tisdag, januari 12

Maten då?

 Hörrni, vad kul att vi verkar gilla att prata pengar tycker jag. Tack så hemskt mycket för att ni delar med er! Jag blev först och främst imponerad över hur mycket många sparar. Sen inspirerad. Sen otroligt fundersam på vad sjutton vi lägger alla våra pengar på för vi bränner ju en otrolig mängd pengar varje månad och jag känner absolut inte att vi har huset fyllt av lyxprylar. Nu har vi iallafall köpstopp på allt som inte är nödvändigt (mat = nödvändigt, nya vantar till barnen för att deras är borta = nödvändigt, snöskyffel så vi kommer ut med bilen=nödvändigt) åtminstone februari ut och jag har kollat över våra matinköp (som jag inte heller får ihop varför dom är så extremt höga, vi äter liksom inte hummer och rysk kaviar...) och när lönen kommer i januari ska vi spara FÖRST, inte sist som vi brukar göra.

I helgen satte jag mig dessutom och gjorde Stora Matlistan™. Det är en lista över mat vi brukar laga och mat som lät god ut (och passar vardagstid/vardagsork) som jag kan bläddra i för inspiration när jag gör veckomatslistan. Ja, jag gör en veckomatlista. Det vet ni ju by now. Det är det som kanske till 90% har räddat mitt äktenskap (som inte har varit i fara pga 👈) för utan hamnar vi i en ond spiral av att ingen tar tag i nåt, Andreas frågar "vad ska vi äta?", jag blir vansinnig pga han är väl för fan vuxen och öppna kylskåpet och fucking kolla vad som finns, han gör det och ska laga nåt som jag plötsligt ABSOLUT INTE är sugen på. Gud så härlig person jag är ändå känner jag när jag skriver det här. Lyllos Andreas som får vara gift med mig...

Iallafall. Matlistan. Den blev ungefär 70 rätter lång och är uppdelad i vegetariskt, kyckling, fläskkött och nötkött. Sen när jag ska planera veckan så gör jag en ögonbaserad inventering av kylskåpet och ser vad som håller på att gå ut, kollar frysen för att se vad vi har där och så försöker jag hitta på nåt på det. Sen skriver jag veckans handlingslista med det som behöver kompletteras och fyllas på. Det är gissningsvis här vi gör "fel" rent ekonomiskt för vi har alltid mat för flera veckor hemma. Någon skrev häromdagen angående sparandet att dom mår bra av att ha en sparad buffert. Så är jag 100% med mat. Nu har vi ju ett garage utan bilar i och ett av rummen där inne är mitt skafferirum. (Vi kan också ha köpt en frysbox på julrean.) Så när jag gör min inventering handlar det sällan om att saker är helt slut (förutom grönsaker/frukt/färskvaror) utan att det börjar sina i hyllorna i förrådet. Basgrejerna i förrådet typ tvättmedel, sköljmedel, schampoo, såpa och sånt brukar jag köpa på ÖoB när det är kampanj och jag passar ofta på när det är bra pris på krossade tomater, pasta, bönor och konserver i min vanliga handling. Sen handlar vi på Rekoringen kanske var tredje vecka och köper då allt nötkött, fläskkött, viltkött och färs som vi behöver. Då handlar vi ju inte efter mat vi ska laga just nu, utan mat som går åt här hemma. Förutom julskinka så har vi inte köpt oprocessat kött på Ica/Willys på hela hösten. Kyckling köper vi i vanlig mataffär för det finns inte på Rekoringen och processade grejer som färdiga köttbullar, pyttipanna eller kycklingpinnar köper vi såklart på Ica. Jag tycker ju inte att vi köper så himla dyra grejer egentligen, men jag tror att det är att vi har så inihelvete mycket mat hemma vid any given moment som är grejen. Nu vill jag gärna också säga att vi inte slänger speciellt mycket mat. Vi har ju barn och barn äter ju väldigt varierande så resterna av deras portioner slänger vi ju, men i övrigt är det inte mycket som vi inte använder upp. Rester äter vi till lunch och gör jag storkok som igår när jag gjorde chili con carne så blir det ju både mat, matlådor och hälften i frysen till en annan gång. Däremot har vi nog rätt mycket grejer i/till varje rätt. Det är ingen minimering i kostnad per portion som pågår. Jag har som grundtanke att vi ska få i oss 5 grönsaker vid varje lagad måltid och jag vill också att vi alltid har sallad/grönsaker till maten. Grönsaker är väl i och för sig inte så dyrt, men det finns liksom ingen kostnadsminimering i maten vi äter. Vi äter dessutom lagad mat till middag alla dagar i veckan om vi inte kör take away. Frukost till middag är en novelty här och händer kanske en gång i kvartalet. 

Men ni som är flera vuxna och flera barn och som har ett matkonto på 6000 kronor, hur gör ni? Obs jag är genuint nyfiken för det känns som en utopi för mig. Hur ser en genomsnittlig vecka ut för er? Vad äter ni? Alltså alla får ju såklart svara! Menade inte att vara exkluderande här, tänkte mest som jämförelse för mig själv.

Vill ni ha matlistan förresten? Jag borde ändå sätta mig och skriva in den digitalt så jag slipper oroa mig för att tappa bort mitt block så jag kan likagärna copy-pastea in den här sen.


12 kommentarer:

Åsa sa...

Jag skulle uppskatta att vi lägger max 6000 kronor i månaden på mat. Två vuxna och två förskolebarn. Vi gör inga matlistor och storhandlar 1-2 gånger i månaden. Resten punkthandlar vi på ICA. Jag handlar ungefär varannan eller var tredje dag och då oftast frukt, den sortens yoghurt/kvarg jag gillar, samt det som eventuellt har tagit slut (välling, kaviar, tandkräm). Min man handlar ungefär lika ofta men han handlar utifrån vad som är billigt/nedsatt pris på.

Han lagar även 80% av all mat vi äter och vi äter väldigt mycket vegetariskt. Han tycker om att ha en full frys och utgår som regel från vad som finns hemma och börjar sen bara kocka på måfå…. Ibland blir det lite bananas men oftast blir det bra. Igår åt vi kroppkakor (köpta på rea och sedan frysta) med smör och lingonsylt samt en varm röra på bla vitkål, svarta bönor och haloumi. Ena barnet åt bara röran, det andra bara kroppkakor och smör.

Vegetariska produkter som nuggets, burgare osv är ju ganska dyra men de köper vi bara när det är nedsatt pris/kort datum på dem, vilket det ofta är, och fryser in. Våra barn älskar havregrynsgröt så är vi vuxna sugna på en maträtt de inte gillar får de smaka lite och sen gör jag gröt eller makaroner till dem.

Vi lever i stort sett på min lön just nu, så visst är vi måna om att hålla kostnaderna nere, men även med högre inkomst tror jag egentligen bara att det är restaurangbesök (obefintligt just nu) som skulle göra någon större skillnad i vår matkostnad.

LoHe sa...

Herregu så duktig du är. Jag baxnar här. Planera och grejer. Phu.

Det där med kostnaden för mat är något jag inte ens vågat tänka på. Ser ju på ICA-summeringen hur mycket jag (jag!) handlat för och det är svindlande summor. Då tillkommer ju sådant man stödköper annorstädes. Begriper inte hur det går till. Jag tror jag lägger lite fälleben för mig själv när jag t ex handlar för helger, att jag jämför med vad det kostat att äta samma sak på restaurang och ba' BILLIGT! Fast det kanske inte är det.

Anonym sa...

Jag tror att våra matkostnader hamnar på mellan 5000-6000 kr per månad. Två vuxna och en 11-åring. Vi äter vegetariskt och jag försöker alltid planera in några billiga måltider från portionen under tian eller liknande samt soppa en gång per vecka. Är också noga med att äta upp rester samt att äta en enklare lunch nu när båda vuxna jobbar hemma. Plockar jag på mig allt jag är sugen på i mataffären blir det genast stor skillnad. Men upplever inte att vi snålar eller inte äter gott. Samtidigt hade vi haft betydligt högre disponibel inkomst tror jag lätt att jag kunnat bränna 10 000 kr per månad på mat.

Vi har haft perioder med väldigt låga inkomster och då har vi klarat oss på 4000 kr/månad till mat med strikt planering. Men det upplevde jag var på gränsen. Typ äta billig men lite äcklig mat ibland.

Anonym sa...

Vi skrev ner ALLT vi handlade och betalade i räkningar ett par månader i sträck - då blev det väldigt synligt exakt vart pengarna hamnar. Allt var inte kul läsning, men det hjälpte! Maten då... Vi lägger i genomsnitt strax över 6000 på Maxi varje månad, två vuxna (varav en storätande köttälskare) och två barn. Det är inklusive allt det där andra man köper där förstås samt enstaka gummistövlar, stekpannor och liknande. Vi äter bra och gott, "hemligheten" är helt enkelt att vi bor på landet och tycker att handla mat är ungefär lika kul som att klippa tånaglarna. Vi handlar därmed en gång per vecka, ibland kanske efter 5-6 dagar och ibland efter 8-9 dagar, men ungefär en gång i veckan. Däremellan småhandlas det helt enkelt inte, för det är det ingen som vill. Det kräver matlista och planering, vilket är om möjligt ännu tråkigare, men det lönar sig. Sedan köper vi ganska lite halvfabrikat, något jag uppfattar som dyrt och som jag med några undantag inte tycker är så gott. Baksidan? Vi lägger ganska mycket tid på matlagning.

Emma sa...

Vi handlar typ varje dag. Bor några meter från hemköp. Har också halv kyl/frys så får inte plats med så mycket. Och vi har slängt mer när vi har storhandlat så det gör vi inte! Jag försöker planera mat mån-torsdag men vi går ifrån listan ganska ofta. Men en sån större matlista är så bra att utgå ifrån!

Nu kanske man tror att det är en ungkarl som skriver men vi har två barn hehe. Men nu när en är föräldraledig så kan man ta det lite mer på volley tycker jag förutom att det såklart blir dyrare.

Vi handlar för kanske 8000 per månad men där ingår också bolaget och blöjor, ersättning osv! Så kanske inte så farligt ändå!

Posta gärna hela listan på mat =)

Anonym sa...

Hej, jag baxnade en aning när jag läste att ni har matkostnader runt 15000/månad. Det är ju hiskeliga pengar! Vi är en familj på två vuxna och tre barn och lägger ungefär 6-7000kr/ månad på allt som har med mat att göra inkl. blöjor klämmisar och mat till ev. bjudningar m.m. Hemligheten för oss tror jag är att vi matplanerar för 10-12 dagar framåt. Utgår alltid från det som finns hemma och handlar eg. bara till det vi planerat för. Vi slänger aldrig mat om det inte är så att det rent av är äckligt. Vi äter allt från Nuggets till fläskpannkaka till chili på fint kött. Vi dricker eg. bara vatten och sällan läsk/saft/juice. Min man prispressar alltid vilket gör att jag oftast vill handla - då blir det lite lyxigare :-D. Vi kompletterar handlingen med frukt och annat max en gång i veckan. Matplanering är ju inte det roligaste men SÅ skönt i vardagen efter jobbet och med rätt gnälliga och hungriga barn. I övrigt har vi oftast en total gemensam utgiftspost exkl. räkningar och fasta utgifter på ca. 10-15000 där ingår all mat, spontaninköp till huset, kläder till barn, presenter etc. eller som nu när vi behövde köpa ett element.

Jag tittar gärna på den där listan med cirkus 70 rätter :-) matinspiration kan man ju aldrig få nog av!

Tove sa...

Jag önskar nog att jag var en sån som gjorde matlistor och planerade och handlade enligt detta, men det är jag inte. Eller så är jag det, men har helt enkelt inte börjat.

Vi lägger nog ca 6000 kronor på mat i månaden, eller mer? Vi har ett konto för både mat och andra gemensamma utgifter (ej räkningar) och det sätter vi nio till tio tusen på varje månad. Vi är två vuxna och ett fyraårigt barn.

Just nu känns det som om vi mest äter detta:
Linssoppa (lär ju vara billigt)
Köttfärssås
Makaroner och färdiga köttbullar
Makaroner och icas billiga tråkiga kycklinggrillkorv (äter min unge när han inte vill äta det jag lagat + när jag är lat = ofta)

Ibland äter vi:
Potatis- och purjolökssoppa
Hemmagjord pizza
Köpt fryspizza
Nikkaluoktasoppa med ris eller matvete till (vilken vi sålt in som "tigermat")
Korv stroganoff
Spansk risotto

För ett år sedan gjorde jag "cirkussås" som min då treåring åt. Han påminde mig häromdagen. Jag undrar vad det var för sås egentligen! Tror att det var Chicken ala King, men jag är högst osäker.

En dag när det kändes som om vi BARA åt icas tråkiga kycklinggrillkorv och makaroner så frågade jag min son vad han tycker om för mat och vi gjorde en lista med flera rätter, t ex makaroner och tomatsås, skinksås (men han vägrade min variant) och vad det nu var. Det var lite pepp. Men mer planerad än så är jag inte.

Ny grej min unge älskar: matvete. Det har han lärt sig att äta på förskolan och det känns bättre än ris (inget arsenik, antar jag, och bättre för miljön lär det ju vara).

Men ja - publicera gärna hela din lista med 70 rätter om du vill! Grymt imponerande!

Jag tycker också att tipset om att skriva ner ALLT ni handlar är smart! Där kan ni dela in det i kategorier t ex: Mataffär, Inredning, kläder osv. så ser ni var pengarna hamnar. Summera varje vecka och även varje månad kanske? Jag gjorde så när jag tjänade sjukt lite pengar som springvikarie (mellan två universitetskurser). Jag såg då att jag la 600 spänn i veckan på café. Men det var under det ljuva ungdomslivet det, innan barn, innan corona.

Tack för intressanta inlägg! :)

SARA sa...

Vi handlar mat för 8 000-9 000 i månaden. Handlar en gång i veckan från Willys (det hade nog kunnat gå längre mellan tillfällena egentligen men frukt och grönt kräver inköp varje vecka tycker jag), och vi småhandlar aldrig! Har mycket mat i frys och skafferi och är bra på att planera hela rätter. Slänger knappt något? Det hände oftare när vi fortfarande hade mjölkprodukter i hemmet, men det har vi inte längre så någon möglig apelsin eller gammal banan är typ det vi slänger nu. Vi är två vuxna varav en (min man) är vegetarian, och har tre barn (6, 3 och 1 år) varav den minsta är allergisk mot MASSOR vilket gör att vi handlar en del specialkost till henne. Men hon är som sagt 1 år så speciellt dyrt är det nog ej. Handlar ingen barnmat, ersättning eller välling utan bara vanlig mat och lite rengöringsprylar och hygienartiklar plus blöjor till 1-åringen. Vi äter mer kött nu än vad vi gjorde tidigare för att det fungerar bra för den lilla allergikern, och äter överlag god mat tycker jag. Visserligen inte så varierad som önskat (säg den småbarnsförälder som gör det), och halvfabrikat oftare än vad jag vill (särskilt när min man ansvar för matlagningen... :(), men helt okej med tanke på hur lite tid vi har. Vi äter mest klassisk husmanskost (högrevsgryta, kyckling i olika former, laxsida med romsås, pannbiff med lingon, grönsakssoppor med nybakat bröd, grytor av olika slag, bangers and mash o.s.v. uppblandat med lite asiatiskt. Och halvfabrikat som sagt (falafel, diverse veg. produkter, pyttipanna (hade aldrig köpt innan vår yngsta föddes, men det är en rätt som hon tål så det har vi numera alltid hemma), rösti, potatisbullar, frysta köttbullar etc.). Och varje lördag äter vi entrecôte! Det känns ej så pk men så går det till. Alla familjens köttätare älskar, det går att variera med tillbehören och tar extremt kort tid att tillaga. En sådan rätt behöver jag ha i veckan känner jag.

I framtiden vill jag ha mer tid åt att strimla grönsaker fint, äta skaldjur flera gånger i veckan och strö lass av färsk koriander över all mat. Och så vill jag handla så mycket det går av reko-ring. Men det får bli i senare.

Kul att så många delar med sig!

Jenny sa...

Men herregud människa hur KAN det går åt så mycket pengar till mat? Har du räknat fel?? Vi drar 7-8000 i månaden på fyra personer och så ingår båda havskräftor, ostbrickor och sjuka mängder lösgodis (eh ja, har ett beroende där ja). Ink. allt toapapper, tvål etc. Barnen käkar yougurt, musli och macka till frulle, jag i och för sig ingen (pga sparar mig till kvällen godis, hehe), Andreas äter nog mackor också (och jag bakar allt bröd, två gånger i veckan). Lunch hemma nu är väl typ omelett och middagsrester. Och till middag kör jag månadsplanering från två olika kokböcker för att allt ev inte ska smaka lika. Typ 20-22 nya rätter som jag provar och resten är rester. Moderna recept för fyra pers innehåller så sjukt stora portioner. Det blir alltid en över, och en i min familj äter rätt små portioner än så länge (det är inte jag). Tex står det ofta 100g pasta per person - tidigare rekommendation var 70g! Så två vardagskvällar är det rester, många måltider äter vi olika grejer, för KAN EJ SLÄNGA MAT. Har aldrig slängt barnens rester (sen de slutade spotta ut maten då) utan min man är en duktig papperskorg och skrapar ihop dem till en matlåda och tar det till lunch dagen efter.
I huvudsak är det vegetariskt med pasta som stark etta men annars minst en soppa i veckan och gärna varma mackor om barnen får välja. Varje fredag får de färdiga köttbullar och makaroner och vi får ost. Annars äter vi ingen frysmat pga tycker det är äckligt. Orkar jag inte laga mat får de ugnspannkaka. Då äter de däremot en hel plåt bara de två.

Linn sa...

Tusen tack för att ni delar med er hörrni! Så himla kul att läsa om!

Och angående våra matkostnader: Jag skulle säga att vi ligger nånstans mellan 10-12000 kronor i månaden normalt. Hösten här har varit helt galen och vi har gått över det av flera, för oss ganska klara, anledningar: 1) barnen har varit hemma typ hela november/december. Det innebär lagad mat 2 ggr om dagen (som ibland består av rester obv), mer mellanmål osv. 2) Vi har ett barn som inte äter...nåt? Eller han äter processat kött typ korv, kycklingpinnar, pyttipanna men i princip inga grönsaker förutom gurka och äpple. Därför köper vi SNORDYRA såna bebisklämmisar från Alex och Phil för att han ska få i sig lite mer vitaminer primärt och kalorier sekundärt. Och då vill Ellen ha ibland och då får hon det. Plus han dricker välling morgon och kväll och vi använder såna där färdiga tetragrejer. Kollade på det nu och i december lade vi HISKELIGA 3000 kronor på smoothies, blöjor, välling. Nu har Nils typ slutat med blöja och välling så hälften försvinner ju automatiskt, men resten är ganska mycket lathet. Och göra egna smoothies funkar 100% på det större barnet (som inte behöver stödmat för hon äter helst enbart frukt och grönt) medan den yngre vägrar röra dom. Så innan han äter liiiiite mer än bara processat kött så får vi leva med smoothiekostnaden.

Tove sa...

Supertips som jag glömde skriva:

Baka ert egna bröd! Billigt och gott och inte så svårt och jobbigt som du tror! Köp en degblandarmaskin om ni inte har och baka i den för då kan ni baka på 1 liter degvätska (dubbelt så mkt som för hand) och det blir inte lila jobbigt.

Bröd i butiken kostar ju runt 30 kr. Hembakat skulle jag säga kostar runt 10 kr. Önskas recept?

Colombialiv sa...

Kollade Zlantar-appen och vi har snittat 8720:-/mån i kategorin mat och dryck de senaste 6 månaderna. Där ingår både livsmedel och restaurang och Systembolaget osv. Vi har ju bara ett barn, så det spelar ju in såklart, men vår räddning är matkassen. Vi är båda helt sämst på att matplanera och skulle vi inte ha den skulle vi väl hänga i affären varje dag och impulsköps grejer i kategorin ”vad ska vi hitta på till middag ikväll då?”.