tisdag, juni 6

Satt precis med fingret bokstavligen över boka-knappen till vårt älsklingshotell i Berlin några nätter i sommar när jag kom på att jag kommer vara gravid i vecka 28 just exakt precis då. HELVETE! Vi som precis bestämt oss för att unna oss nåt göttigt i sommar så här sista gången innan vi är tvåbarnsföräldrar och livet fortfarande är enkelt. Glömde lite av den lilla detaljen att Nya Bebin visst är ganska stor då och att försäkringarna slutar att gälla och well, jag har två kompisar som har fått barn innan vecka 28 och jag är inte så sugen på att ha den upplevelsen i ett annat land än ett där jag kan språket och som vi bor i. Så nu sitter jag här och är ledsen och opepp istället. Ja, vi skulle kunna åka veckan innan vilket ju tar hand om försäkringsbiten, men bebis i vecka 27 eller 28 känns ju ändå som potato potato när det gäller oron för att nåt ska hända. Satan också.

7 kommentarer:

Hanna sa...

Om du är sugen på att åka så åk är mitt tips!

Jag åkte från Australien till Italien & Sverige i juli-augusti förra året då jag var i vecka 26-29 (resan var redan bokad och ej avbokningsbar när vi fick reda på att jag var gravid). Fick skaffa en lite dyrare reseförsäkring som gällde till vecka 32 och tog med mig ett intyg från mödravården på att jag var 'fit to fly'. Finns säkert något/några försäkringsbolag i Sverige som täcker också?

Flighten hem var rätt oskön, men det var mest för att den var så lång. Risken för prematur födsel är ju trots allt väldigt liten vecka 28 om du inte har något uppenbar riskfaktor så som försvagad livmodertapp. Fast förstår samtidigt helt och fullt oron, så känns det för jobbigt är det kanske bäst att stå över. Men göttigt att komma iväg några nätter ändå ju!

Mikaela sa...

Åk!!! Jag åker en vecka till Zakynthos inom kort och kommer hem v 31+6! Skulle jag känna av förvärkar etc så får vi väl avboka men annars känns det sjukt surt att stanna hemma i 12 veckor för säkerhetsskull! EU-kortet täcker ju kostnaderna :)

Hanna sa...

Hade också åkt. Den lilla flygresan känns rätt lugn faktiskt.

LoHe sa...

Jag skulle just kolla precis det, tänkte jag. Syrran vill att jag ska komma till Rom och fira lillens 1-årsdag i början av september men då är jag i vecka 33 (WTF?) och det känns VERKLIGEN på gränsen. Är det vecka 28 som är 'magisk gräns' för alla försäkringar? Vilka försäkringar? Vad är det man inte får om det skulle dra igång? Flyget är väl lugnt, de flesta bolag åker en åka betydligt senare än man själv är sugen på, minns jag från förra gången.

Linn sa...

Hanna 1: Alltså tack för peppen! Jag fattar ju egentligen att ingenting förmodligen händer PÅ flyget eftersom det för oss bara är dryga timman, men mitt orosmoment ligger väl mer i att vi typ inte vill betala för ombokningsbara biljetter och det är ändå nästan 7 veckor dit och vem vet som händer tills dess? Samt mest orolig för att föda i Tyskland, inte så orolig för själva flygandet. Det är klart att det går att lösa och teckna extraförsäkring och so far so good i graviditeten men jag är ju ett nojjhuvve liksom.

Mikaela: Tack för peppen! Förlåt om jag reign on your parade lite nu men EU-kortet täcker bara kostnaderna för vården i landet du är i. Det täcker inte transportkostnader i samband med hemresa och nyfödingar, framförallt prematurbarn, är ofta så känsliga så de inte kan flyga med annat än ambulansflyg vilket kan kosta upp emot 400 000 kronor. Samma sak OM nåt skulle dra igång under flygningen och planet måste nödlanda, EU-kortet täcker inte kostnaderna som en kan bli skyldig att betala till flygbolaget. Men med det sagt, det är klart att det inte är nån fara för övriga grejer om en tecknar en extraförsäkring som täcker ovan. Min oro är mer liksom ifall nåt händer och ja, jag är som sagt sjukt nojig av mig.

Hanna 2: Ja, flygresan går säkert hur bra som helst. Det är mer om nåt skulle hända på de (jättelååååånga haha) tre dagar vi är där liksom. Men jag ska ta åt mig er pepp och prata lite mer med Andreas.

LoHe: Vecka 28 är gränsen för alla vanliga gravidförsäkringar när det gäller deras reseskydd. Det går att teckna extraförsäkringar som täcker kostnader som inte finns i EU-medlemsdealen typ hemresa (se ovan svar), kostnader för extra boende blablabla, men det är inte säkert att alla flygbolag godkänner en som passagerare efter vecka 28. Det går ju såklart att kolla med respektive flygbolag vad deras policy är och om en behöver nåt extra intyg från läkare osv för att flyga senare. Alltå folk gör ju det så uppenbarligen går det, men det är väl inte riktigt lika trycka på knappen-lätt som det är i vanliga fall.

LoHe sa...

Mmm.
Håller helt med dig, det jobbiga är ju att behöva föda i ett annat land. Hu! OM jag nu åker till Rom (lutar åt att inte göra det) skulle det dessutom vara på egen hand. Vilken mardröm om något drar igång där! Och ingen lustgas har de! Okej, syrran hade fått vara med MEN ÄNDÅ. No grazie.

Maddiis sa...

Jag reste till Rhodos när jag var i vecka typ 32 med tvåan. Tecknade en försäkring för veckan genom ett danskt bolag, Ihi Bupa, som kostade några hundralappar (klart värt). Var i chattkontakt med dem innan och frågade om massa specifika situationer, t ex om ambulansflyg mm, som de menade täcktes. Screenshotade konversationen och hade med mig, haha. De försäkrar gravida t om v 36 tror jag. Hade läkarintyg med mig på att graviditeten var ok, när BF var, samt att jag hade insulin med mig pga graviditetsdiabetes. Reste med fritidsresor, och inte en enda gång var det någon som ens höjde på ett ögonbryn eller ville se något intyg. Hade en fantastiskt skön vecka!

En får känna efter själv om en tror det går att slappna av och njuta av resan, eller om en kommer att gå runt med konstant oro för om något ska hända. Då är det kanske inte värt det ändå.