fredag, december 23

Kvinnor som jag verkligen inte känner att jag behöver stödja also known as Cosmopolitans redaktion

Det finns tjejmagasin, bara att det finns tjej- och killmagasin är ju sjukt till att börja med men whatevs, som på riktigt gör att jag känner att det inte är så jävla konstigt att världen ser ut som den gör när det kommer till jämställdhet och arbetsliv och så. Cosmopolitan med sitt "Så fångar du drömkillen" och "Så klär du dig för din drömkarriär" är ett typiskt skräpmagasin som enligt chefredaktören vill kommunicera att läsaren är "...underbar och värdefull och vi tror på henne till 100% procent. ...Efter att ha läst tidningen ska hon känna sig hoppfull, stark och bekräftad."

Förlåt, men tillåt mig hånle. Den totala smörjan som kommer ut ur tryckpressarna och stämplas med ett "Cosmopolitan" är allt annat än bekräftande och gör att läsaren känner ungefär noll procents tillit. Vi kan ju låta den urgulliga lilla artikeln  "50 saker du inte bör sluta med i ett förhållande" statuera exempel här, shall we?

För er som inte orkar få en hjärnblödning genom att kolla länken kommer här lite bekräftande och självkänslestöttande exempel:

14. Undvik onödigt tjafs genom att ibland välja väninnorna istället för din pojkvän när du behöver snacka av dig om något som stör dig. Ofta är män mer problemslösningsorienterade, och är det inte en lösning du är ute efter pratar ni lätt förbi varandra.

23. Bär söta, matchande mjukisdresser när ni hänger hemma en söndagseftermiddag. Jo, de är faktiskt lika bekväm som dina urgamla basketshorts och ditt urtvättade slapparlinne.

25. Skratta åt hans skämt - även om du inte håller med honom om att han minsann är roligare än David Batra.

43. Smyg snabbt in på toan och dra några drag med tandborsten innan det mysiga morgonkelet.

Det bara oozar ju du duger som du är av det här. Iallafall om du är en barbiedocka. För oss övriga dödliga kvinnor som lever och rör oss och tänker och andas så kommunicerar det mest att det finns en sorts kille och en sorts tjej och det är exakt så alla ska leva. Killar måste föredra sminkade tjejer som skrattar, om de skrattar för att de faktiskt tycker att det är kul eller inte spelar ingen roll. Tjejer sen då, ja vi finns ju mest bara till för att se till att killarna har det bra. Och skulle det vara så att våra små dumma hjärnor ibland känner att vi inte håller med den stora manshjärnan, ja då är det bäst att vi pratar med varandra och inte stör männen med våra petitesser.

Notera att det inte är en man av Ulf Brunnberg-karaktär som har skrivit det här. Den här artikeln publiceras inte i Moore eller Playboy eller annan random tutt-tidning. Den publiceras i världens största magasin för unga kvinnor. Artikeln är skriven och framtagen av två kvinnor och det är en kvinna som har valt att publicera den. I en tidning som fungerar lite som informationsbank för osäkra tonåringar som väldigt gärna vill vara vuxna, men inte vet riktigt hur.

Hörrni Cosmopolitan, Ulrika Ek (chefredaktör) till exempel, hur vore det om ni steg ut ur det där lilla rosa barbiehuset och in i verkligheten? Hur vore det om ni tog lite ansvar för den påverkningskraft ni har på era 160.000 läsare? Eller helt enkelt bara följde den briefen på magasinet som ni ändå går ut med publikt?

Ni kan få lite punkter som ni kan ha med i nästa tipsartikel:

1. Försök att verkligen prata med din kille eller tjej. Ingenting är lika fint som att känna att det finns nån man kan berätta allt för.


2. Om hanhon är kär i den sminkade utsidan kan hanhon dra åt helvete.


3. Bli ihop med nån du inte behöver fejka ett skratt för att dra av ett asgarv åt.

Det kostar gratis, varsågoda.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Asbra skrivet, håller med till 100.
/Jenny

Johanna sa...

Men vaaaa?!?! Herregud så sjukt. Jag prenumererade på KP och Okej när jag var liten, sen på Ordfront och Vagabond och andra tídningar. Köper aldrig "tjejtidningar". Men jag trodde ändå inte att det var SÅ illa, vad fan liksom. Är det verkligen viktigt att göra sin söndagssoffan-outfit mer stylish?
Påminner om Natasha Peyres blogg där hon för några år sen tipsade om att man "inte alltid måste vara festsminkad" (really?) och att det är viktigt att "alltid dofta fräscht". Men Cosmopolitan är ju inte en blogg skriven av en enskild tonåring, utan en redaktionell produkt. Då har man ett stort ansvar.

Okej nu ska jag lugna ner mig. Bra skrivet!

Peppe sa...

Tack för att du tog upp det här. jag läste texten vida en länk på twitter och blev direkt illamående.

KAROLINA sa...

Ja, vad skall man säga? Att man tycker synd om alla osäkra tonårsflickor som suger i sig alla ruttna nedvärderande tips? Eller att man blir riktigt matt in i själen av att det existerar människor som publicerar sån smörja. År 2011.

Fröken K sa...

Applåder!!! (För ditt inlägg alltså, inte för Cosmopolitans otäcka tänk. Rys.)

Colombialiv sa...

Bra rutet. Man blir så less.

Sofia sa...

(kan inte skriva nåt. svär alldeles för mycket av det här.)

inte skyldig sa...

Det är så dumt att det inte är sant. Fattar inte att folk fortfarande skriver sådant "i dagens samhälle". Tycker att dina tips är asbra. Har du mejlat chefisen?

josefin sa...

du är bäst

The Missy Cissy sa...

Som vanligt skriver du så jävulusiskt bäst! Maila hon den där avarten Ulrika.

Anna sa...

Får ge mig till känna nu.
Har följt dig till och från några månader.
Asbra blogg.
Detta inlägg var klockrent!
Fler som du mer av dig - behövs!

Ser fram emot att få följa dig nästa år.

Stor Juldagskram!
Anna

Alice Foster sa...

Jag är här för att hjälpa dig lösa dina andliga och fysiska problem med hjälp av de förfäder krafter som jag verkligen ärvt från min farfar. Jag kan hjälpa dig att återförenas med ditt ex, återställa dina äktenskapsproblem, bota för HIV {AIDS} och alla typer av sjukdomar, jag kan också hjälpa dig att återfå din förlorade älskare och också kassera följande stavningar som skilsmässa, äktenskapspell, bindande staveform, sluta med fusk, skyddsform, hämnd och dödsstava. Du kan kontakta min e-post idag via: okosunhomeofsolution@gmail.com eller whatsapp +2348159058141