fredag, november 23

Hail Black Friday

Okej, nu är jag så jävla trött på hela Upplyst Medelklass™️-gnället över en av årets största reor. Sitt ner i båten och håll käften känner jag mest.

För det första: vill vi ha kvar handel som inte är genom jättar/kedjor så är reor ett måste för mångas överlevnad. Det är dom som möjliggör för butiker att köpa in ett sortiment med olika storlekar istället för bara en small eller medium, olika färger eller i allmänhet ett erbjudande som är nödvändigt för att sälja resterande produkter.

För det andra: det är väl toppen att julrean kommer innan jul istället för efter? Dels finns möjligheten för alla som inte väljer sin konsumtion att köpa nåt alls eller kanske nåt finare eller till och med bättre än alternativet. Det är väl roligare att ge en sak än ett kuvert med pengar eller presentkort att använda i julrean efter?

För det tredje: vet ni hur mycket pengar handeln genererar för t ex välfärden (som samma bojkottare oft vurmar för)? Vi pratar om miljarder in till statskassan i ren moms bara. För att inte tala om alla extraanställda och deras sociala avgifter och skatt. Eller det faktum att så många fler är i sysselsättning i november/december i allmänhet?

Och alla företag som ”bojkottar” reor: hela ert jävla reason for being är att sälja grejer. Er möjlighet att köpa ”bra skinn” eller ekologisk bomull osv är pga pengar ni får in från att folk köper. Alla era anställda finns för att ni säljer. Sluta låtsas ha nån jävla moral high ground och gör er ännu mer otillgänliga för andra än dom med stort köputrymme. Det finns andra sätt att försöka göra gott (bra produktion, hög kvalitet, generösa villkor för anställda t ex) än att exkludera.

Det är klart att alla kan fundera ett extra varv på om vi verkligen behöver vad det nu är, men det gäller väl för fan varje dag året runt och inte bara en vecka med lägre priser än vanligt.

4 kommentarer:

minahistorier sa...

just sista stycket är ju kärnan, tänker: fundera ett extra varv på om man behöver köpa (och kanske också väga olika alternativ mot varandra). gör man det, så spelar det ju ingen roll när man köper. och alla vill väl handla på rea om det är möjligt...

Den där Andreas sa...

Du är så himla klok! Så himla bra sagt och precis så jag har tänkt de senaste dagarna kring olika uppmaningar om att inte handla med enda argumentet att det är rea och att det är kapitalistiskt påhitt. Onödiga inköp är alltid onödiga, rea eller ej, men rean möjliggör ju för fler än de som har det väldigt gott ställt att handla. Det är ju lätt att sitta på höga hästar ibland.

emma sa...

AMEN!

Anonym sa...

Men JA!!! Har verkligen tänkt samma.