fredag, mars 3

Ekonomitanten svarar och förklarar - fråga 9.

Tankar och vardagslunk undrar:
Betala av på csn eller spara?

Spara, i fonder, aktier eller något annat (spax?)

Motfrågan till sparande, hur argumenterar du för att unna dig saker? Jag kan ibland fastna i att det sparade ska sparas in absurdum. Jag borde framförallt resa mer, gå på teater etc. Men har svårt att ta från fonderna. Senast var för ett år sen då jag kör kolonin och den summan har jag sparat igen med råge sedan dess (kolonierna är inte dyra här).

Budget, roligare sätt än Excel.

Ja, hörru du, sparandet tänker jag att jag har svarat på i tidigare inlägg mer eller mindre, här eller här till exempel. Det beror på vad du ska ha pengarna till och hur stor risk du är villig att ta. Det finns en facebookgrupp som heter Ekonomista - Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi med en massa människor som gillar sparande betydligt mer än mig. Kolla där vettja!

Jag vill nämligen fokusera lite mer på motfrågan, hur jag argumenterar för att unna mig saker? Det är lite mer av mitt favoritämne eftersom JAG ÄLSKAR ATT UNNA MIG GREJER. Är mycket mycket bättre på att spendera än vad jag är på att spara you see. Här kommer mitt första tips(/skäll): du har ett liv. Om du har en buffert så du klarar dig och ett upparbetat spar som genererar pengar genom avkastning och som redan är stort nog så du kan köpa även större inköp kontant så har du råd att unna dig lite göttigheter i livet också. Du har råd att spara OCH unna dig från vad jag förstår i din text. Det här är en väldigt personlig åsikt (om du vill läsa om nån som tycker fundamentalt olika när det gäller sparande och jobbande och sånt så kolla här http://miljonar.blogspot.se/) men livet är faktiskt mest till för att levas. När dom grundläggande grejerna som buffert och pensionsspar och lite sparande till eventuella avkommor är täckta så tycker jag att det är viktigt att sparande för sparandets skull inte står i vägen för levandet. Klart att du ska resa och gå på teater och köpa dig nåt fint som gör dig glad då och då. Ät mat du gillar, drick goda grejer. Ha på dig favoritkläderna som du känner dig finast i fast det bara är söndag. Ät choklad till middag ibland om du vill. Det är ju olika vad som triggar belöningssystemet hos olika människor men vad är livet till för om inte att försöka hitta luckor av lycka? För mig handlar det jättemycket om att jag är en lyxapa. Jag reser hellre kortare och till finare hotell än på långresa på billigare hotell. För att det är det som triggar mitt belöningssystem. Jag älskar krispiga lakan och tysta mattor och god mat och bra service. Jag gillar när det luktar gott och är rent och fint och färska blommor. Tror på riktigt att jag spenderar mer på färska blommor än på typ nåt annat efter räkningar, mat och allmänt levene varje år. Men det är ju jag. Du säger resor och teater som exempel. Det låter ju jättehärligt, gör det!

Jag tänker så här: om du tycker det känns som en spärr att sälja fonder för att göra dom här grejerna så kanske du kan göra en ny strategi framöver (liknande den vi har). Istället för att sätta över allt månadsspar till fonderna så sätter du över en mindre summa och sen skapar du vanliga konton och döper dom till det roliga du vill få in i ditt liv. Ett kulturkonto och ett resekonto kanske? För pengar du ändå ska spendera snart är kanske inte avkastningen avgörande? På så sätt sparar du ju ihop till dina roliga grejer så du slipper känna att du slösar, men tröskeln med att sälja fonder är borta. Sätt ett mål på varje konto och när du når det så MÅSTE du göra nåt. Det kanske kan trigga igång dig att bränna lite pengar och vinna livslycka?

Budget då, alltså har du provat appen Tink? Jag tycker att den är skitbra faktiskt. Det tar några månader och lite klickande men sen har du rätt bra överblick på vad pengarna går till och det går att sätta en budget per utgiftsgrupp (som du bestämmer själv), för sparande och en hel massa annat.

Lycka till!

Inga kommentarer: