onsdag, januari 8

För information är guld

En sak som är lite jobbig med att lära sig nya smarta sätt att se på saker är att det är helt freaking omöjligt att se på saker på det dummare sättet ever igen. Eller det är ju bra, men det leder också till extremt mycket irritation över folk som kanske inte har haft lyxen att ha smarta, belästa och intresserade kompisar, som inte har lagt tid på att läsa på mer, som inte läser bloggar eller böcker eller artiklar skrivna av insiktsfulla människor som orkar informera. Ungefär tusen gånger varje dag blir jag VANSINNIG över sexism och rasism och men alltså jag TYCKER JU så liksom eh-typer. Tyvärr orkar jag sällan skriva om det, eller så är jag upptagen med andra grejer och så glömmer jag skriva om det och när jag kommer hem är mitt huvud mest ett ngnhrngh och så är jag helt oförmögen att tänka i hela meningar och framförallt formulera såna som faktiskt går att förstå i slutändan. Jag ska skärpa mig där. Det får bli mitt löfte för 2014.

Tills dess så skulle jag hemskt hemskt gärna få lite tips här, som jag sen kan tipsa vidare om, på informativa böcker eller artiklar eller ännu hellre statistikkompendier om genus och jämställdhet och gärna om andra samhällsstrukturer som vore bra om vi ändrade på. För grejen är att ju mer jag läser, desto bättre blir jag på att faktiskt säga ifrån och desto bättre argument får jag när det sitter nån och "tycker" saker där det finns fakta som bevisar motsatsen. Och det kanske inte förändrar hela världen direkt, men då kanske jag iallafall kan påverka folk jag möter. Ni är ju smarta, jag vet ju det, ni har säkert massa bra tips och isåfall, please pay them forward.

2 kommentarer:

Mirijam sa...

Åh gud nä jag har ingenting sånt alls. Statistikvaddåförnåt? Jag förstår int ens vad orden betyder men jag vet exakt vad du menar. Någon form av "men vaffan, här är fakta svart på vitt ditt nöt" och sen en sjkitsmart länk.

Men ska hojta om jag hittar.

Mirijam sa...

Okej, skrev så snabbt att jag stavade/formulerade mig fel på hela kommentaren men du fattar.