tisdag, juni 27

Calling on föräldraakuten (igen) (obe ej akut)

Kom precis på två saker på väg till lunchköp.

Ett: vårt barn dricker fortfarande bebismjölk dagtid, typ kanske 4 gånger per dag? Fem? En gång på morgonen, en gång vid lunch, en gång på eftermiddagen och när hon går och lägger sig. Kanske fler gånger eller färre, vad vet jag, det är inte jag som är med henne. Hon börjar på förskolan i augusti, dom lär ju inte ge henne nån himla flaskmjölk på dagarna liksom? Måste sluta flaskmata barnet dagtid pga lathet. Obs alltså hon käkar matfrukost, matlunch, matmellis och matkvällsmat OCKSÅ. Verkar ha två separata magar för detta. Hur gör förskolor? Ger dom flaska? Ifall vi misslyckas alltså.

Två:
Vi måste köpa en massa klädsaker till förskolestart också. Vad behöver vi? Obs vårt barn har typ sandaler och en tunn vindjacka och en vindoverall och that's it i ytterplaggsväg. Så ytterkläder? Vilket märke är bäst? Skalkläder eller tjock jacka? Separata regnkläder eller ytterplagg som tål vatten? Stövlar obv, vilket märke? Tretorn? Hur många uppsättningar behövs av allt? Extra kudde, snutte och napp antar jag? Mössor, vantar, halsdukar och märklappan också va? Och kängor, vilka är bra?

Obs att jag inte köper några märkesgrejer till Ellen vanligtvis pga förstör allting genom att vara ett barn, men ytterkläder känns rätt viktigt att dom är bra. Obs igen att bra inte nödvändigtvis behöver betyda dyr, jag vill bara veta vilka märken som är bra oavsett pris.

Okej, tusen tack på förhand för input!

12 kommentarer:

motvalls sa...

Mums vilket lockande inlägg att kommentera på!

1. Har aldrig sett nån få flaska på mina barns småbarnsavdelningar. Tror det liksom justerar sig själv väldigt snabbt. Hon kommer göra som de andra barnen och äta det som de äter och lära sig bli mätt på det. Sannolikt kommer hon kompensera hemma med att vilja toppa upp med sån mat hon är van vid samt flaska. Om ni vill sluta flaskandet är det ju (kanske) ett bra tillfälle att ta det i samband med förskolestart när det ändå blir förändringar på matfronten. Om ni orkar. Mina barn, nu 6 och 4 år, äter ofta massor mellan 16 och 19, dvs när de kommer hem och kopplar av efter förskolan. Dvs de just kompenserar för tråkig/för lite mat under dagen. Viktigt att de snabbt får mat när vi kommer hem för att undvika panikskrik.

2. Eftersom ni ska få ett barn till som kan ärva allt tycker jag du kan fläska på en aning i kvalitet om budgeten tillåter. Mitt tips är dock att köpa fint begagnat på Tradera, dvs betala typ halva nypriset men plaggen kommer ändå räcka till två barn. Ett bra alt. är också PoPs rea på fel säsong om man kan planera storleksmässigt ett halvår/år framåt.

PoP i skaljacka, överdragsbyxor och vinteroverall plus mellanlager i ullfrotté har funkat bäst här. (PoP-overallen som min 3-åring hade förra vintern var han fjärde barnet som hade och det var plaggets sjätte vintersäsong! Köpte en Tretornoverall ett annat år, gick sönder i sömmarna efter 2 mån.)

PoPs ullfrotté är verkligen skönt. jag föredrar det framför fleece som annars funkar likadant förstås. ta kofta och byxor, inte overallvarianten, då kan man tvätta bara den del som blir smutsig enklare.

Köp 1-2 tjocka vintervantar och massor av tunna tumvantar. Ica/HM funkar - de kommer ändå gå sönder/försvinna oavsett hur bra man namnar... En polokrage i ull eller fleece. 2 tunna mössor att byta mellan. En mittemellantjock stickad mössa. En tjock vinterhjälmmössa som är vindtät.

Didriksson regnkläder. Vi kör ofodrat men många föredrar med fleece i. Jag tycker de blir för varma på vår/sommar då och bättre kunna ta ett ull-lager under. Jag köper nya (åtm byxorna) till äldsta och yngsta ärver. Begagnade är ofta slitna i rumpan. Lindex regnbyxor har också varit toppen när jag tänker efter. Tycker det behövs både skal och galon till barn på förskola. Om inte annat för att kunna byta/gå hem i nåt torrt.

Galonvantar. Används mycket av mina barn. Köp minst två par. Kanske ett par med fleece i och ett par ofodrade. Har köpt på Tradera men även Didrikssons nya.

Gummistövlar: Viktigast = naturgummi tycker jag. Tretorn om medel eller bred fot. Mitt barn med smal fot har passat bättre i andra märken t ex Celavi eller PoP men tyvärr har de oftare gått sönder dvs ej kunnat ärvas. Bogs och Vincents allväderstövlar är superbra och ett bra alt. till gummistövlar om du köper för hösten.

Vinterskor: Brukar köpa begagnade Kavat i fint skick. Mina barn föredrar stövel framför kängor men är en smaksak.

Höstskor: Min erfarenhet är att de blir minimalt använda. Först är det gympaskor och så vips är det slask och stövlar som gäller. Har erbjudit fina i skinn från kavat (begagnade) men förra året körde vi gympaskor sommar-höst. Bra att ha två att byta mellan då.

Bonustips: Om du köper allt ovan på rea/tradera och vill lyxa, unna dig att okynnesköpa en fin höstjacka :-) Jag gillar Zaras dufflar t ex. Så himla värt det att ha en jacka som inte är grusig, luktar förskola och snor att ha på när man ska nåt på kväll/helg.

Matilda sa...

Jag är i samma läge och har en följdfråga: nästa sättet att namna/märka kläder?

Anonym sa...

Har heller aldrig sett flaska på förskolan så smidigast är väl att sluta innan. Men å andra sidan är personalen där för att ditt barn ska känna sig trygg så... ja, om det är flaska som krävs för det får de väl göra ett undantag?!

Vi har haft regnställ hängande på dagis (p.g.a. vägrar själv gå ut i ösregn och leka så det har liksom varit smidigast att ha det där). Minuspoäng för mig där? Och regnstället bör vara sitta-i-vattenpöl-tätt. Om det måste vara fint märke för det vill jag låta vara osagt, har kört Maxi/Ullared galon och det har funkat super för oss. Galonvantar eller andra vattentäta är mycket bra att ha, samt tunna vantar. Köp inte svarta, det gör alla andra... De försvinner ändå förstås, men kanske inte lika fort. Gummistövlar har vi köpt nya varje säsong så de har varit billiga, men just det har kanske inte varit så bra för ibland går de sönder innan de är urväxta. Kanske läge att lägga lite mer på. Mitt barn har haft overall hela vintern, det absolut smidigaste! Jag har köpt billigare overaller p.g.a. barn som alltid lyckas riva hål i dem i alla fall... men har man ett lite mindre vilt exemplar kan det kanske vara värt att köpa dyrare som kan ärvas. På höst och vår jacka med fleece som kan knäppas i och ur, mycket smidigt och kan varieras under dagen av personalen om det är kallt först och varmare sen under höst och vår. Plus ofodrade överdragsbyxor, men vissa kör regnbyxorna här. Annars säger jag som ovanstående: köp en vinterjacka som inte är full med lera och snor som funkar att ha till och från bilen på helgen hela vintern och som aldrig får närma sig förskolan!

Emma sa...

Fick världens bästa tips inför förskolestart av Vmhih-Maria, vår gemensamma vän, så mitt bästa tips är att messa henne. :)

Hanna sa...

Skulle skriva exakt du som Motvalls skrev. På alla punkter typ.

Unknown sa...

Matilda som undrar över att märka kläder: märkpenna! Finns tex på Polaren och pyret.

Tears and Pearls sa...

Glöm inte heller att ha extra underkläder,strumpor, tröjor,byxor och dylikt liggande på förskolan. Blöjor.... solkräm ,Solhatt, vantar som är lätta att dra på, även skor.

LoHe sa...

Ni kanske ska gå över på pipmugg lite hastigt och lustigt? Ikeas vitgröna är väldigt bra och påminner om att dricka ur flaska. Men klart att hon kommer göra som de andra barnen på ingen tid alls på dagis! De rätar in sig i ledet overkligt snabbt, de små.

Ytterkläder: Vi köpte dyr POP-overall och det kändes värt (särskilt eftersom H&M/Lindex/KappAhl inte är så mycket billigare. Bli medlem i kundklubb och vänta in rabattdagarna som kommer med jämna mellanrum.

Till vintern kör vi med gosiga fuskpolos istället för halsduk.

Annars: Regnkläder och sådant har vi köpt Lindex/H&M/KappAhl och inte känt att det varit ett dåligt beslut någon gång. Gummistövlar från ICA Maxi. De växer ju ur dem innan de hinner slitas ut och gummi som gummi. Skor slits något alldeles fruktansvärt.

Vi har bara en uppsättning av allt och glömmer ibland ta med hem/dit. Ofta inte hela världen, de har lånegrejer där (på vårt) så inte blir barnen blöta, man känner sig bara som en slarvig förälder.

Pedagogerna gillar att ha mycket kläder där så att de kan anpassa efter väder och om annat händer. Ett gäng ombyten vanliga kläder alltså. Plus extra tröjor, några fleecar är bra att ha, kanske ett par extra överdragsbyxor.

NAMNA ALLT! Vi har beställt namnlappar (strykfria) från Filur och de är asbra.

motvalls sa...

Märkpenna är toppen. Gillar också namnetiketter som kan strykas fast. T ex utanpå vantar, i kläder som saknar lapp osv.

maddiis sa...

Arbetar som förskollärare och har sett många olika lösningar både på mat och kläder. När det gäller flaskan finns det barn som skolas in som knappt äter vanlig mat över huvudtaget, och det är personalens jobb att möta varje barn utifrån dess förutsättningar, så ni behöver inte alls stressa över flaskan. Vill ni att ert barn ska fortsätta att få flaska dagtid så berättar ni bara det för personalen så gör de det. Nemas problemas.

När det kommer till kläder är min erfarenhet att lager på lager är överlägset bäst från mars till november, annars en varm vattentät overall. Vattentäta skalkläder, windstopper fleece, fleecebyxor att ta på kalla dagar under skalbyxorna. Tror också att det blir billigast i längden då man slipper köpa flera uppsättningar. Galonkläder är hur dyrt som helst ju, och andas inte ett dugg så många barn tycker inte om att ha dem på sig. Gummistövlar absolut, men gärna fodrade då vanliga ofta blir för kallt om fötterna. Det bästa är ett par vattentäta gympadojjor, de funkar när det är fuktigt (rätt rejält blött faktiskt) men blir inte för svettiga när det är fint väder. Oftast är det de barn som blir blöta genom kläderna som slutar leka först och hellre vill gå in.

Till mina egna barn (2 & 4 år) har jag kört PoP genomgående, köpt på rea till stora och lilla har fått ärva. PoP har grymma reor, det blir ofta samma pris som begagnat, annars tycker jag att det är li väl dyrt egentligen. Många barn på jobbet har Kaxs eller Didriksson och de håller också tätt, även om min upplevelse är att Didriksson inte alltid håller måttet. Skor har vi haft Kavat mest, men där har inte skostorlekarna matchat riktigt, så lite har vi fått köpa nytt till lilla också. Vi har även haft några par vattentäta gympadojjor från Gulliver som vi har varit jättenöjda med, lite billigare än Kavat.

Jag har tänkt precis som du, vi använder gärna ärvda kläder mm, men när det kommer till ytterkläder har vi inte velat kompromissa, utan har satsat på varm och torr, lager på lager, och då har vi landat i att köpa nytt för att det ska hålla till flera barn.

Ja, just det, ett sista tips, lös polokrage är bra, men mina har tycket att det varit för varmt i halsen. Dregglisar är grymt bra halsdukar till barn som vägrar dra upp dragkedjan!

Ska bli kul att höra vad ni bestämmer er för! Så spännande med förskolestart ju!

Linn sa...

Alltså vilka bra tips! Tusen tusen tack!

Sara sa...

Namna: Vi köpte både märkpenna och stryk-på-lappar, men har använt märkpennan i 99% av fallen. Man får dock fylla på texten ibland, men jag tycker ändå att det funkar bra.

Kläder: Nu bor vi i Skåne så vinterklimatet är ju lite annorlunda än i Stockholm, men vi har haft overaller från PoP och Kaxs, PoP tyckte vi höll snäppet bättre kvalitet och om man köper på rea kan man hitta för ungefär samma pris som en Kaxs till ord. pris. Lös polokrage är ett måste för oss.
Skor kör vi på Tretorns stövlar och Kavat i övrigt, försöker också hitta på rea eller begagnat pga priset. Vattentäta gympaskor från Kavat har vi använt massor av senaste året, de är toppen!

Lycka till!