onsdag, juni 3

Tänker också väldigt mycket på rasism och hur det samhället vi i väst lever i liksom är uppbyggt på basen av det. Och hur jävla orimligt det är att jag lär mig det i vuxen ålder. Genom alla mina 18 år i skolan är det INGEN som har ens nuddat vid ämnet strukturell rasism. Det jag fick lära mig om rasism var 100% Hitler-relaterat och helt andra världskrigsstyrt dvs vi lärde oss att rasism är en åsikt (som elaka människor har), inte en struktur. Och om man inte har den åsikten, vilket ju trots högervindar ändå är majoriteten av människor så är man inte rasist. Om man inte vill gasa ihjäl folk så är man inte rasist. Vi fick se Schindler´s list på bio och alla tjejer grät och killarna kröp under/mellan stolsraderna och viskade och höll på, sen bestämdes det ju kollektivt att vi såklart inte var elaka människor och såklart inte hade rasistiska åsikter och så var det med det.

Fan vad fel, hörrni? Utan att downplaya första och andra världskrigens roll i samhällshistorien för oss i Europa så borde det ju ha varit en passus? Ett värsta exempel på ett samhälle genomsyrat av rasism, men ännu mer en påminnelse om att strukturerna sitter kvar långt efter det aktiva dödandet upphört. Vi borde istället ha fått höra svartas röster. Vilka kulturer som bryts ner pga strukturell orättvisa. Hur det GÖRS skillnad på vita och POC. Jag skäms å vårt samhälles vägnar för att vi inte har kommit längre, men jag är också glad över sociala mediers möjliggörande av självutbildning idag. Det är fortfarande ett beyond aktivt val att bredda sin feed och lära sig att lyssna, även när det känns obekvämt och men så är det ju inte i Sverige!

Nu måste jag visst ha möte, men det här är med mig oerhört mycket i tankarna just nu.

3 kommentarer:

Smurfenlina sa...

<3 på det här inlägget. Jag är själv POC och är så glad att vita faktiskt pratar om det vita privilegiet i debatten som sker nu. Att det kanske inte bara är upp till mig längre...för ärligt talat är jag jävligt trött på att ta kampen när mina vänner inte ens fattar eller tar till sig att de redan har ett försprång.

Linn sa...

Jag har tänkt väldigt mycket på din kommentar senaste dygnet. Jag hoppas och tror, från vad jag ser och hör runt omkring mig att debatten är påväg att ändras. Att det inte ska handla om trovärdigheten i individuella vittnesmål och specifika händelser utan att det skakar i strukturerna nu. Alla jag känner (som mest är vita medelklassmänniskor) pratar och utvärderar och försöker lära oss. Igår stod jag på gräsmattan och pratade med grannarna närmast och näst närmast om feminism och rasism och hur vi ska prata med våra barn om det, hur vi ska göra bättre, hur vi ska lyssna och ta in istället för att ta plats. Jag och Andreas har pratat nästan varje kväll om förändring och ifrågasättande. Jag har pratat med min pappa som har pratat med sina vänner. Nu blev det ju anekdotande här iallafall och ur mitt perspektiv, men om det ger dig hopp så kan iallafall jag vittna om att vi är många många som checkar det vita privilegiet just nu. Min arbetsplats gör samma sak. HR sitter och kollar på hur vi ska kunna applicera fördomsfri rekrytering, min man jobbar med att ta fram metoder och digitala verktyg för detsamma. Det FÅR inte vara så här mer. Och det ligger 100% på oss vita att skapa den förändringen.

LILIAN NIKKY sa...

Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtrollande. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälpa till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min överraskning sa han att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu för att min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i
1 ÄLSKA STAV
2 VINNA EX TILLBAKA
3 KVINNENS FRUIT
4 FRÄMNINGSSTAV
5 SKYDDSSTAV
6 VERKSAMHETSSTAV
7 GODE JOB STAV
8 LOTTERI STAV OCH DOMSTOLSFALL.