måndag, februari 20

Ekonomitanten svarar och förklarar - fråga 5.

Här kan ni ställa frågor om ni vill.

thesonj undrar:
Vi som bor i hyresrätt och liksom inte är tokavlönade men har helt okej lön, hur fan gör man för att få ihop en kontantinsats i Stockholm och närförorter? Vi har bil som kostar pengar och hund som kostar pengar, så liksom, hur? går det ens?

Alltså jag önskar att jag hade ett bra svar och/eller kunde trolla. Det är klart att det går, folk gör ju det, men jag har inget bra svar på exakt hur. Och jag kan inte svara på vilka uppoffringar ni är villiga att göra i er ekonomi eller hur mycket luft som finns där just nu. Men jag kan visa på räkneexempel.

Ett:
Vi har 150 000 kronor i sparkapital idag. Vi kan spara 3000 kronor i månaden. Om vi räknar på en avkastning på i snitt 8% och ränta på ränta-effekten så är kapitalet efter 10 år cirka 890 000 kronor. Om vi tänker att vi lägger 15% i handpenning och lånar resten så kan vi köpa boende för 5,9 miljoner. Men se tidigare inlägg om hur banken tänker och amorteringskrav påverkar storleken på lånet.

Två:
Vi har inget sparkapital idag, men kan spara 5000 kronor i månaden till med 8% avkastning i 10 år. Efter 10 år är kapitalet uppe i cirka 940 000 kronor.

Tre:
Vi har 150 000 i sparkapital och kan spara 5000 kronor i månaden och vill köpa om 5 år. Då har vi cirka 600 000 kronor att röra oss med.

Om jag tänker att en helt okej lön ligger på 32 000 kronor i månaden och, som i ert fall, ni är två stycken som lever tillsammans så killgissar jag lite på att ni kanske får ut 45 000 kronor i månaden efter skatt totalt. Att tänka att det borde gå att spara 5000 kronor av dem även med hund och bil och ett rätt okej liv är väl inte speciellt orimligt? Isåfall, se ovan. Eller räkna och pilla själv med olika alternativ på https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/#result och kolla in avanza eller nordnet eller prata med er bankperson för lite olika tricks för att få en genomsnittlig avkastning på det totala kapitalet på 8%.

5 kommentarer:

tmw sa...

Om du killgissar, är det ok om jag gör ett tjejkast i brännboll då?

Linn sa...

Men herregud vilken dum kommentar. Skärp dig.

tmw sa...

Varför då? Tjejkast är ju något som nedvärderar tjejer. Killgissning är något som nedvärderar killar. Må så vara att det pga vårt patriarkala samhälle finns olika anledningar till att orden "uppfunnits". Trots detta så ser jag inte riktigt dumheten i min kommentar?

Johanna sa...

Dum fråga här men: hm vadå ÅTTA procents avkastning. Hur får man till det?

Hanna sa...

Vår lägenhet har ökat ungefär en miljon i värde på två år. Det går liksom inte att spara sig till. Mitt råd är att köpa nåt man har råd med, gärna nyproduktion i ett område som folk tror kommer bli hett, eller som har börjat bli det. Stå ut med att bo trångt eller längre ut än man egentligen vill men kom in i loopen, byt upp er gradvis.