torsdag, november 14

Okej, här kommer lite mer kött om pension

Jaha, okej så jag vann mot Euroflorist. Pengarna på kontot igår. Lesson learned: hänvisa till gällande lagstiftning och cc:a VD:n. Och också att det lönar sig att vara jobbig / veta sitt värde.

Också: jag fick en del meddelanden igår om mina pensionsåsikter. Här kommer en edit: jag (tycker att jag) utgick från frågan, inte från punkten att förklara hela pensionssystemet. På pensionsmyndigheten kan man läsa om pensionen (duh) och här kommer deras åsikter snabbt summerat. Det som ger högst pension är:
1) Jobba mycket, med hög lön och vitt (här ingår jämställdhetsperspektivet)
2) Jobba på ett företag som erbjuder tjänstepension
bonus: pensionsspara privat

Det är en myndighet. Det dom säger är såklart sant. Jag valde att inte först och främst prata om det eftersom jag 1) inte tycker världen är så enkel och därför 2) tycker att det är bättre att spara än att inte göra det. Dagens pensionssparformer är ju dessutom mer "pensions"-spar för man kan få tillgång till sina pengar inom ett par dagar och buffert är bra, nu som sen. Men visst, i den mån man kan välja och påverka så dela jämställt på föräldraledighet och VAB, som inte är pensionsgenererande, och detsamma ifall man vill gå ner i tid. Alternativt spara extra till den som jobbar mindre för att kompensera framtidsinkomsten. Och jobba vitt (kan ju också appliceras pga vi vill ha ett samhälle med fungerande samhällsfunktioner osv). Och så sen tjänstepensionen. Nej, jag vill faktiskt inte promota det här. Dom får göra det själva. Nu kom jag att tänka på att det allra bästa rådet egentligen är att inte födas som kvinna för vår livstidsinkomst är flera miljoner lägre än mäns, generellt. Och inget av ovan känns speciellt lätt att göra eller ändra på, om de ens går. Jag tycker därför att det är bra att spara, generellt.

Men tjänstepension då? Men så här: tjänstepension är en (hygiennivå) löneförmån där företaget förutom ens lön också betalar in pengar till ett pensionssparande. Det vanligaste är att man har en lösning som hakar på någon av de stora avtalspensionslösningarna, SAF-LO, ITPK, KAP-KL, PA-16. Nu orkar jag inte sätta mig in i varje avtals specifika villkor, men snabbt summerat gäller ofta det här: 4,5% av din lön upp till mellan 350-450 000 (beroende på avtal) och 20-30% av din lön på summan som överstiger det taket och tjänar man mer än 10 prisbasbelopp, typ 650 000 per år så gäller lite andra villkor (tjäna mer, få mer pension i ett nötskal). Vissa gånger får du vara med och placera själv, andra gånger är det en förbestämd förvaltning.

Exempel:

Om man tjänar 30 000 kronor i månaden med 4,5% och tak på 400 000 blir det en tjänstepensionsavsättning på 30 000*12*0,045 kronor per år = 16 200 kr totalt / 1 350kr per månad.

Om man tjänar 35 000 kronor i månaden med 4,5% och tak på 400 000, 30% på överstigande blir det ett sparande på 35 000 * 12 = 420 000 ger (400 000 * 0,045) + (20 000 * 0,3)= 18 000 + 6000 = 24 000 kr per år / 2000 kr per månad.

Kolla vad som gäller i din bransch eller för din typ av yrke ifall du funderar på att byta jobb och det nya inte har tjänstepension och se till att ni lägger på motsvarande summa + skattesats (för att kompensera att du måste spara skattade pengar)  i ditt löneanspråk och spara dom pengarna själv. Eller säg åt dom att öppna ett konto i Avanza och sätta upp det för dig specifikt. Det har jag själv administrerat och det tog kanske 10 minuter totalt och är skitlätt att både bokföra och hantera.

Sen finns ju också sparalternativet att löneväxla. Det innebär att du "avstår" från en del av din bruttolön mot att företaget sätter in samma summa + 6% (pga skatteregler) i en pensionslösning. Det är förmånligt om man tjänar mer än 520 000 per år/43 300 i månaden pga brytpunkter för statlig skatt. Det ska väl också tilläggas att det bara kommer vara förmånligt skattemässigt om ens skattesats vid pensionen understiger den man har idag, vilket ju är vanligt att den gör. Om man löneväxlar ska man komma ihåg att man låser pengarna tills utbetalningstid för pension.

Nu snarkar jag lite plus måste jobba, men varsågoda att diskutera i smågrupper!

Edit: inser nu att kompensation av skatteeffekt på lön är en sanning med modifikation. En tjänstepension beskattas ju vid utbetalning. Medan sparade pengar inte beskattas vid uttag, så man skattar ju oavsett bara en gång. Det enda man egentligen går miste om är ränta på ränta-effekten av skattesumman. Att få full kompensering för skatteeffekten skulle därför alltså ge bonuspengar. Men ingen har väl dött av lite mer lön så go for it ändå. Nån kommer ju snubbla i tanken precis som jag och gå med på det.

3 kommentarer:

Anneli Jäätteenmäki sa...

Mitt namn är Gunilla Hägglund, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och berättade för mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stavskärare som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i tidens problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller så flyttade din man till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
eller viber +2349014523836

Anna Erickson sa...

Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.Oduduwa gjort för mig, som hjälpte mig att återställa kärlek och förtroende med min ex man tillbaka med sin magi och kärlek stavdelning aktivering.
Jag var gift i mer än 6 år, det var så hemskt eftersom min man verkligen lurade, lurade på mig och också han letade efter ett sätt att skiljas med mig, jag berättade för min vän Jennifer om min relationskris och hon rådde mig att kontakta en Love Spell Caster, jag trodde inte kärleksförtryck tidigare, men jag har läst bra vittnesbörd online blogg, för två dagar sedan när jag kom över Dr.Oduduwa-kontakt (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com) i en liknande blogg som denna här läste jag kommentarartiklar om hur Dr.Oduduwa hjälpte så många människor med magiska kärleksformer att få tillbaka ex kärlekspartner och han hjälpte också till att fixa trasiga förhållanden. Den här artikeln som jag läste på en blogg var till stor hjälp, så många människor är glada i sitt förhållande / äktenskap som lever idag. Jag skickar snabbt e-postmeddelande till {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com} Jag förklarade min mans situation för honom och sökte sedan hans hjälp, men till min överraskning sa Oduduwa att han skulle hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu för att min make är helt kärleksfull och omtänksam för alltid.
Min man Anderson vill alltid vara med mig och kan inte göra någonting utan att presentera mig. Jag gillar verkligen mitt äktenskap nyligen efter spellunchen, allt fungerar bra för mig och make, vilket är en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta på internet att dela detta vittnesbörd till alla här för att också söka hjälp för att återställa familjen idag och erkänna att Dr.Oduduwa verkligen är en verklig flyktstafel. Du behöver hjälp Jag rekommenderar Oduduwa. Han är det enda svaret på dina familjeproblem, det är dessutom perfekt i stavkärlek locka till ny kärlek, Win Ex-älskare tillbaka, magi STÄLLA Jobbfrämjande, stavskydd, stava affärsframgång, stavning för att få önskad jobbmöjlighet, STAV för att vinna spel och vinna Lottery-nummer. kontakta honom också på sin direktkontakt (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

Anonym sa...

(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
återställa kärleksförhållande mot rygg
förena bruten
magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
sluta skilsmässa
Älskar stava för att undvika att fuska par
Älskar stava för att stoppa uppdelningen