onsdag, februari 8

Saker jag tänker på

Alltså jag borde väl förmodligen inte fråga det här eftersom hela anledningen till att jag frågar förmodligen är svaret men: vad räknar du som sova hela natten/bra nattsömn för bebis/barn? Vi har äntligen kommit ner på en gång mellan 00-07 efter att ha varit i två-fyra gångersgänget några månader plus några mikrogånger pga ynk/nappen/jävligt oklart och visst är det skönt att en ny fas inträtt (NO JINX) men så himla jobbigt har jag inte upplevt avbrotten ändå? Vårt barn vaknar iofs och somnar om nästan direkt antingen av mat eller bara vara i famnen så det är ju inga långa vakenstunder, men jag har ju likförbannat inte sovit mer än kanske tre hela nätter sen Ellen kom. Och ändå är jag en människa som oftast inte är alltför trött. Jag snittar nog ändå 8-9 timmar i sängen varav kanske 20-30 minuter i vaket tillstånd. Hon somnar typ åtta för natten och vaknar typ åtta för dagen. Skulle ni säga att det är ett barn som sover bra eller inte?

Min andra grej är: hur kan nån vara emot samtyckeslag? Alltså vad är argumentet? Om en ligger med folk som vill ligga med en tillbaka (eh som det ska vara) så är det väl varken till eller från att det finns en lag som säger att det är rätt eftersom det inte spelar nån som helst roll för en själv. Således borde ju alla som är emot antingen personligen ta åt sig (och verkligen skärpa till sig) eller vara emot samtyckessex hence för tvångssex? Eller?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Hon sover väldigt bra! :)
Historien om mina barns sömn är 10-30 uppvak/natt, upp i dryga 2-årsåldern, som successivt minskat till acceptabla 1-3 ggr/natt vid 3,5 års ålder. 4,5-åringen har hittills sovit hela natten fyra gånger. 6-åringen började sova hela natten från ca 4 år.

Och instämmer till fullo - hur kan man inte vara för en samtyckeslag?!

/Maria

SARA sa...

Jag tycker att sova hela natten är att de sover från läggning till morgonen. Men med det inte sagt att en inte kan ha okej nätter ändå. När H var liten bebis tyckte jag det var okej med ett par uppvak för amning t.ex. Nu förväntar jag ju mig att han ska sova hela natten och blir alldeles ställd (och irriterad...) om han vaknar innan det är morgon och tycker då inte att det är okej alls... Så en aningen relativt är det ju helt klart, det där med en "okej" natt.

motvalls sa...

För bebis tänker jag att hel natt är att sova all tid utom när den äter. Dvs somna om direkt efter eller under matning. Inte behöva bäras, vagnas eller grejas med bortsett från tutte/flaska in. Mer svårdefinierat med större barn. Vår sexåring kommer till oss 9 av 10 nätter men hon somnar om direkt så tänker att det också är hela nätter egentligen. Treåringen sover i sin säng hela nätterna men vaknar till där och grejar runt för sig själv ibland.

Stina sa...

Ja, jag skulle också säga att hon sover fantastiskt bra!

Anonym sa...

Jag är för en hårdare lagstiftning. Men hur skall den se ut i praktiken?

Krav på samtycke skulle kräva att jag precis före penetration tar fram ett dokument som hon får skriva under. Dokumentet måste därefter sparas i original tills preskriptionstiden går ut. E-post, sms, scannade kopior etc har inget rättsvärde idag.

Mvh/Micael

Anonym sa...

Micael: nej så kommer det verkligen inte att se ut. Samtyckeskravet innebär inte någon sk omvänd bevisbörda. Det är fortfarande åklagare som bevisbördan ligger på och ingen annan. Samtyckeskravet innebär rent konkret att man ändrar vissa formuleringar i lagtexten, så att män (för det är oftast män) inte ska komma undan med att säga saker som "jag visste inte att hon inte ville" trots att personen varit medvetslös, t ex. Idag ligger "bevisbördan" på offret istället, så tillvida att offret måste kunna ge en trovärdig bild av att hen sagt nej eller visat fysiskt motstånd, för att det ska bedömas som en våldtäkt. Man kan jämföra förslaget om samtyckeskrav med ex vårdslöshet i trafiken, då du inte behöver ett direkt uppsåt då du kört på någon men du kan straffas då rätten anser att du _borde_ agerat på ett annat sätt för att förhindra skada. Man har infört vårdslöshet i trafiken eftersom trafiken innebär så höga risker för folks säkerhet och hälsa, något som jag i allra högsta grad anser gälla även då det gäller sex.

Helena sa...

Det där är att sova bra. Under tiden jag ammade min dotter sov hon aldrig mer än två timmar i stöten om hon inte låg i vagn som rörde sig utomhus. Amning tog 45minuter, jag har svårt att komma till ro och alltså svårt att somna om. Dagtid drog jag vagnen på stadens gator, snittade 4timmar per dag. Ibland stod jag i vårt fönsterlösa badrum och borstade tänderna och visste inte om det var morgon eller kväll.
Det blev bättre och bättre men hon har aldrig velat sova ensam. Sen tvåårsåldern har vi sovit tillsammans,först hon och jag i hennes 120säng, nu hon jag och pappan i dubbelsäng. Hon snittar elva timmar per natt i sträck nu och sedan fyraårsåldern, inte uppe och kissar eller vaknar öht. Nu är hon fem.

Anonym sa...

Tack för en bra liknelse.

100% för!

Mvh/Micael