måndag, oktober 5

Det eviga livspusslet

 Godmorgon! Ännu en helg till historieböckerna osv. I fredags...eh..jo! I fredags hade vi myskväll, käkade McDonalds framför Vaiana och jag gick och lade mig strax efter tio. I lördags städade vi huset (har inte städerska längre) och sen gick vi en sväng på stan där vi sprang på både en av mammas bästa kompisar och mammas bror med sällskap. Och min kompis Anna och hennes man, som också är min kollega. Sen åkte vi hem, käkade rester till lunch och sen gjorde jag en äppelpaj för Andreas pappa med sällskap kom på eftermiddagsfika. På kvällen gjorde jag pizza på veckans lokalodlingsskörd: En potatispizza med gruyere, timjan och lite honung och en på polkabetor, chèvre och rosmarin. Sen stekte jag upp lite mangold, zucchini och honungstomater i vitlöksolja för att få nåt till. Det var så jävla gott, kan verkligen rekommendera!

Igår var det typ skymning hela dagen och jag var så jävla trött. Jag tog en för laget och bakade kanelbullar och gjorde chokladbollar med barnen. Jag är inget fan av att baka i allmänhet och verkligen inte med barn som bara kladdar och härjar runt, men nu är det gjort och vi har hela frysen full av bullar. Sen käkade vi nån version av spagetti aglio e olio (olivolja och vitlök) med tillägg lök och tomater till lunch och när Nils tog sin middagslur åkte jag med Ellen och gjorde lite ärenden. Sen gick vi en runda i området och barnen cyklade. När vi kom hem hade min trötthet nått nya nivåer och jag var tvungen att vila lite i soffan innan jag lagade kvällsmat: kycklinggryta med grönsaker i ugn.

Idag gick jag upp kvart i sex och fixade födelsedagsmys till Andreas som fyller år idag innan jag drog till jobbet där jag klockade in 6.57. Och här är jag nu. Utan mackan jag gjorde iordning imorse, för den glömde jag i kylskåpet. Det finns frukostbuffé i matsalen om typ tjugo minuter så det går ju ingen nöd på mig men.

Jamen livspusslet då? Det är väl typ helgen som den är? Jag funderade i bilen på vägen hit på livspusslet och hur det känns just nu eller hur jobbigt det är och nu kommer det väl straffa sig att skriva så här, men vi har det rätt bra just nu. Barnen är rätt stora och tidsflexibla och leker jättebra tillsammans, alla sover på nätterna och förutom att Ellen dansar på måndagar så har vi inga fasta aktiviteter att ta hänsyn till (än). Barnen går 7.30-15.15 på förskolan och vi kör att en lämnar (oftast jag) och en hämtar (oftast Andreas). Halv åtta är ju i tidigaste laget men det är av två anledningar: 1) jag hinner inte till jobbet i tid om vi lämnar senare för ofta är det möten redan klockan åtta och 2) det är frukost på förskolan klockan åtta och man kan antingen lämna innan eller efter halv nio, vilket blir för sent. Vi pratade rätt mycket om tider och vi har ju lämnat halv nio-nio tidigare, men sen provade vi att barnen är med på frukosten och vi har fått så mycket bättre morgnar. Troligtvis för att barnen vaknar strax efter sex och med nya schemat hinner dom se typ ett avsnitt av nån netflixserie medan vi klär på oss och sen är det dags att dra. I Stockholm gick det ju flera timmar från vakna till åka och bara att få barnen att sätta sig och äta frukost var en kamp. Sen hade dom oftast antingen kommet lite för djupt in i ipad-livet eller börjat leka och vi fick ägna tjugo minuter åt att försöka locka/muta/hota ut barnen ur huset. Nu, när allt är så tydligt: ett avsnitt netflix, klä på sig, gå ut verkar det som att barnen har lättare att ta in strukturen.

Och eftersom vi lämnar så tidigt/börjar jobba så tidigt så kan vi hämta rätt tidigt. Och det tar fyra minuter hem från förskolan så den som hämtar är ju ofta hemma innan halv fyra. Andreas jobbar hemifrån och jag har strax under 20 minuter till jobbet så en vanlig dag skulle jag säga att hela familjen är hemma innan klockan fem. Absolut att det går i ett under dagen fram tills dess, och vid fem måste vi börja laga mat annars blir alla hangry men det är ingen direkt stress. Vi gör en matlista på helgen för veckan och sen lägger jag en matorder med hämtning på måndagen och så hämtar vi lokalprodukter på torget på torsdagar. Jag lagar kanske 80% av all mat hemma, men så länge det är planerat och vi inte står i ett vad ska vi äta?-place varje dag så tycker jag det är rätt avkopplande. 

Den största anledningen till att jag inte känner nån större livspusselstress är ju att jag inte har några fritidsaktiviteter att ta hänsyn till. Inte Andreas heller. Och eftersom vi oftast är hemma så är det bara att boka in nåt om man vill träffa nån eller gå och träna eller nåt. Men det händer inte jätteofta för jag blir så sjukt trött efteråt, även om det jag gör är skitkul i sig. Så vi är mest bara hemma på veckorna och sen gör vi lite grejer på helgerna. Så himla ospännande liv, men också så lugnt och fint i det trökiga. Vi har ju valt det för att det är det vi mår bra av. Andra mår bra av att träna, träffa folk, göra grejer och då kan jag förstå att livspusslet kan bli lite kämpigare, å andra sidan får ju dom personerna förhoppningsvis energi av sina grejer?

Jag brukar tvätta på helgerna och vi kör ett ryck på lördag förmiddag och städar huset. Det är typ det? 

3 kommentarer:

Evelina sa...

Tycker ni verkar ha en bra rutin, och 7.30 är för mig i alla fall inte speciellt tidigt att lämna på förskolan. :)
Låter väldigt lyxigt att barnen kan gå så korta dagar och gött att alla trivs med det!

Smurfenlina sa...

Låter som ni har ett skönt flow nu! Jag är kanske en av dem som behöver ha lite mer fritidsaktiviteter även om det händer sällan just nu. En drink efter jobbet max 1 gång i månaden med kollegor, bokklubb var 10:e vecka och nån fika in emellan. Försök till träning ibland också. Skulle egentligen vilja ha mer fritisaktiviter men mina barn (två 10-åringar och en snart 12) har ju sporter och annat som ska roddas, väldigt glad att vi är två föräldrar.

Det vi inte har en bra rutin för är matlagningen, vi är verkligen i "vad ska vi äta-fasen". Funkade med matkasse ett tag men lite kräsna ungar gjorde att det blev för mkt mat över. Ska försöka med din helgplanering, låter smart!

Roligt att läsa att ni trivs så bra efter flytten!

Linn sa...

Evelina: Tack! Ja, det är sjukt lyxigt att kunna ha det så här. Tänkte precis nyss (när jag hängde tvätt haha) på hur det hade sett ut om jag var ensamstående. Då hade vi inte haft nåt val än att ha barnen på förskolan typ 7-16.30 och det är med relativt kort restid.

Smurfenlina: Ja, men TA I TRÄ va? Det är rätt gött nu. Och alltså vi GÖR ju grejer också. Jag träffar kompisar nån kväll per månad, vi fikar och åker iväg och så där, men vi har bara inga liksom fasta grejer att ta hänsyn till varje vecka. Sen kommer ju Andreas åka upp till Sthlm några dagar i månaden när jobbrestriktionerna släpper och då blir det kanske annorlunda?

Jag har ingen bra lösning för det där vad ska vi ätandet egentligen, men prova vettja! Vi satte oss ner och gjorde en lista på alla maträtter vi kunde komma på en kväll så den brukar jag bläddra i när jag gör veckolistan för att försöka se till att det inte blir korv och makaroner varenda kväll. Vi lider tyvärr också av ett kräset barn och det är ju svårt att både vilja att alla ska äta samma OCH få variation då. Vi brukar köra att vi lagar mat som vi vill äta och så får Nils nåt alternativ om det inte ingår i hans "chosen foods". Jag har ingen aning om ifall det är bra eller inte, men alla blir mätta iallafall :)