måndag, januari 7

Svar på frågor - 1 (konmari-metoden)

Jag som inte sett Kondo - berätta mer! Gärna med bilder?

Haha, ja alltså hon är ju nån stor Youtube-guru inom städ/sortering som kom med nån bok för ett par år sen som heter nåt typ Konsten att städa eller nåt sånt. Jag har hört om henne och sett Konmari-metoden nämnas men jag hade liksom inte jättekoll innan jag kollade på Netflix (och har inte googlat nåt djupare since heller så jag är ingen expert). Kan också säga att min blogg-app vägrar funka med bilder så bilder får bli direkt från Google isåfall. Jag har som sagt inte heller gått all in, eller kanske har behovet av det, men jag gillar tanken bakom. Hursom, tanken (som jag har förstått den) är att man ska omge sig med saker som gör en glad eller "spark joy" som hon väldigt japanskt fnittrar till det. Alltså, metoden går ut på att städa hemmet och göra sig av med saker som inte är nödvändiga eller som ger nån form av lycka och det som man väljer att behålla ska man behandla väl och ha synligt. Hon delar upp sin städprocess i 5 steg, se nedan, och sen ska man gå igenom dom i den ordningen, en i taget och igen då behålla det som skänker glädje och sortera/vika dessa och sen gå vidare. Om man gör allt i rätt ordning menar hon på att man hittar sin egen sorteringskänsla och därför kan behålla det som verkligen behövs när man kommer längre ner i listan.
1) Kläder
2) Böcker
3) Papper
4) "Komono" vilket är typ bad, kök och övrigt
5) Sentimentala grejer typ foton, minnesgrejer osv

Varje gång man går igenom nåt ska man släpa fram alltihop och lägga i en hög och sen gå igenom varje grej och tacka det man gör sig av med för "gott användande". Den delen är väl väldigt japansk och himla skojig på sitt sätt, men jag tänker att det handlar om att se helheten där man ska uppskatta det man har osv.

Det jag tycker är det bästa är förutom att se hur städning faktiskt är en hjälp i vardagen (passus men vi lägger EXTREMT mycket tid åt att städa och plocka och fixa och rätt sak på rätt plats osv för jag blir helt KNASIG i huvudet om det är rörigt. Blir lättirriterad as fuck och har skrikigt på både barnen och Andreas lite utan anledning för jag känner mig kvävd av vårt hem om det är för stökigt) så jag tycker också att det är lite fint att se hur folk börjar samarbeta och inser nya grejer om sig själva genom att på ett sätt gå igenom och sortera sina liv. Det JAG har tagit med mig är dock hennes sätt att vika kläder. Vi har alltid vikt och travat ovanpå varandra om ni fattar. Så varje gång man vill ha en specifik grej, typ en t-shirt eller påslakan eller annan random grej, så måste man lyfta och dra. Är ni med? Mari Kondos grej är att man viker allting till små typ kuvert och ställer allting upp så istället för att dra ut en låda med en hög av t-shirtar på varandra där man egentligen bara vet vad som är överst så drar man ut lådan och ser varje enskilt plagg. Här skulle en bild vara att föredra kanske. Vänta ska vi se om jag hittar nåt...

Ja, det blev ju sjukt fult men det var den första jag hittade. Jag har som sagt kört barnens kläder, våra sängkläder och lakan samt organiserat våra badrumsskåp i olika lådor (ett annat av hennes tips) och det är ju rätt gött att slippa vispa runt bland all skit bara för att använda en grej.

Vi har ju ägnat hela hösten åt att rensa så egentligen har vi väl gjort mycket av det hon säger, men lite mer pö om pö och det är SÅ JÄVLA GÖTT att gå in i garderoben (har klädkammare i huset) och bara se kläder jag faktiskt använder. Inte såna jag har vuxit ur. Inte såna som är fina, men som jag inte använder. Bara sånt som är fint, gör att jag känner mig fin och som jag faktiskt använder. 

Ok, det om det. Se på Netflix vettja!

Inga kommentarer: