onsdag, oktober 24

hämta lämna hämta lämna hämta lämna

Jag lämnar Ellen på mornarna nu när Andreas är föräldraledig och han hämtar. En rätt given uppdelning där den som är hemma med andra barnet slipper klä på alla för att ge sig ut och härja och den som jobbar slipper gå två timmar tidigt. Ellen går halv nio till tre varje dag förutom onsdagar när hon går till fyra och fredagar när hon är ledig. Det betyder att jag får hämta på onsdagar och alla vet ju att hämtningen slår lämningen med HÄSTLÄNGDER. Leendet när dom får syn på en? Dom små armarna runt halsen. MAMMA!:et. Mmm...det är så roligt. I vårt fall är lämnandet inte en jobbig process för hittills har Ellen (NO JINX) varit ledsen en (1) gång på morgonen och det gick över innan jag hann därifrån. Men det är ju meckigt. Det är tusen ytterkläder och avbryta mitt i leken och ähmen Ellen KOM NU JAG BLIR TOKIG PÅ DIG! Sen har vi valt lek och spex-metoden för att få till bra lämningar (works like a charm som sagt) vilket innebär att ens eget surmulna morgonhumör måste trollas bort och ersättas av Den Spexiga Mamman. Mamman som har springtävlingar med speakerröst och som hittar på tusen lekar på förskolan och som bara skojar hela tiden. Som lirkar på kläder i sista sekunden och parerar minsta tveksamhet med ett ÅH MEN KOLLA HÄR VILKEN ROLIG! Mamman som har All Tid I Världen och inte alls blir stressad av att det ska klättras upp själv eller springas ett extra varv i parken eller provsitta alla bänkar på vägen. Ellen är ju på toppenhumör när hon kommer till förskolan och kommer in i lek direkt och brukar bara säga ett okej hejdå! när jag säger att jag måste gå. Men idag, idag fick jag både en puss (frågar alltid, får oftast) men så ställde hon sig upp och hoppade och vinkade och ba HEJDÅ ÄLSKADE MAMMA! HEJDÅÅÅÅ! och var helt jätteglad. Och även fast våra lämningar brukar gå bra så är det alltid lite jobbigt att lämna. Kommer det gå bra? Är hon inne i leken? Så en lämning som idag gör ju liksom hela min dag på nåt sätt. Plus: det är onsdag så jag får hämta, yey!

5 kommentarer:

SARA sa...

Här i förorten hos oss blev det den som var föräldraledig som körde hela biten av lämningar och hämtningar. Tiderna kommunen (Sollentuna) tillåter om en är hemma med annat barn är 08:45 till 15:00 måndag till torsdag. Alltsom tyyyyyp omöjligt att få ihop med arbete eftersom vi båda pendlar till stan. Hade gärna sett mer flexibilitet gällande tiderna så att den som arbetar också kan lämna. Tänkte särskilt mycket på det när O var spädis och det kändes grymt att väcka henne för att hon skulle följa ned mig och H till förskolan. Aja, nog om det. Nu när båda går på förskolan är det nästan smidigare att lämna än hämta, och då är båda grejerna väldigt enkla precis som hos er, peppar peppar NO JINX!

minahistorier sa...

finns en rolig bilderbok om detta: Flickan som inte ville gå till dagis av Siv Widerberg. älskade den när jag var liten! :)

Evelina sa...

Nu blir jag nyfiken, hur många timmar får en ha sin unge på föris när en är föräldraledig?
Bor i Malmö och här är det ynka 15 timmar i veckan. Min unge älskar förskolan och känns taskigt att hon knappt ska få vara där sen när vi får en unge till i januari.
Man kan ansöka om mer men känner mig ju direkt som dålig förälder och att förskola ska tycka vi suger som inte vill umgås med vårt barn.

Linn sa...

SARA: Ja, jag tror att det nog är vanligast att man löser det så av just den anledningen; att barnet inte får gå längre på förskolan. Eller att man inte VILL ha andra barnet på förskolan skitlänge. Men vi har förskolan på väg till jobbet bägge två och (kanske ännu viktigare) har sjukt flexibla jobb där ingen bryr sig om man kommer 15 min sent om det drar ut på tiden. Plus jobbar ju i Sthlm med 9-17 som arbetstider. Det är ju inte heller en självklarhet. SÅ skönt när lämningarna går bra ju! (NO JINX)

minahistorier: haha, måste kolla på den!

Evelina: I Stockholms kommun får man sen några år tillbaka ha barnen på förskolan heltid oavsett om någon är föräldraledig med ett annat barn. Det var ett rätt kontroversiellt beslut och många (mammaskammare) tycker det är FÖRJÄVLIGT och en del inom förskoleyrket tycker det är förkastligt pga hur det påverkar deras jobb. Jag tycker det är förkastligt skött av arbetsgivarna (oftast kommun) om de inte ser till att justera arbetsstyrkan efter det, men tycker beslutet i sig är skitbra! Vi har ju som sagt Ellen på förskolan 27 timmar just nu pga är hemma tillsammans allihop på fredagar, men hade henne där mån-fre 8.30-15.00 hela första året trots att jag var hemma med Nils.

Jag tycker att diskussionen kring förskolan är så himla tvetydig. Å ena sidan fasthålls det att det är en pedagogisk verksamhet och inte bara en barnförvaring (mångårig utbildning, läroplan osv) som är jätteviktigt att alla respekterar. Å andra sidan "ska" barn verkligen vara så lite på förskolan som möjligt för vill man inte vara med sitt barn blablaba? Vi har Ellen på förskolan i första hand för att HON behöver det. Hon behöver/vill ha stimulansen och hon lär sig skitmycket. Vi pratade med hennes pedagoger när vi satte vårt schema och dom rekommenderade att hon skulle gå 9-15 iallafall för det är under den tiden den pedagogiska verksamheten pågår. Så hos oss togs det emot med glädje och inte sura blickar. Nu var ju Ellen bara 1,5 år när Nils kom så hon hade ju inga kompisar på förskolan eller eget sammanhang på det sättet, men för äldre barn tycker jag det är rent elakt att de inte ska få vara med sina kompisar. Dels pga lär sig mindre för hur många nyblivna föräldrar orkar läsa nån pedagogisk läroplan och gå ut i skogen och "uppleva" och prata om hösten och naturen och vad som händer och vilka färger vi ser och varför (gjorde vår förskola förra veckan) och dels pga blir utan kompisar liksom. Äh, om ni VILL ha er första på förskolan så ansök! Du kommer säkert bli en bättre förälder till bägge era barn av att få fokusera lite på det nya en stund och längta efter ert första och ha ork att vara Roliga Mamman efter hämtningen. Heja heja!

Evelina sa...

Tack för bra svar!