tisdag, oktober 11

Dagens tröttma (repris)

Ur verkligheten senaste veckan:
Dem träffade honom igår.
Jag kan ringa de.
Har du hört nåt från de?

SLUTA ANVÄND DE/DEM NÄR NI INTE KAN VILKET SOM SKA ANVÄNDAS.

Dom. Dom dom dom dom dom dom dom. Helt okej att använda. Ja, även på jobbet. Det ser proffsigare ut med ett dom än ett felanvänt de alla dagar i veckan. Lyd nu för jag orkar inte irritera mig på det här så länge till.

20 kommentarer:

Camilla sa...

Jamen, ett stort trött AMEN på det!

Kära Syster sa...

Yes! Bra! Nu gör alla som Linn säger, basta!
/Anna

Mia sa...

Jag brukar också störa mig på det där och fick lära mig en lätt regel. Man kan testa att sätta in "oss" eller "vi" istället. Där det funkar med "oss" blir det "dem" (tre bokstäver). Och där det funkar med "vi" blir det "de".

Linn sa...

eh ja? Alltså jag kan ju vad som ska stå när så jag behöver väl ingen regel direkt, men det gör ju uppenbarligen jävligt många andra. Tycker dock det är lättare med dom än en lång regel som folk ändå kommer blanda ihop.

Sofia sa...

Tycker Mias regel är bra och skulle hellre se att man pumpade i folk en sån än att låta (vad jag hört) barn lära sig i skolan att det är okej att skriva dom. Att låta språket växa med nya ord (som tex fickla eller googla) är en sak, att ta ifrån den skrivna svenskan något som gör den vacker och genomarbetad (som de/dem) är att låta språket förslappas och bli fult.

Linn sa...

Kan vi agree to disagree i den här frågan? Jag gillar dom. Tycker det är gulligt och föredrar som sagt ALLTID framför felskrivning.

Linn sa...

ps. vad är fickla? ds.

Sofia sa...

Haha! Linn bara *tröööttma sa jag!*
Fickla! Lysa med ficklampa! Sjukt bra.

Linn sa...

hahaha! Ah! Fint ord. Dock att jag inte ficklar så ofta så jag vet inte när jag ska använda det.

Sofia sa...

Längtar tills vi får flytta ut i busken igen så jag kan få peka och skrika "Fickla här!" till någon. Där ficklas det ju en del...

Linn sa...

Asså jag tycker ändå fickla är lite fnizz. Tycker det låter lite snuskigt.

berättaren sa...

Men alltså på allvaret! Nu snodde du ju helt och hållet hela konceptet till ett blogginlägg som jag precis höll på att skriva Linn. Jaha ja... Nu får jag väl länka i stället. (Vill ju inte verka fantasilös och härmas. Fan!)

Jag håller ju med dig till punkt och pricka. Det här kanske är en fråga som ligger i tiden?

Det här anser jag: När det kommer till "dom" i stället för "dem" och "de" så måste man begränsa användandet till informella texter. I bloggar och sms kanske. Men absolut inte annars. Håller med Sofia, det förfular och förslappar det svenska språket. Om barn lärde sig det korrekta användandet i skolan så skulle vi slippa "dom" helt och hållet. "Dom" hör till talspråket och ska hålla sig undan i skrift!

Sofia sa...

Hehe.

Mia sa...

Nu var det ju inte så att jag inte trodde att du kunde särskilja dem. Men eftersom så många andra inte kan så tycker jag att det är bra att sprida den där enkla regeln. Jag gör mitt bästa för att hjälpa folket! Oh yes. Jag är för övrigt inte speciellt förtjust i dom.

Linn sa...

nu känner jag såhär: NI TAR FOKUS FRÅN RESONEMANGET. TYST MED ER!

Tyck att de/dem är fint då. Men det är hemskt många OM i era resonemang. OM barnen kunde lära sig, OM man använder en ramsa. Well, folk gör ingetdera och då är lösningen dom.

Hellre dom än FELAKTIGA de/dem.

Okej? Okej.

(lyd nu innan jag bli grinig)

Linn sa...

(Eh ja, och för er som inte känner mig privat så skojar jag alltså nu. Jag är inte sur på riktigt.)

Johanna sa...

Ja människor LYD! Blir galen.

Blir också galen av att ingen verkar kunna skillnaden på hennes/sina (eller hans/sin etc). INGEN! På Aftonbladets webb ser man på riktigt varje dag "Bonde-Johanna talar ut om hennes bakgrund" etc, trots att det är SIN egen bakgrund hon talar ut om.

Får raseriutbrott på detta, så jävla svårt är det INTE. (Borde iaf inte vara för folk som jobbar med att skriva!)

berättaren sa...

Håller med Johanna till punkt och pricka!

Det är pinsamt, så otroligt pinsamt att människor som jobbar med skrift inte vet hur språket ska användas. SÅ svårt ska det väl ändå inte vara att begripa när hans/hennes och han/hon ska användas?

Och särskrivningar? Don't get me started... Och syftningsfel? Och bisatsordföljd? Oh my god! Kan man inte skriva så ska man hålla sig undan från tangentbordet och läsa en bok i svensk grammatik tills man har fattat, eventuellt läsa svenska A på komvux. Nånting blev ju fel någonstans, och det är lika bra att börja om från början.

Och ja, jag håller med Linn också. "Dom" är ett bättre alternativ än ett felaktigt "de" och "dem", men jag anser att "dom" passar sig bättre i informella texter. Vet man inte skillnaden mellan "de" och "dem" och vägrar lära sig så kan man använda sig av "dom" men undvika att försöka sig på att skriva seriösa texter, och i stället ägna sig åt mejl eller bloggar där språkkravet inte är lika högt. MEN DÅ SKA MAN VARA KONSEKVENT OCH ENDAST SKRIVA "DOM". Konsekvens är a och o.

berättaren sa...

Shit, nu lät jag ju också skitförbannad. Det är jag inte. Irriterar mig bara en aning och eldar upp mig själv när jag skriver...

Linn sa...

Berättaren: Fast nu håller jag inte med dig alls. Jag kan ingenting om bisatser och ordföljd och grammatik och jag skriver ändå. Sen tycker jag att innehållet säger kvaliteten i texten och inte de/dem/dom. (alltså givet att de/dem används rätt)

Hellre att fler personer skriver mer med enklare tänk än att skrivande ska bli nånting som är till för enbart såna som nitiskt håller sig till alla regler.