onsdag, september 19

Dagens lista


Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade: Jag har inte riktig koll, men jag minns att jag fick gå och peta i min mosters bokhylla och att hon hade nån Sydney Sheldon som jag ba OMG! SÅ HÄR SKA EN BOK VARA! Han var nog min första besatthet, tror jag.
Bok som förändrat mitt liv mest: Gud, så himla klyschigt, men Stefan Einhorns Medmänniskor gjorde på riktigt att jag lärde mig själv att släppa ilska. Det har förändrat mig som person inuti, även om det kanske inte märks utanpå.
Bok jag tycker är överskattad: Gabriel Garcia Marquez One hundred years of solitude. Tusen olika personer som heter samma sak och ingenting händer fast det går hundra år. Så jävla trökig.
Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med: Ali Shaw. Gav bort glasboken till en tant på tåget för nåt år sen med orden jag gillar den inte alls, men jag hoppas att du gör det. Åh, och Yann Martels Life of Pi
Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom: Ingen tror jag. Men jag kanske inte alltid säger emot om nån tror att jag har läst klassiker. Jag har i princip inte läst en enda.
Författare vars böcker är underskattade: Marina Lewyckas bok We are all made of glue är klart underskattad. Den finns inte ens i fysiska bokhandlar längre och det är en SKAM. Hennes traktorbok är dock inte lika bra så alla hennes böcker är inte underskattade.
Jobbigaste bok jag läst: Jobbigast på vilket sätt? Jag minns att jag grät och mådde illa när jag läste Pojken som kallades det och liknande BOATS-böcker när jag var liten. Rent generellt har jag jättesvårt för katastrofböcker som slutar olyckligt. Då kan jag gå och må dåligt länge efteråt. Jobbigaste som i tråkigaste måste vara Strindbergs Röda rummet som jag aldrig har kommit längre än 23 sidor i, trots idoga försök.
Läser helst: Böcker med ett lite speciellt språk.
Önskar att jag läste mer: Smarta böcker.
Bästa barnboksförfattaren: Alltså jag kan inte säga nån annan än Astrid Lindgren för det finns ingen annan författare som har gett mig lika många minnen som hennes böcker.
Gillar jag inte längre som jag gillade förut: Marian Keyes. Men jag kommer fortsätta läsa hennes böcker ändå.
Roligaste bok: Jag gillar verkligen Augusten Burroughs Magical Thinking. Och Socks are not enough av Mark Lowery. Till exempel.
Bok som berört mig mest: Jag vet inte. Men Jonathan Safran Foers Extremely loud and incredibly close var jag tvungen att sitta still och stirra rakt fram i en halvtimma efter jag hade läst ut, så den är ju nånstans i toppen iallafall. 
Recencera din senast lästa bok: Uhm, först kanske jag måste komma ihåg vilken det var jag läste sist? Det var nog Socks are not enough faktiskt. Efter två sidor fnittrade jag på bussen. Efter nitton hade jag skrattat så högt så folk på riktigt vände på huvudet och stirrade på mig eftersom jag betedde mig som en crazy person. Det är inte världens mest välskrivna bok. Det är inte världens svåraste bok eller finaste bok eller nåt annat -aste, men det är en bok jag tror att alla skulle må bra av att läsa. Och det är en bok som jag vill rekommendera till tonåringar som vill läsa, för den är lätt och rolig och gripande på en och samma gång.

7 kommentarer:

Stina sa...

Hej. Det här har inte alls med böcker att göra (även om jag stjärnade detta inlägg för att komma tillbaka till när jag ska handla böcker nästa gång. Det funkar ju alltid så himla bra när jag följer dina boktips) utan om Melbourne. Nu är det så att jag + kille flyttade hit för två dagar sedan.

So far: ont i fötterna och helt betagen i staden. Jag har inte letat jobb än (det ska jag göra sen, först ska jag som är workoholic light ta en paus och liksom LANDA och hitta ngt som jag är pepp på att göra istället för bara ett jobb för sakens skull och sen jobba ihjäl mig). Ska frilansa lite mot Sverige typ en dag i veckan, men that's all.

Nu, till min stora fråga: Har du några tips på att hitta bra/roliga/peppigt folk att hänga med? Vill inte bli en asocial crazy-cat-lady (utan katt, är allergisk).

Klart slut på meddelandet.

Linn sa...

Hej!

Först: kul att du gillar boktips. Även om jag tror att du hittar fler under taggen "böcker" som finns längst ner i menyn till höger.

Sen: GRATTIS TILL MELBOURNE! Du kommer älska! Jag är avundsjuk.

Först måste jag kanske fråga vart ni bor nånstans? För bästa sättet att lära känna folk är att vara där folk är och prata med dom. Släpp din inre svensk och ba börja snacka. Till skillnad från här hemma är det ingen som tycker att man är konstig för att man snackar lite. Prata för all del även med personal i butiker. Säg att du precis har flyttat till Melbourne och fråga om dom har några tips. Inte alltför sällan blir man medbjuden på nåt skoj då.

Sen tycker jag att du ska prova några av mina favoritbarer (beware att tipsen är 3 år gamla):
Double Happiness på Liverpool Street i CBD. Det är en tvärgata till Little Bourke och Lonsdale mellan Exhibition street och spring street.

Sen måste du gå till Vineyard i St Kilda. Jag bokstavligen bodde där. Om det står en blond stor vakt i dörren kan du fråga om han heter CJ och sen isåfall hälsa från mig.

Jag tycker också att du ska prova Section8 (http://www.section8.com.au/) off Lonsdale i CBD.

Och Gin Palace på 10 Russel Place också CBD.

Och well, jag kan fortsätta ungefär hur länge som helst. Jag hoppas du hittar dina egna guldkorn.

Stina sa...

Bara prata med folk alltså? Herreminje vad min inre svensk sparkar bakut. Iofs, vi satt ju och pratade med vår nya bankkvinna i 1,5 timmar idag (varav faktiska bankgrejer max tog 30 min), så det ska väl inte vara så svårt, så länge man vågar börja. Okej, biter ihop och börjar på... lördag.

Alla tips hamnar i min anteckningsbok imorgon. Och tre år, bah, värt att testa iaf. Mina erfarenheter av Melbourne är ju noll och intet så det är ju uppskattat.

Bor för tillfället i Collingwood men det är bara i en månad. Sedan vet vi inte, vi börjar kolla lägenheter/hus på lördag. Oh! Fråga nummer två (stoppa mig om det blir för mkt, det känns som om jag kan komma på fler eftersom) - var skulle du helst bo om du får välja?

Vi försöker promenera oss igenom alla områden som vi tror vi skulle gilla men attans vad ont jag har i fötterna redan efter två dagar.

Linn sa...

ST KILDA! BO I ST KILDA! Förlåt. Men alltså, det är det bästa stället. Samt: enda stället med beach, vilket du kommer tycka är rätt gött om ungefär två månader när det börjar bli VARMT. Obs att vi pratar 40 grader torr hetta, lite som att befinna sig i en hårfön ungefär. Och du, var inte svensk och sola utan skydd. 1/3 australiensare får hudcancer. Håll dig i skuggan/smörj in dig. Mkaj?

Om du inte får bo i St Kilda så funkar Elwood eller Albert park eller Windsor åt samma håll. Annars Brunswick/Fitzroy eller Carlton åt andra hållet. Plz note att du sedan ej kommer lämna "din" stadsdel pga latma. Igen, St Kilda-hållet är att föredra pga nära stan/beach/Chapel St.

Generellt beror det lite på var du ska jobba. Det är bäst att bo på den sida av stan där du jobbar pga bilköer osv.

Stina sa...

Haha älska din uppspelthet. Ska kolla på lägenhet i St Kilda imorrn. Också Richmond (?? vet INGET om, tänkte dock gå förbi idag), South Yarra och Prahran.

Och sola: goodness nej. Är supervit och har noll pigment och jag + sol = superdåligt. Plus att vi har bott i Ghana de 2 senaste åren så jag har lärt mig älska skugga och vant mig någorlunda vid värme (perfekt vid 30 grader), men vi får väl se hur jag klarar tokhettan här. Nåväl, återstår att se.

Latman: tror jag helt på, var ju nästan likadan i sthlm. Har inget jobb än, letar inte ens. Min man som kirrat jobb här konsultar och kommer säkert flytta runt lite. Huvudkontor CBD och ska nu först sitta i Richmond, men det går ju inte att planera utifrån eftersom han kan flytta runt till andra ställen.

Nåväl, då går jag på känsla och ger St Kilda en preliminärt tokstor tumme upp. Tack!

Linn sa...

Haha, men jag ÄLSKAR Melbourne så det är inte så svårt att bli uppspelt faktiskt.

Richmond är också mysigt, men mer familjeliv kanske. Dock att Richmond är ett av världens bartätaste områden.

Lycka till!

Stina sa...

Tack tack tack!

Var för övrigt tvungen att fota när jag var förbi häromdagen http://instagr.am/p/P05KpWN37U/. Inte varit inne än, men nästa gång när jag inte har springskorna på mig, då jävlars!