tisdag, september 25

Lunchfundering

Är det nån som läser här som relativt nyligen har gått gymnasiet? Kan du isåfall svara på om jämställdhet ingår som underämne på nån lektion? Typ samhällskunskap eller historia eller nåt sånt? Jag hoppas att svaret är ja.

8 kommentarer:

stambyte sa...

Ja, det gör det. I sh. Men det kan också bero på hur läraren tolkar kursplanen, hur mycket det sedan blir.

Linn sa...

Yey vad bra! Då hoppas jag också att sh-lärare fokuserar också.

Kajsa sa...

Jag gick nyss ut. Just i samhälls och historia hade jag en ägghjärna så där var det absolut inte på tal om. Vissa (yngre framförallt) lärare, som mina filosofi-, psykologi- och religionslärare var nog lite medvetna och hanterade sådana frågor på något sätt men de flesta inte. Tyvärr.

Linn sa...

Vad trist! Och jag tänker inte enbart på att besvara frågor kring det utan att faktiskt utbilda i varför jämställdhet och jämlikhet är så himla viktigt för både individer och samhälle. Gud, jag tycker det är mycket viktigare än att veta vilket år nån kung dog eller vilka exakta datum krig var emellan.

elsa sa...

Jag vet inte om jag räknas eh, eftersom jag gick ut för 4 år sen nu. Men det nämndes inte ETT konkret vettigt ord om jämställdhet under hela gymnasiet. Och jag är helt seriös nu.

Linn sa...

well, 4 år är ju iallafall närmre än mina 10 så det gills också. Och jag tror dig. Hade bara hoppats på förändring.

Johanna sa...

Jag gissar nej. Det baserar jag på att jag för ett reportage följde en tjej från RFSL för nån vecka sedan, när hon föreläste i en gymnasieklass om HBTQ-frågor.

Två elever frågade vad HBT "var för nåt". Alltså inte vad det stod för bokstav för bokstav eller så, utan vad det var, från början, de hade aldrig hört.

Tänker mig att jämställdhet och en viss medvetenhet i hbt-frågan kanske går lite hand i hand (men hoppas intensivt att den här klassen inte var representativ)

Linn sa...

Åh. Herre. Gud. Jag trodde den generation visste sån liksom automatiskt. Där ser man.

Ja, det kanske går hand i hand det där. Lite iallafall.