måndag, september 7

Måndag

Ytterligare en vecka har gått. Barnen blev blixtförkylda i fredags så jag har också klarat av min första vabb. Jag hade också känningar och eftersom man ändå inte får gå till jobbet då (och jag hade glömt min dator på jobbet) så jag tog den. Idag är det Andreas tur och imorgon och på onsdag, och här kommer en stark perk med Lidköping, ska PAPPA vabba. Obs barnen är typ redan friska och det var han som erbjöd sig och vilka är vi att säga nej då?

Okej, önskemål är housetour och hur det är att bo i Lidköping och hur det känns att flytta från en större stad till en mindre. Jag ska se om jag inte kan försöka få över lite bilder i datorn som jag kan ladda upp här. Det känns ju som att det är 1994 när man skriver så, men jag har hittills inte hittat nån app som stöder bilduppladdning i blogger och jag har bara bilder i telefonen så well ja. 

Hur är det att bo i Lidköping då och vad är det för skillnad? För er som inte har en aning om var Lidköping ligger eller sådär så ligger det ungefär 15 mil nordost om Göteborg, precis vid Vänerns sydsida. Alltså mitt på schlätta. Det bor väl runt 40 000 människor här och stadskärnan är byggd kring "nordeuropas största torg"* och ån Lidan som rinner rakt igenom. Det är torghandel på onsdagar och lördagar, fortfarande. Det finns typ HM/HM Home/Lindex/Gina Tricot och dom vanliga kedjorna typ Stadium/Cervera/Hemtex blabla. Det enda stället det nånsin är kö på är Systembolaget. I övrigt är det sjukt många fik av den gamla skolan och en orimlig mängd frisörer. 

Generellt kan man väl säga att den största skillnaden mellan Stockholm och Lidköping, förutom utbud, är tempot. Allt går långsammare här. Det finns ju inga bilköer så det tar ju max tio minuter att ta sig i princip varsom i stan. Det är aldrig kö (förutom Systembolaget) och så länge man inte åker till stranden så träffar man kanske en handfull personer om man går ut. Ljudnivån är också därefter såklart. Fast vi bodde i förort i Stockholm så inser vi nu hur mycket vi ändå hörde trafik. Nu kan jag bli trött på att asparna som står kanske 100 meter från vårt hus prasslar så mycket när det blåser, på den nivån är den allmänna ljudmattan.

Den näst största skillnaden skulle jag säga är folks generella bemötande. Jag hade glömt, eller normaliserat, hur hårt Stockhom är. Hur det över lag är mycket mind your own business och att folk varken hälsar eller småpratar om det inte är nödvändigt. Här är det tvärtom. ALLA pratar. A L L A. Kassörskan på Ica, förskolepedagogerna, receptionisten, grannarna, personen som står bredvid i kafét. Jag kan mer om personalen på barnens nya förskola efter ett par veckor än vad jag vet om dom barnen har varit med varje idag dom senaste tre åren. Man kan väl vända det till att det är mer professionellt i Stockholm, på alla plan. Alla håller tillbaka mer och personlig, ej privat känns som ett ledord medan folk här har ungefär inga spärrar. Det går mer och mer upp för mig varför JAG är som jag är om vi säger så.

Och det här skriver jag konstaterande men utan dömande intentioner: folk här har inget behov att verka upptagna. Dels såklart för att det inte finns så himla mycket att göra, men jag tror att det också är en social standard som är annorlunda. I Stockholm träffade jag mina kompisar kanske nån gång per månad efter att ha bokat några veckor i förväg och sen ställt in (åt bägge håll) ett par gånger. Här är det mer okej, kom på tisdag 18.30 och alla kan och alla kommer. Jag har träffat fler kompisar här på några veckor än senaste året i Sthlm, så det är inte bara en coronagrej. Folk hör av sig och välkomnar hit och vill ses på ett helt annat sätt än i Stockholm. Jag kan gå in lite mer på just det här för det har haft en stor effekt på min känsla av värde, men det är för stort för att ta helt nu.

Vi bor i en del av Lidköping som har byggts senaste tio åren och som ligger 5-6 km från "city". Vi har fem minuters promenad till badplats, tio minuter till en strand och några minuter till en skogspromenad. Vi fick förskoleplats ungefär en kvarts promenad eller fyra minuters biltur hemifrån, för förskolan närmast oss har intagningsstopp i och med mängden barn som har flyttat dit senaste åren. Skolan ligger ungefär 150 meter från vår dörr, men vi får väl se när det närmar sig om vi sätter barnen där eller på den som hör till deras nuvarande skola.

What else? Hur mår vi då i denna flytt? Fan-freaking-tastic! Nej, men skämt åsido så är det här lätt det bästa beslutet vi har tagit. Jag hade förväntat mig att det skulle vara lugnare, och gött med ett stort hus och egen trädgård och blabla, men jag hade inte förväntat mig att jag skulle må så mycket bättre rent fysiskt. På två månader har jag gått från ont i ryggen i princip dagligen så länge jag kan komma ihåg till inte ont alls. Från huvudvärk ett par gånger i månaden till noll gånger. Från stressmage till filbunksmage. Andetagen är djupare, tålamodet större. Jag börjar väl inse att pulsen jag sökte när jag lämnade Lidköping inte har varit så bra för den personen som kom ur stressen och sorgen av att nästan gå in i väggen (eller jobbet bakom det) och att förlora en förälder. Att kunna ta en kaffe på altanen och lyssna på fågelkvitter och asplöv i vinden är tydligen bättre? 

Sen finns ju fördelarna med att kunna åka direkt till ekobonden och köpa veckans kött, direkt till grönsaksodlaren och köpa veckans grönsaker och till bageriet för veckans bröd. Det är en sån OTROLIG lyx för mig. Rent generellt kan jag ju också kanske nämna att allt är billigare här. Jag gjorde en jämförelse mellan Mathem (som vi ofta köpte från) och det som här är dyr-Ica när vi flyttade hit och insåg vilken skillnad det är och det är mellan 20-30% billigare här. Det finns ju heller inga vägtullar eller generellt nåt att spendera pengar på, så förhoppningsvis kan vi växa sparkontot istället för att bara nalla från det.

Nu har jag ett möte, men fråga om det är nåt annat ni undrar.


*kan vara en lögn, men den lögnen har jag isåfall växt upp med

4 kommentarer:

Emma sa...

Bodde i Norrköping några år och gillade mycket att leva i en mindre stad. Men det där med långsamhet var så intressant. I början ba MEN GÅ SNABBARE SLÅ IN MIN VARA FOOORT. Nu saknar jag det.

Åsa sa...

Fint med en uppdatering, och var roligt att ni trivs så bra!

Tove sa...

Vad fint, särskilt det du skriver om ditt fysiska mående. Underbart med rätt beslut!

Jag är en sånhär läser men kommenterar sällan, men har följt eran flytt med intresse. Flyttade själv från Stockholm för några månader sedan, visserligen till Göteborg men till ett väldigt lugnt bostadsområde, och bytte jobb från privat till kommunalt. Har gått ner till 80 procent och jobbar kortare dagar. Skillnaden i stressnivå är _otrolig_. Att trivas så med mitt jobb och min tillvaro - det trodde jag inte! Tittar tillbaka på cykelpendling förbi Hornstull och ryser.

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
1) Love Spells
2) Förlorade kärleksformer
3) Stoppa skilsmässa
4) Äktenskapstavlar
5) Graviditetsförtrollning
6) Breakup Spells
7) Dödsförtrollning
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
via {drogunduspellcaster@gmail.com}