onsdag, maj 20

Coronatest

Ja, ni var flera som undrade över coronatestet jag tog. Är det inte bara för sjukvårdspersonal osv. Så här är det: jag har astma. Jag tar förebyggande behandling varje morgon och kväll och har i vardagslivet inga problem alls. Däremot kan jag bli ganska dålig när jag blir förkyld och har därför förutom ökad grundmedicinering även möjlighet att själv behandla min astma med en kortisonbehandling (tabletter i några dagar) för att häva inflammationen i luftrören helt enkelt. Jag har haft astma sen jag föddes och när jag möter läkare i "vanliga" vården kan jag oftast mer eller lika mycket om just astmamedicinering, främst min egen, än vad dom gör. Jag har alltså min astmaläkares fulla godkännande att själv bedöma när kortisonbehandling är nödvändig, vilket inte ska vara ofta eftersom det i sig skulle vara ett tecken på en dålig underhållsmedicinering. Ni fattar. När jag har pratat med vänner som haft corona har jag förstått att andningspåverkan verkar vara otroligt lik astmatäthet. Trycket över bröstet, korta andetag, andfåddhet och hjärtklappning. Check check check check liksom. Som ni vet kan man inte bota corona med lite kortison. Därför kände jag mig rätt orolig när vi blev sjuka, främst eftersom jag var rädd att jag inte skulle kunna bedöma vad som är corona-andningsproblem och vad som är vanlig astma. Vanlig astma gör mig inte orolig alls (även om det är pissjobbigt at times) för jag har behandling som jag är van vid och som fungerar. Corona-andningsproblem uppepå astma gör mig livrädd. Så jag gjorde som vi är tillsagda och ringde 1177s coronalinje, där man ju ska få hjälp med bedömning och svar på sina frågor. Det enda som hände var att sköterskan jag pratade med sa ok, behöver du ambulans? och jag sa såklart nej, för jag behövde verkligen ingen ambulans. Och då sa hon vad vill du att jag ska göra då? varpå jag sa det jag beskrev ovan: jag undrar om det finns hjälp att få testa om det är corona så jag enklare kan bedöma när jag kan egenbehandla och när det är dags att uppsöka vården. Då svarade hon det kan jag inte hjälpa till med. Du får ringa om du blir sämre. 

Det kände jag var ungefär sådär hjälpsamt. Och min astmamottagning svarade inte i telefon. Så då kom jag ihåg DNs artikel om FHMs testbussar som hade 10 000 test om dagen i kapacitet, men under intervjudagen hade haft 10 besökare och där en anställd var tvungen att låtsastesta för att dom skulle få bilder till repotaget. Så jag tänkte att det ju verkar finnas testkapacitet och kollade på FHMs hemsida där de pekade mot företaget de har avtal med för att genomföra testerna i testbussarna. Så jag fortsatte till deras hemsida där de skriver att de i första hand ska provta vårdpersonal och i andra hand folk med remiss. Och sen länkade dom till de vårdgivare som utöver regionerna själva får remittera. Ni fattar. Jag fyllde iallafall i ett formulär hos en vårdgivare där jag beskrev mina symptom och astman samt om min arbetsgivare hade rekommenderat testet och sen fick jag svar efter någon timma att jag kunde få en remiss samt att jag, eller min arbetsgivare, fick betala kostnaden av testet. Jag betalade, företaget skickade en remiss till provtagningsbolaget och sen fick jag ett sms för att boka provtagningstider. Jag fick smset 16.15 och det fanns tider var tionde minut från 16.20. Så jag bokade och var där kl 17. Det var ingen bil där när jag kom dit, och det var ingen annan där förutom jag under den kanske kvarten jag stod parkerad, blev administrerad och sen fick utföra testet i bilen. Inte heller mötte jag någon när jag körde därifrån. Det verkar således inte som att testkapaciteten på FHMs bussar är ens i närheten av de 10 000 tester de ska kunna administrera dagligen.

Två dagar senare fick jag provsvaret, som var negativt, och min tidigare oro för astman, som dessutom förvärrats under tiden, försvann. Jag kunde fortsätta min vanliga medicinering och belastade inte vården i övrigt.

Jag kan till viss del förstå att FHM inte testar alla med symptom för för folk utan underliggande sjukdomar skulle ju ett positivt resultat mest bara vara skönt att ha. Att man vet vad det är man har/har haft och på sin höjd att dom få som har feber i 30 dagar utan att ha corona kanske bör söka vård, men för oss som har underliggande sjukdomar gör det ju skillnad i hur vi bedömer vårt vårdbehov, medicinering och mående i övrigt. Jag tycker absolut inte att det ska vara en pengafråga eller en fråga om hur bra eller intresserad man är av att själv söka rätt information. Men jag står också för att jag absolut betalade 1500 kronor via en privat vårdgivare för att få ta testet. Det hade jag inte gjort (och gjorde inte) när vi var sjuka i början av mars och testlabben gick på knäna. Anledningen till att jag började kolla upp möjligheten själv var att FHM själva sa att de hade outnyttjad kapacitet. Jag är inte ute efter att "sno" nån annans plats, men tycker däremot att det är dåligt att inte fler inkluderas i det vanliga testflödet när kapaciteten så tydligt finns.

3 kommentarer:

motvalls sa...

Well done!
Men ändå, vad frisk man måste vara för att vara sjuk och få hjälp...

/fellow astmatiker

Anonym sa...

Grymt!

Bektesh Jehona Sjostrom sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.