fredag, april 23

Fredag

 Det är fredag. På fredagar lämnar Andreas och jag har sällan något möte före 9.30 och just nu håller min mail på att autobokar "tid för fokusering" i min kalender så just idag hade (har) jag fokustid right i detta nu. Så här i hemmajobbartider betyder att inte lämna att man får städa iordning hemma. Plocka ur diskmaskinen, bädda, plocka lite koppar och kläder och sånt. Det är en bra regel tycker jag, för det är så mycket skönare att sätta sig och jobba i ordning istället för i kaoz. Kanske mest för mig som jobbar från köksbordet, som står mitt i hörnet av det stora L:formade rum som utgör kök/vardagsrum och tar upp nästan hela nedervåningen. Andreas sitter på vårt kontor och ser rimligtvis inte speciellt mycket stök så det är väl mest för min skull. Och för att vi ska slippa ta tag i det efter jobbet innan det liksom byggs på och hamnar utom kontroll. 

Iallafall, idag är det fredag och på fredagar lämnar inte jag och då städar jag oftast lite extra. Idag hann jag plocka undan hela nedervåningen (minus lekrummet för eh..nej), bära ut våra jävla primadonna-tomatplantor*och städa uterummet, städa och torka hela köket - luckor och allt och städa badrummet här nere. Och så har jag vikt en tvätt, hängt en tvätt och tryckt i ytterligare en i maskinen. Allt före 8.20 när jag satte mig ner och åt frukost. Det blev för övrigt det här lyxiga: hembakt morotsfralla, blodapelsinjuice och en liten skål jordgubbar, hallon och några vindruvor. 

Jag vet inte riktigt hur vi ska klara ett liv när jag jobbar på kontor och inte kan göra hemmagrejer på morgonen längre? (På kontor börjar man 07.30 och dit tar det 20 minuter att köra och innan DET kommer jag rakt inte hinna tvätta någon tvätt eller städa nåt kök, let me tell you.) Den tiden närmar sig förresten för nu har jag fått tid för vaccin och jag började nästan gråta rakt i örat på sköterskan jag pratade med igår. Och innan någon tror att jag hustlar och lurar systemet så tillhör jag riskgrupp 3 pga min astma och therefore: det är min tur nu vinden har vänt osv.

* Jag ska aldrig mer för-så tomatplantor som ska in och ut och in och ut och ha sol och tusen liter vatten och sen inte så mycket sol och MAN BLIR JU UTBRÄND. Ska göra som alla andra år och köpa färdiga plantor för en femtiolapp när det är tillräckligt varmt för att plantera ut dom direkt så får nån annan göra jobbet.

6 kommentarer:

Sara Karlsson sa...

Grattis till vaccinbokningen! :-)

Behöver du gå tillbaka heltid på kontoret då?
Jag kommer inte göra det, kommer nog jobba hemifrån 1-2 dagar per vecka även efter pandemin. Jag tänker att många kontorsarbetsplatser för en diskussion om alla verkligen behöver vara på plats 100% av tiden framöver.
Vi hade månadsinfo från VD igår och det framgår tydligt att vi kommer kunna ha det mer flexibelt framöver. Igår satt tex VD i sommarstugan i Dalarna, 2 medarbetare som normalt är på kontoret i Ystad resp Örebro var i Schweiz! (en pga innebandy"proffs och en har en fru som börjat jobba där). Sen är det väl förstås olika hur mycket man behöver vara på plats och upp till respektive chef vad de tycker. Min närmsta chef har 2 småbarn själv så han är otroligt förstående om flexibla arbetstider/arbetsplats, huvudsaken är att men gör det som förväntas :-)

Sara sa...

Jag håller med! Jobbade hemma rätt så mycket även innan pandemin men kommer definitivt göra det i större utsträckning.
Mycket lugnare hemma plus mindre stressad, så kanske 1-2 dagar på kontoret i veckan. Då har jag ändå bara 15 minuters cykelväg dit hehe... men fan stressigt ändå. Vi sitter ju redan utspritt i hela landet så vet ju sällan var folk jag jobbar med sitter. Och jag tror man kommer dra ner på kontorsplatser också. Idag har ju de flesta en fast plats men att man kommer få dela istället.

Gällande tomater. Förädlade förra året, tjoffade ut dem när de började ta för mycket plats. Fick fan en miljon tomater långt in på hösten. De stod i en vanlig pallkrage. Kör på samma metod i år så får vi se. Vägrar noll procent att curla det jag odlar. Frö stoppas ned, det vattnas. Sen får det bli vad det blir.

Anonym sa...

Innan covid var jag 1000% kontoret varje dag... nu fattar jag inte hur det kunde funka!!! Min plan framåt är en mix av jobba hemma i snitt 2 dgr i veckan och ev komma tullkontoret efter 9 de andra dagarna.
Mina barn fyller 11 o 13 i maj så de är ganska lätta på ett sätt.. men att hinna hantera Mail och planera dagen mellan 7 o 8 samtidigt som man janar är ändå bra... fattar net hurnjag ska,hinna med lika mkt jobb om jag ska vara på k9ntoret vid 8 som jag var förr....

LoHe sa...

Bra där med färdiga tomatplantor! Min bästa förra året var en färdigvuxen buskvariant med mängder av körsbärstomater på redan när jag köpte den på Plantagen. Tror den kostade 350 spänn, men den gav löjligt mycket småtomater resten av sommaren. Och GRATTIS till vaccintid! Så skönt!

Linn sa...

Sara Karlsson: Jag tror kanske inte jag kommer behöva gå tillbaka 100%, men jag jobbar på ett företag som har en otroligt stark kultur av att jobba på plats. Jag förstår ju också utmaningen för ledningen för företag om folk ska kunna välja helt fritt var de jobbar och när de är på plats. Men jag ska försöka få till en fast dag hemifrån varje vecka och se hur det går.

Sara: Jag tror precis som du och Sara ovan att vi kommer mötas av en helt ny arbetsmarknad/arbetsplats och beroende på vad man gör så kommer ju behovet av fast kontorsplats försvinna. Har man inga fasta platser på jobbet så kan man ju likagärna sitta hemma. På mitt förra jobb var det sånt behovsbaserat kontorslandskap och ibland satt jag och mina närmsta kollegor inte ens på samma våning och jag hade 100% kunnat jobba hemifrån istället. Mitt nuvarande jobb har väldigt stark här är vi på plats-anda där alla har egna skrivbord och många till och med egna kontor. Jag tog efter din odlingsapproach direkt. Ställde ut skiten i vårt oisolerade uterum och hittills är det iallafall ingen som har dött.

Anonym: Det låter som en bra mix tycker jag! Så hade jag också velat ha det i en perfekt värld! Och jag håller med om att det blir mycket mer gjort när man jobbar hemifrån, både hemma och jobbmässigt. Jag tror inte management förstår hur mycket tid som går till småprat och bli avbruten varje dag, även om det ocskå är det sociala som håller ihop team blabla.

LoHe: Sån hade vi för 2 år sen, världens bästa planta? Hade också nån typ av minigurka som fullkomligt spottade ur sig gurkor. Perfekt för barnen och kostade max en hunka. Jag har insett att jag nog faktiskt inte tycker sådär jättemycket om att odla och hålla på med fröer och pilla med små plantor och när man räknar ihop kostnad för jord och fröer och plastkrukor och whatnot så blir det inte gigantisk prisskillnad om man inte liksom gör en den där om Jenny-odling för typ självförsörjning. Eller vill fylla hela trädgården med snittblommor för sånt kostar ju typ en miljard. "Ja, du ville ha tre pyttesmå blomsterväxter ja, det blir 753 kronor". Och TACK! Det känns som en sån lättnad!

Pippigull sa...

kommer med en sen kommentar men... jag har aldrig kunnat jobba hemma innan och nu undrar jag bara hur man ska få ngt jobb gjort på jobbet (så mycket fika/snacka tid)...

min plan är att jobba hemme 2 (-3) dagar i veckan i framtiden.

Min spaning är att det går åt mycket tid till snicksnackpå morgonen samtidigt som jag kan jobba 30 min av tiden hemma mellan 7 och 8 när jag också föser barnen ur säng, mot frukost och ut ur huset- jobb jag inte gjorde förr när jag åkte till kontoret. Jag planerar att kanske jobba hemma till ca 9 och kanske ta ett möte i bilen till jobbet och dyka upp lite på fm - och redan vara ontop (pga förberett möten och fixat mailen) och minska snicksnackandet... Jag har 15 min körning till jobbet (20 min inkl parkering osv).