lördag, oktober 1

Lyxfällan

Alltså jag förstår verkligen inte hur folk kan hamna i lyxfällan. Hur kan man ligga vaken varje natt under flera års tid och fortsätta ta lån för att köpa prylar? Första natten man ligger vaken över nåt som går att göra nåt åt borde ju vara en eyeopener. Hur kan det vara viktigare med en dyr soffa än att ha mat på bordet? Hur kan en fyrhjuling och två bilar och husdjur vara viktigare än att se till att barnen har tak över huvudet kommande år? Jag förstår inte.

Jag förstår varför smslån finns. Det finns företag som tjänar pengar på det. Massor med pengar. Det är en mycket lukrativ bransch. Men att det finns folk som är dumma nog att faktiskt gå på skiten tycker jag är helt sjukt. Det finns inte en teve dator resa som är så viktig så man ska låna till den. Och att sen ta ett nytt lån för att betala det gamla som lösning istället för att ta upp telefonen och ordna med en avbetalningsplan på originalskulden är bara beyond sjukt.

Det finns inte en enda jävla pryl som är nödvändig att köpa ny idag. Vi har blocket, tradera och second hand-butiker och om inte det är nog så finns det oftast nån flyttande vän eller släkting som behöver bli av med prylar.

Och ändå sitter det människor med trettioen jävla blankolån. Jag är fan chockad.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ett beteende jag har märkt är nän jag har nått.

mvh/micael

Linn sa...

Hahaha. Va? Nu har jag läst den meningen tio gånger och jag fattar ingenting.

Anonym sa...

Främjande av ekomisk tillväxt... låneexpansion...

Många inser inte att lån skall betalas tillbaka...

Mvh/Micael

Linn sa...

Ja? Det var ju min poäng också. Men vad skulle du skriva första gången för den meningen är ju oförståbar. IPhone? Hehe.

Johan sa...

Jag är helt inne på din linje. Kanske är lätt att säga när man inte sitter i den situationen, men hur kan vuxna människor inte fånga upp detta i en gnutta grundläggande konsekvenstänkande?

Mirijam Geyerhofer sa...

Jag tror att det handlar om helt andra saker än att shoppa. Fylla tomrum med nya fina saker/leva dyrt för att hinna med i kompisarnas tempo för att man är rädd för att hamna utanför istället för att gå i terapi osv.

Men visst, de har ju plockat russinen ur kakan där, han snubben som hade obetalda trafikförsäkringar för EN KOMMA TRE MILJONER! Och allt han behövde göra var att ringa och ställa av de jävla bilarna. Då undrar man ju hur folk är funtade.

Anonym sa...

Meningen är oförståbar pga otillräcklig fylla.

Mitt fel, skriv aldrig inlägg om du inte är tillräckligt full...

Mvh/Micael.

singeln sa...

Ja men visst är det helt jäkla sjukt. Och sen gråter de och förstår inte hur det kunde gå så tokigt. Herremingud, väx upp och ta ditt ansvar säger jag. Ta tag i dina problem och gå till en hjärnskrynklare ist för att ta lite lån här och där för att bedöva inre tomhet. Jag kan inte tänka på lyfällan utan att få upp pulsen rejält.

Linn sa...

Johan: Men jag tycker man kan säga det fast man inte sitter i den situationen. För alla KAN ju sätta sig i den situationen, det är ju inte ett dugg svårt. Men konsekvenstänket saknas hos väldigt många människor och det är bara så jävla konstigt.

Mirijam: Jojo, det handlar väl om massa andra saker också. Framförallt så handlar det ju om en ovilja/feghet att ta tag i situationer. Det är lättare att köra en struts än att faktiskt deala med originalproblemet.

Men jag är rädd att de inte har plockat russinen ur kakan. Jag är rädd att det finns ytterligare flera tusen människor i exakt samma situation av exakt samma anledning och det skrämmer mig.

Micael: asså fattar fortfarande inte.

singeln: Ja. Om folk bara kunde våga ens se att de har problem in the first place liksom. Och jag är med dig i det sista.