söndag, februari 25

Den värsta person jag vet

Tänkte skriva nåt sleazy om hur kär jag är i mina barn (as per usual) men kan vi inte istället ta en liten stund och uppmärksamma den värsta sortens människor jag vet: den som rör sig utanför hemmet trots smittsam sjukdom. Ja, jag kollar på alla som tycker att just deras jobb/liv är så mycket viktigare än alla andras så hen går till jobbet/träningen/ut iallafall. Här kommer giltiga anledningar att röra sig utanför hemmets väggar under smittotiden: om ensamboende - doktorn, apoteket, mataffären, akuta kriser. Om samboende: inget förutom akuta kriser. Stanna THE FUCK hemma. Nej, hämta/lämna inte på förskolan. Nej, gå inte bara på det där mötet. Nej, åk inte bara till farmor. Det är så fruktansvärt egoistiskt att tro att en är så oumbärlig så världen stannar om en inte jobbar/fixar/hänger. Det kanske är ekonomiskt svårt för den enskilda individen med karensdag och sjuklön, men det är klart mer fördelaktigt att ha en sjuk person i fyra dagar än tio i två och alla med nedsatt immunförsvar; sjuka gamla väldigt små kanske klarar sig bättre.

Så, till alla egoistiska assholes som sprider smitta pga inbillad oumbärlighet: lägg av. Bara. Lägg. Av. Jag hatar er med passion.

3 kommentarer:

S sa...

Håller med men känner mig som en sån just nu. Varit förkyld i nästan 2 v, nåt slags rekord för min del. Inte tillräckligt sjuk för att vara hemma, men fattar ju att jag riskerar att smitta andra. Ibland är det en svår avvägning det där.

Johanna sa...

Håller med!! Verkligen.
Dock har ju S en poäng, men vanlig förkylning tycker jag inte riktigt kan räknas in. Folk är ju lite lågintensivt förkylda länge, går inte att jobba hemma alla dagar en hostar eller snorar kanske. Men grundregeln: absolut. För magsjuka och dyl ärret ju svinelakt att inte hålla sig/barnen hemma i 48 h efteråt.

Linn sa...

ah, fast alltså en förkylning smittar ju bara dom första vidriga dagarna med halsont och rinnsnuva. Så fort snoret har fått färg har kroppens immunförsvar kickat in och då smittar man inte längre. Att alla ska vara hemma tills alla är helt friska håller jag med om är helt orealistiskt, men kanske att folk kunde stanna hemma första dagen, ibland i onödan, iallafall istället för att gå till jobbet och ba lalallalla jag är inte sjuk. Men magsjuka, vattkoppor, svinkoppor och allt annat supersmittigt: STANNA HEMMA. Gawd att det ska vara så svårt att förstå. Jag lägger även in föräldrar som har varit uppe hela natten med kräkiga barn i karantänen. Risken är ju överhängande att den personen också är/blir smittad liksom. Lämna ej hemmet innan alla är friska, allt är tvättat och alla är duschade minst tre gånger vid magsjuka. Tack på förhand liksom.