Emma sa...

Haha du är bäst! Tack! En guide som hade kunnat platsa i valfri inredningstidning ju!

Johanna sa...

Mkt bra! :)
Haha insåg nu att vi har 14 (!) lampor i vårt kombinerade kök/vardagsrum. Var tvungen att räkna när du skrev det där om 7 :) Då har jag ändå räknat våra två spot-skenor i köket som en var, inte tre.

Men mkt bra guide! Kan också tipsa om att Ikea har en rislampsskärm (ganska stor vit boll) för NITTON spänn. Köpte tre sådana och hängde i ett hörn i Olles ganska lilla rum nyligen, i olika höjd liksom. Blev mysigt och ombonat och roligare än bara en. (Min svärfar hjälpte oss att sätta upp dem och förstod verkligen inte vitsen med tre..hehe.)

Har funderat på Nymåne-plafonden till hallen, ditt tips gör nog att vi bara tar och kör på den.

Linn sa...

Emma: Näe, men nu blire för mycket smicker!

Johanna: HAHA, FJORTON??! Ok, måste få komma och kolla det när jag är i Göteborg nästa gång!

Jag tror Ikea har haft två eller kanske t o m tre risbollar, varav två har varit i såna där speciella släpp. En av dom kostar typ 75 kronor och är så jävla fin, men den är 70 cm i diameter och vi bor liksom i ett nyproducerat radhus med 2,50 i takhöjd så då hade Andreas inte kunnat röra sig i det rummet, haha. Det som är fint med Åhléns och Bauhaus var att dom hade från 40 cm och uppåt. Men toppentips! Och ta nymåneplafonden. Jag har kollat i var-en-da lampbutik och har seriöst inte hittat något lika praktisk eller ens finare om dom inte har kostat typ 8 000 kronor och vem vill lägga det på en himla plafond till hallen liksom?

Johanna sa...

Alltsåååå, insåg nu att jag räknat fel, MISSADE tre lampor. Haha. Spislampan (okej kanske inte borde räknats) och två lampskenor under våra kökshyllor. Rätt antal är alltså 17. Plus att vi köpt in allt för att hänga upp en lampa över köksön också men den är inte på plats än... Såatteeeee. 18 snart då. Belysning är viktigt :)

Ska lätt köra på nymåne, om vi inte tänker att det är viktigare att det blir samma som i tvättstugan (om dörren dit är öppen ser man både hallampan och tvättstugelampan när man öppnar ytterdörren, så kanske snyggare att vara enhetlig?. I tvättstugan har vi iaf Ikea FUBBLA, som är ganska lik nymåne. Men tror nymåne är snyggare pga lite plattare?

Johanna sa...

Och ja, klart du ska komma och hälsa på när du kommer till gbg!!